Η συμβολή των ψαράδων που είναι συνέχεια στις θάλασσες, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, για τις αρμόδιες υπηρεσίες, και ως προς αυτό επιδεικνύεται ιδιαίτερη σημασία για την ευαισθητοποίησή τους.

Με κύριο στόχο την ενημέρωση των ψαράδων για τη μεσογειακή φώκια που είναι το πιο σπάνιο είδος από τα 33 είδη που υπάρχουν στον κόσμο και προστατεύεται από εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, ο Δήμος Πέγειας σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και την Εταιρεία για την προστασία και μελέτη της μεσογειακής φώκιας Mom οργανώσει στις 16/11/2022 ενημερωτική παρουσία με τίτλο «Μεσογειακή Φώκια. Ένα εμβληματικό είδος της Μεσογείου. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». 

Ομιλητής θα είναι ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Πάνος Δενδρινός, με πέραν των 40 χρόνων εμπειρία στη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας και πρόεδρος της Mom. Ο κ. Δενδρινός είχε προσκληθεί στο πρόσφατο παρελθόν ως εμπειρογνώμονας του ΥΓΑΑΠ όπου του ζητήθηκε να ετοιμάσει ειδική μελέτη σχετικά με το αναπτυξιακό καθεστώς των θαλασσινών σπηλιών Πέγειας. Ομιλητές επίσης θα είναι μέλη της ομάδας παρακολούθησης της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα σημερινά δεδομένα που αφορούν το είδος στην Κύπρο, δράσεις διατήρησης, απειλές κατά του είδους, καθώς και δεδομένα παρακολούθησης. Η παρουσίαση θα γίνει στο Cap st Georges and Resort στην Πέγεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο σποτ για τη μεσογειακή φώκια monachus monachus

Η μεσογειακή φώκια αποτελεί ένα από τα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά του πλανήτη, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός της δεν ξεπερνάει τα 700 άτομα. Σήμερα εξαπλώνεται κυρίως στη βορειοανατολική Μεσόγειο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό να ζει στις ελληνικές θάλασσες. Η μεσογειακή φώκια θεωρείται παράκτιο είδος καθώς σπάνια απομακρύνεται από τις ακτές και τρέφεται κυρίως με ψάρια και μαλάκια. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν ανοιχτές παραλίες για να ξεκουράζονται και να γεννάνε. Σήμερα, η ανθρώπινη όχληση τις έχει κυρίως περιορίσει σε απρόσιτες παράκτιες σπηλιές. Στις κυπριακές θάλασσες, αναπαράγεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Κάθε θηλυκό γεννάει μόνο ένα μικρό το οποίο θηλάζει για 3-4 μήνες. Η ενηλικίωση της μεσογειακής φώκιας γίνεται περίπου στον 4-5ο χρόνο, ενώ η διάρκεια ζωής της ξεπερνά τα 25 χρόνια.