Από το κόσκινο της Ιντερπόλ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περνούν πολίτες τρίτων χωρών και αν κρίνεται ότι συντρέχουν λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη, τότε δεν θα τους εκδίδεται άδεια ταξιδιού. Στην όλη διαδικασία θα εμπλακούν και οι αερομεταφορείς και οι θαλάσσιοι μεταφορείς, οι οποίοι θα οφείλουν να επαληθεύουν αν οι υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν πράγματι στην κατοχή τους έγκυρη άδεια ταξιδιού.

Στόχος της νέας αυτής προσέγγισης είναι η πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, η προστασία της δημόσιας υγείας και η μείωση των καθυστερήσεων στα σύνορα και ήδη η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12η Σεπτεμβρίου 2018.

Στόχος του κανονισμού ο οποίος θα περάσει μέσω του νομοσχεδίου είναι να εντοπίζονται τα πρόσωπα τα οποία ενδέχεται να συνιστούν κίνδυνο σε έναν από τους προαναφερόμενους τομείς (πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση των καθυστερήσεων στα σύνορα) πριν να φτάσουν στα εξωτερικά σύνορα.

Τα πιο πάνω θα περνούν, επίσης, μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) και θα έχουν εφαρμογή στους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου. Πριν να ταξιδέψουν, τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια ταξιδιού, υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση. Οι πληροφορίες που υποβάλλονται με κάθε αίτηση θα ελέγχονται με αυτοματοποιημένο τρόπο σε βάσεις δεδομένων της ΕΕ και της Ιντερπόλ, ώστε να διαπιστώνεται αν συντρέχουν λόγοι άρνησης της άδειας ταξιδιού.

Όταν δεν προκύπτει θετικό αποτέλεσμα από την αναζήτηση ή δεν εντοπίζονται άλλα στοιχεία που να απαιτούν περαιτέρω ανάλυση, η άδεια ταξιδιού θα εκδίδεται αυτόματα και άμεσα. Όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο του νομοσχεδίου, αυτό αναμένεται να συμβαίνει με τις περισσότερες αιτήσεις. Όποτε προκύπτει θετικό αποτέλεσμα ή εντοπίζεται κάποιο στοιχείο που απαιτεί ανάλυση, η αίτηση θα αποστέλλεται στις αρμόδιες αρχές για μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία εντός 96 ωρών από την υποβολή της αίτησης ή, στις περιπτώσεις όπου ζητούνται πρόσθετες πληροφορίες, εντός 96 ωρών από τη λήψη των πληροφοριών αυτών.

Όπως ήδη αναφέρθηκε πιο πάνω, πριν από την επιβίβαση, οι αερομεταφορείς και οι θαλάσσιοι μεταφορείς θα οφείλουν να επαληθεύουν αν οι υπήκοοι τρίτων χωρών που χρειάζονται άδεια ταξιδιού έχουν πράγματι στην κατοχή τους έγκυρη άδεια ταξιδιού. Η άδεια ταξιδιού δεν παρέχει αυτόματο δικαίωμα εισόδου ή παραμονής και η τελική απόφαση λαμβάνεται από τις συνοριακές αρχές.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται, πως ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1240 στοχεύει επίσης στον καθορισμό των προϋποθέσεων υπό τις οποίες οι εντεταλμένες αρχές των κρατών μελών και η Γιούροπολ πορούν να αντλούν πληροφορίες από τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο Κεντρικό Σύστημα ETIAS για τους σκοπούς της πρόληψης, εξακρίβωσης και διερεύνησης τρομοκρατικών εγκλημάτων ή άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.