Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε νωρίτερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον CEO της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, εκδόθηκε κοινή δήλωση, μέσα από την οποία επισημαίνεται ο στόχος της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης για αξιοποίηση του φυσικού αερίου στα κοιτάσματα Κρόνος και Ζευς, στο τεμάχιο 6, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ποσοτήτων αερίων στην Κύπρο για την τοπική ηλεκτροπαραγωγή.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν από κυπριακής πλευράς και οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Κόμπος και Γιώργος Παπαναστασίου.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni εξέτασαν τις ανακαλύψεις που έγιναν το 2022 από την Eni και τον εταίρο της, TotalEnergies, στους γεωτρητικούς στόχους Cronos και Zeus, που οδήγησαν στην επιβεβαιωτική γεώτρηση Cronos 2 στα τέλη του 2023. Η τελευταία γεώτρηση, σύμφωνα με την κοινή δήλωση, περιελάμβανε μια δοκιμή παραγωγής φυσικού αερίου στις αρχές του 2024, που απέδωσε άριστα αποτελέσματα, με αυξημένους όγκους φυσικού αερίου. «Ενώ τα δεδομένα που αποκτήθηκαν είναι ακόμη υπό μελέτη, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των προηγούμενων γεωτρήσεων έχουν επιβεβαιωθεί», επισημαίνεται.

Η συνάντηση ήταν η αφορμή για να συζητηθεί μια κοινή γρήγορη προσέγγιση για αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ενώ αξιολογήθηκαν πολλά σενάρια ανάπτυξης. Αναπτύχθηκαν τα κυριότερα σημεία των προσφερόμενων λύσεων, αναφέρεται, για την αποτελεσματική κάλυψη των εγχώριων αναγκών, καθώς και περιφερειακών και ευρωπαϊκών ενεργειακών προτεραιοτήτων στη σύντομη και μεγαλύτερη περίοδο. Η Eni είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Ντεσκάλτσι είχε αναφερθεί στο σενάριο μεταφοράς αποθέματος φυσικού αερίου από το κοίτασμα Κρόνος στο μεγάλο -γειτονικό- κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου, το οποίο τυγχάνει διαχείρισης από την ΕΝΙ και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην άντληση καυσίμου. Η χρήση ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Κρόνος στις εγκαταστάσεις του Ζορ εκτιμάται ότι θα υποβοηθήσει σημαντικά την ταχεία αξιοποίηση και των δύο κοιτασμάτων. Η εταιρεία διαχειρίζεται τα τεμάχια 2, 3, 6, 8 και 9 και έχει συμμετοχές στα τεμάχια 7 και 11.