Ο στόχος του Ιωάννη Κασουλίδη όταν θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον Ζοζέπ Μπορέλ και άλλους υπουργούς Εξωτερικών θα είναι πολύ συγκεκριμένος. Να τους παρουσιάσει τα ΜΟΕ που προτείνει η κυπριακή Κυβέρνηση και να τους ζητήσει να τα στηρίξουν εμπράκτως. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, πέραν από τη συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δει τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γερμανίας. Οι τρεις συνομιλητές του Ιωάννη Κασουλίδη ήταν εξ εκείνων που είχαν έντονη την άποψη ότι η Κύπρος θα πρέπει να σκεφτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να σταματήσει να επιμένει σε μέτρα κατά της Τουρκίας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλην και συν στα ΜΟΕ που προωθεί η ε/κ πλευρά

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου (μιλώντας στο ΚΥΠΕ) δήλωσε πως ο Ι. Κασουλίδης θα θέσει το θέμα των ΜΟΕ κατά τις διμερείς συναντήσεις που θα έχει με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας και της Γερμανίας, Λουίτζι ντι Μάιο, και Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο Ι. Κασουλίδης θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Η συνάντηση είχε διευθετηθεί τον περασμένο μήνα και είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την ανάληψη από τον κ. Κασουλίδη των καθηκόντων του ως υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δημητρίου η συζήτηση Κασουλίδη-Μπορέλ αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θέματα που είναι στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά και θέματα που αφορούν στο Κυπριακό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την πρόταση της Λευκωσίας για τα ΜΟΕ και να ζητήσει τη στήριξη της ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια, που σκοπό έχει την ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης και στη δημιουργία κινητικότητας, με στόχο τη δημιουργία καλού κλίματος, στοιχείο απαραίτητο για την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει εξαγγείλει την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρώπης και για τη λύση του Κυπριακού και για την υιοθέτηση ουσιαστικών ΜΟΕ που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και θα ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο δημιουργικό διάλογο.

Ο ΥΠΕΞ είχε συζητήσει, μεταξύ άλλων, το θέμα των ΜΟΕ και στις επαφές του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ενώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά το θέμα κατά τη διάρκεια επαφών που έχει με αρχηγούς κρατών και άλλους αξιωματούχους.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταφέρει στους συνομιλητές του και τις αντιδράσεις που καταγράφονται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για τα ΜΟΕ που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής αριστεράς, της οποίας ηγετικά στελέχη καλούν την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος να αποδεχθεί τα μέτρα που προτείνει η Λευκωσία, ώστε να αρχίσει ένας διάλογος για ΜΟΕ που θα βοηθήσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά να εξέλθει από την «απομόνωση». 

Ανησυχία εκφράζει το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας και καταδικάζει απερίφραστα τις παράνομες δραστηριότητες και απειλές στρατιωτικής δράσης κατά Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις νέες εξαγγελθείσες παράνομες δραστηριότητές της εντός των θαλάσσιων ζωνών τους.

Οι αναφορές στην Τουρκία περιλαμβάνονται σε εκθέσεις που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο με τις οποίες οι ευρωβουλευτές ζητούν αποτελεσματικότερη εξωτερική πολιτική ασφάλειας της ΕΕ και ισχυρότερη αμυντική ικανότητα. Το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του, εξακολουθεί να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την ολοένα και πιο δυναμική εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία συχνά έρχεται σε αντίθεση με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Υπενθυμίζει την από μακρού επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και σημειώνει ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ θα υπόκειται σε προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών.

Ζητεί ακόμη την επανέναρξη του διαλόγου για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αποτελεί χώρα με βασικό στρατηγικό ενδιαφέρον για την ΕΕ και ότι η συνεργασία πρέπει να εντατικοποιηθεί στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Καταλήγει, τέλος, στο συμπέρασμα ότι, επί του παρόντος, η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μη ρεαλιστική και τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τη συνολική επανεξέταση, με ρεαλισμό, της καταλληλότητας του υφιστάμενου πλαισίου.