Οπτικό υλικό με τις κινήσεις του κατηγορούμενου για τρομοκρατία, Ορχάν Ασάντοφ, περιλαμβάνεται στο μαρτυρικό υλικό της πολύκροτης υπόθεσης, που απασχολεί τις διωκτικές αρχές από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι κινήσεις του 39χρονου, ο οποίος κατηγορείται ότι συνωμότησε για να διαπράξει πέντε φόνους Ισραηλινών πολιτών στην Κύπρο, καταγράφηκαν μέσω κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης (CCTV) που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή όπου ο κατηγορούμενος κινείτο πριν συλληφθεί από την Αστυνομία. Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου, που είχαν διερευνήσει την εν λόγω υπόθεση, συνέλεξαν τα σχετικά video, τα οποία αποτελούν μέρος του μαρτυρικού υλικού της δίκης. Είναι αυτονόητο ότι το επίμαχο υλικό ενισχύει τις θέσεις της κατηγορούσας αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραδέχεται οπλοκατοχή, αρνείται υπόθεση φόνου ο Αζέρος

Τα επίμαχα video έμελλε να φέρουν ανατροπή στην ακροαματική διαδικασία. Ο Πάνος Παφίτης, δικηγόρος του δεύτερου κατηγορούμενου, Μουζαφάρ Αμπάς, έφερε ένσταση για το επίμαχο υλικό. Έθεσε θέμα επεξεργασίας δεδομένων που εξασφαλίστηκαν από την Αστυνομία χωρίς δικαστικό διάταγμα. Το τριμελές Κακουργιοδικείο αποφάσισε να εξετάσει το ζήτημα και θα εκδώσει ενδιάμεση απόφαση για το εγερθέν ζήτημα στις 26 του τρέχοντος μήνα. Να σημειωθεί ότι η ακρόαση της υπόθεσης άρχισε στις 6 Ιουλίου. Ακολούθησαν δικάσιμοι στις 7/7 και την περασμένη Τετάρτη.

 Η υπόθεση τρομοκρατίας, όπως αποκαλείται, καταχωρίσθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 2021. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν αρκετά γεγονότα, με πιο χαρακτηριστικές τις προδικαστικές ενστάσεις. Επιπλέον, λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης (από 1/7/2023) και της αλλαγής της σύνθεσης του Κακουργιοδικείου, η έναρξη της δίκης είχε προγραμματιστεί για τον τρέχοντα μήνα.

 Να σημειωθεί ότι περί τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν και συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη σύλληψη του Αζέρου, ο τελευταίος, μέσω του δικηγόρου του Ευστάθιου Κ. Ευσταθίου, είχε παραδεχθεί μεγάλο αριθμό κατηγοριών που αφορούν αδικήματα πλαστογραφίας και κατοχής οπλισμού. Βέβαια, ο Αζέρος αρνείται τις κατηγορίες που σχετίζονται με τα αδικήματα τρομοκρατίας, συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

 Ο Ευσταθίου σε προηγούμενη δικάσιμο είχε αναφέρει ότι αν διδόταν πρόσβαση στις βαλλιστικές εξετάσεις (20/5/2022) του πιστολιού που είχε στην κατοχή του ο πελάτης του όταν συνελήφθη, θα δήλωνε παραδοχή στις κατηγορίες της οπλοκατοχής. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, ενώ εμπειρογνώμονας από πλευράς της υπεράσπισης ετοίμασε έκθεση. Πληροφορίες αναφέρουν πως σύμφωνα με τις θέσεις του, το όπλο που έφερε ο Αζέρος όταν συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 στον χώρο στάθμευσης του κολυμβητηρίου Λευκωσίας (Αγ. Ανδρέας), καθίσταται ακατάλληλο για διάπραξη εγκληματικής ενέργειας. Το κατηγορητήριο περιλάμβανε αρχικά έξι πρόσωπα, ενώ πλέον οι κατηγορούμενοι είναι τρεις. Οι δύο απαλλάχθηκαν σε πρώιμο στάδιο.

 Κρίθηκε ότι δεν είχαν ενεργό συμμετοχή στο υπό σχεδιασμό έγκλημα. Τρίτο πρόσωπο, 21χρονος Κύπριος φοιτητής Πανεπιστημίου με καταγωγή από τον Λίβανο, καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και είχε μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας. Όσο για τους τρεις εναπομείναντες, ο ένας είναι ο Ασάντοφ, ο δεύτερος ο 28χρονος Μουζαφάρ Αμπάς, φερόμενος ως στενός συνεργάτης του πρώτου (του καταλογίζεται ότι είχε κρύψει πιστόλι σε αυλή οικίας στην Πάφο που εντόπισε το ΤΑΕ Αρχηγείου), ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος, επίσης 28χρονος, είναι αντιμέτωπος πλέον με δύο αδικήματα που αφορούν παροχή υποστήριξης στον Αμπάς. Την κατηγορούσα Αρχή εκπροσωπεί η εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πολίνα Ευθυβούλου.