Μεγάλο νομικό ενδιαφέρον αποκτά η πολύκροτη υπόθεση τρομοκρατίας που απασχολεί τις κυπριακές Αρχές από το 2021 και η οποία έχει ως βασικό κατηγορούμενο τον 40χρονο Ορχάν Ασάντοφ. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του τελευταίου θέτουν, πλέον, θέμα παρανόμως ληφθείσας μαρτυρίας σε βάρος του πελάτη τους, ζήτημα που θα ξεκαθαριστεί σε δίκη εντός δίκης.

Ο Αζέρος, όπως είναι γνωστό και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να σχεδίαζε τη δολοφονία πέντε Ισραηλινών προσώπων που διέμεναν στην Κύπρο. Συνελήφθη στη Λευκωσία (περιοχή Αγ. Ανδρέα) τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά από συνεργασία Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Ακολούθησαν ακόμη πέντε συλλήψεις.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε μετά από δυο χρόνια και κλήθηκε ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας. Πρόκειται για τον πρώτο μάρυρα κατηγορίας, ανακριτή που συμμετείχε στην διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ασάντοφ και του δεύτερου κατηγορούμενου, Μουζαφάρ Αμπάς, ήγειραν θέμα με τον τρόπο που οι Αρχές εξασφάλισαν το μαρτυρικό υλικό στη βάση του οποίου αμφότεροι κατηγορούνται. Να σημειωθεί ότι τον Ασάντοφ εκπροσωπούν οι Κωστής Ευσταθίου, Ευστάθιος Ευσταθίου και Γιώργος Καλογερίδης, ενώ τον Αμπάς ο Πάνος Παφίτης.

Στη δικάσιμο της περασμένης Τετάρτης, οι προαναφερθέντες δικηγόροι των δυο κατηγορούμενων έθεσαν τα ζητήματα με αφορμή την κατάθεση τεκμηρίων από πλευράς κατηγορούσας Αρχής. Κατέθεσαν γραπτώς αγορεύσεις,  αναλύοντας τις νομικές τους θέσεις περί παραβίασης νομοθετικών και συνταγματικών διατάξεων σε σχέση με τους πελάτες τους.

Τελικά το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας μετά από διακοπή, αποφάσισε και διέταξε να γίνει δίκη εντός δίκης για το επίδικο ζήτημα. Η ακροαματική διαδικασία, μάλιστα, ορίστηκε για τις 24 και 31 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι από πλευράς κατηγορούσας Αρχής δεν υπήρξε κάποια ένσταση για τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης, αφού πρόθεσή της είναι η επίσπευση της διαδικασίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ασάντοφ, όπως πληροφορούμαστε (η διαδικασία είναι κεκλεισμένων των θυρών για λόγους εθνικής ασφάλειας), στην γραπτή τους αγόρευση σε σχέση με το εγερθέν ζήτημα, υποστήριξαν ότι η κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε προσωπικά δεδομένα και περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Για την ακρίβεια, προβάλλουν τη θέση ότι επιχειρείται να κατατεθεί καταγεγραμμένο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας (μηνύματα, φωτογραφίες κλπ) που εξασφαλίστηκε από το κινητό του πελάτη τους, χωρίς να γίνουν από πλευράς αστυνομικών ανακριτών οι ενδεικνυόμενες διαδικασίες. Για να στηρίξουν τις θέσεις τους επικαλούνται νομοθεσία, διατυπώνοντας τη θέση πως ούτε ένταλμα εξασφαλίστηκε, αλλά ούτε και συγκατάθεση του κατηγορούμενου υπήρξε.

Εγείρουν, επίσης, θέμα με τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του πελάτη τους και πιο συγκεκριμένα ότι έτυχαν επεξεργασίας στοιχεία που αφορούν την πολιτιστική και κοινωνική του ταυτότητα. Επικαλούνται, εθνική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.

Πανομοιότυπα είναι τα ζητήματα που έθεσε και ο Πάνος Παφίτης. Όπως είχε γράψει ο «Φ» και τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Παφίτης, δικηγόρος του δεύτερου κατηγορούμενου,  Μουζαφάρ Αμπάς, έφερε ένσταση για το μαρτυρικό υλικό. Έθεσε θέμα επεξεργασίας δεδομένων που εξασφαλίστηκαν από την Αστυνομία χωρίς δικαστικό διάταγμα, κάνοντας λόγο για παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων.

Η υπόθεση τρομοκρατίας αρχικά είχε καταχωρισθεί στις 5 Νοεμβρίου του 2021 με έξι συνολικά κατηγορούμενους, ενώ η ακρόαση της άρχισε στις 6 του περασμένου Ιουλίου. Περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2022 όταν είχε συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη σύλληψη του Αζέρου, ο τελευταίος, μέσω του δικηγόρου του Ευστάθιου Κ. Ευσταθίου, είχε παραδεχθεί μεγάλο αριθμό κατηγοριών που αφορούν αδικήματα πλαστογραφίας και κατοχής οπλισμού. Βέβαια, ο Αζέρος αρνείται τις κατηγορίες που σχετίζονται με τα αδικήματα τρομοκρατίας, συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Προηγήθηκε ικανοποίηση αιτήματος του Ευσταθίου για πρόσβαση στις βαλλιστικές εξετάσεις (20/5/2022) του πιστολιού που είχε στην κατοχή του ο πελάτης του όταν συνελήφθη.

Το κατηγορητήριο, όπως σημειώσαμε, περιλάμβανε αρχικά έξι πρόσωπα, ενώ πλέον οι κατηγορούμενοι είναι τρεις. Οι δύο απαλλάχθηκαν σε πρώιμο στάδιο. Κρίθηκε ότι δεν είχαν ενεργό συμμετοχή . Τρίτο πρόσωπο, 21χρονος Κύπριος φοιτητής Πανεπιστημίου με καταγωγή από τον Λίβανο, καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και είχε μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας. Όσο για τους τρεις εναπομείναντες, ο ένας είναι ο Ασάντοφ, ο δεύτερος ο 29χρονος Μουζαφάρ Αμπάς, φερόμενος ως στενός συνεργάτης του πρώτου (του καταλογίζεται ότι είχε κρύψει πιστόλι σε αυλή οικίας στην Πάφο που εντόπισε το ΤΑΕ Αρχηγείου), ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος, επίσης 28χρονος, είναι αντιμέτωπος πλέον με δύο αδικήματα που αφορούν παροχή υποστήριξης στον Αμπάς.