Η Λευκωσία ετοιμάζεται μέσα στο επόμενο διάστημα να προβάλει τις προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων της, τόσο σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών. Στο εσωτερικό –και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος– καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα διαφορετικές αντιδράσεις ως προς την προοπτική, αλλά και το τι μπορεί να προκύψουν μέσα από τα ΜΟΕ που προωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Στις ελεύθερες περιοχές, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονται από κυβερνητικής πλευράς, δεν επιτυγχάνεται ο καθησυχασμός εκείνων που προβληματίζονται για τις εξελίξεις. Ακόμα και άτομα τα οποία εμφανίζονται με διαλλακτική προσέγγιση στο Κυπριακό εγείρουν ερωτηματικά για τις προτάσεις της ε/κ πλευράς. Στα κατεχόμενα η αριστερή αντιπολίτευση βγαίνει μπροστά υπέρ της αποδοχής των ΜΟΕ, καταγράφοντας με τη σειρά τα συν που θα προκύψουν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα πρώτα και κύρια σ’ ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Τύμπου, όσο και σε σχέση με το λιμάνι Αμμοχώστου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έντονα προβληματισμένη με αυτό που προωθεί ο Ιωάννης Κασουλίδης εμφανίστηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μακρουλλή. Η πρώην ΥΠΕΞ υποστήριξε πως το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ μέχρι σήμερα, εξαιτίας της απουσίας προόδου. Αναλώθηκε, είπε, πολλή ενέργεια για το θέμα των κυρώσεων από την ΕΕ, εξηγώντας ότι τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ισχυρών της Ευρώπης δεν επέτρεψαν να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η ίδια διερωτήθηκε κατά πόσο οι προτάσεις για ΜΟΕ οι οποίες προωθούνται σήμερα, διαφέρουν από αυτές που τέθηκαν το 2020 και απορρίφθηκαν δύο φορές. Εφόσον, είπε, αυτές οι προτάσεις απορρίφθηκαν, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο αυτή τη φορά.

Υπενθύμισε ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών, στο παρελθόν, εκφράζοντας προσωπικές του απόψεις, είχε εισηγηθεί ως ΜΟΕ να ακολουθήσουμε το μοντέλο που ακολούθησε η Κίνα στην περίπτωση της Ταϊβάν. «Αυτό που προωθείται τώρα είναι να τεθεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, όμως θέλω να υπενθυμίσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης πριν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, είχε εκφράσει προσωπικές βέβαια τότε απόψεις, θέσεις, με τις οποίες εγώ είχα εκφράσει την έντονη διαφωνία μου. Ο κ. Κασουλίδης είχε εκφράσει την άποψη ότι θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει κάτι παρόμοιο που έκανε η Κίνα με την περίπτωση της Ταϊβάν. Δηλαδή μονομερώς να ενημερώσει τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας ότι συμφωνεί με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και να λειτουργεί αυτό το αεροδρόμιο από την παράνομη αποσχιστική τ/κ διοίκηση. Αυτό βεβαίως συμβαίνει όσον αφορά την Ταϊβάν. Εμείς όμως θα ήταν καταστροφικό αν ακολουθούσαμε μια τέτοια πρακτική, γιατί δεν είμαστε Κίνα, είμαστε ένα μικρό κράτος υπό τουρκική κατοχή και τεράστιες απειλές για διχοτόμηση και προσάρτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι απαράδεκτο που μετά από τόσο καιρό η πρόταση αυτή δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Κι ενώ στις ελεύθερες περιοχές εκφράζονται επιφυλάξεις και ανησυχίες για τα ΜΟΕ που προωθεί η ε/κ πλευρά, ευελπιστώντας σε επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, στα κατεχόμενα το καθεστώς δέχεται πίεση εξ αριστερών για να δεχθεί τη συζήτηση και προώθηση των συγκεκριμένων μέτρων. Ο Φικρί Τορός «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (πηγή Γενί Μπακίς/ΓΤΠ) κατέγραψε τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρουν για την τουρκοκυπριακή πλευρά τα ΜΟΕ. Ο Τορός ανέφερε ότι με το άνοιγμα του σημερινού παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου για διεθνείς πτήσεις, υπάρχει η δυνατότητα ώθησης όλων των τομέων της οικονομίας και κυρίως του τουρισμού και επεσήμανε τη σημασία της διαβούλευσης για τα ΜΟΕ. 

Υποστηρίζοντας ότι με την άρση των «κυρώσεων», κατά την έκφρασή του, που επιβάλλονται στο παράνομο αεροδρόμιο, το νέο τερματικό και οι δύο δίαυλοι που φτιάχνονται θα μετατρέψουν την Τύμπου στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου, ο Τορός ανέφερε ότι το εν λόγω αεροδρόμιο θα αποτελέσει τη σύνδεσή τους με τον κόσμο. Είπε ότι εμπόδιο μπροστά σε αυτή την εξέλιξη είναι «το πολιτικό όραμα και το κλείσιμο προς τον κόσμο». 

Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και η παράδοσή της στα Ηνωμένα Έθνη, θα συνάδει και με το διεθνές δίκαιο και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τορός υποστήριξε ότι με την άρση των «κυρώσεων», που όπως ισχυρίστηκε, επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στο λιμάνι της Αμμοχώστου, θα αρθεί και το εμπόδιο που υπάρχει για τον κανονισμό απευθείας εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μακρύς ο ψαλμός για τις βολές παπάδων 

Ο ψαλμός που ξεκίνησε η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων για τη συμμετοχή παπάδων σε άσκηση βολής της Εθνικής Φρουράς, φαίνεται ότι θα είναι πολύ μακρύς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος (πηγή ΓΤΠ) γίνεται αναφορά σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία παρουσίαζαν ιερείς να εκπαιδεύονται στα όπλα από την Εθνική Φρουρά.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συμμετέχει σε μια τέτοια προκλητική ενέργεια η ελληνοκυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία που μέχρι σήμερα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να κρατήσει ζωντανά τα αισθήματα εχθρότητας έναντι της τουρκικής παρουσίας στο νησί», υποστηρίζεται στη δήλωση στην οποία καταδικάζεται έντονα το γεγονός ότι «επιβραβεύθηκε ο ιερέας που έκανε την καλύτερη βολή».

«Αυτή η εχθρική ενέργεια, στην οποία ήταν μάρτυρας όλος ο κόσμος, κατέδειξε τον βασικό σκοπό της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και της ελληνοκυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έχει νόημα το γεγονός ότι διατηρούν ακόμα τη σιωπή τους ενώπιον αυτών των εικόνων οι διεθνείς παίχτες που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας στο νησί», προστίθεται.