Το παζλ των προεδρικών εκλογών αρχίζει να παίρνει μορφή. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης  ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως ανεξάρτητος περιμένοντας να έχει τη στήριξη του ΔΗΚΟ ή και άλλων κομμάτων του ενδιάμεσου. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ανεξάρτητος υποψήφιος, ωστόσο χθες στις δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, δήλωσε πως παραμένει μέλος του ΔΗΣΥ. Για την Πινδάρου, ωστόσο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ΔΗΚΟϊκός υποψήφιος που θέλει να ανατρέψει την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Για το ΑΚΕΛ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι απλά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ΔΗΣΥ.

Και κάπως έτσι, τα στρατόπεδα αυτοπροσδιορίζονται και τραβούν τις διαχωριστικές τους γραμμές, έτοιμα να μπουν στην μάχη. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό θεωρούν πλέον ότι η μάχη τώρα ξεκινά και από τη στιγμή που ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει μπει στο γήπεδο, είναι η ώρα να αποκαλυφθεί πως δεν είναι ένας άλλος συναγερμικός υποψήφιος, αλλά είναι το άτομο που γύρισε την πλάτη στη συναγερμική οικογένεια.

Είναι ο υποψήφιος που γίνεται το όχημα για να γίνει το ΔΗΚΟ εξουσία και να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Το λεκτικό αυτό στην Πινδάρου θεωρούν ότι λειτουργεί με τρόπο που αναδεικνύει το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και παράλληλα αγγίζει ευαίσθητες συναγερμικές χορδές η ιδέα να γίνει το ΔΗΚΟ Κυβέρνηση στη θέση του ΔΗΣΥ. 

«Μετά την επίσημη εξαγγελία εκ μέρους του κ. Χριστοδουλίδη προκύπτουν πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα: 

Γιατί δεν δηλώνει ευθαρσώς ο κ. Χριστοδουλίδης ότι τα έχει βρει παρασκηνιακά με το ΔΗΚΟ και θα είναι ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ; 

Πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι κάποιος που μέχρι χθες μετείχε και εξέφραζε την κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και σήμερα έχει μεταπηδήσει στην αντιπολίτευση;», διερωτήθηκε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου.

Την ίδια ώρα στην Πινδάρου δεν άφησαν ασχολίαστη και τη διαφοροποίηση χθες του Νίκου Χριστοδουλίδη σε σχέση με το μήνυμα της εξαγγελίας του και την τοποθέτηση του αναφορικά με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Πόση συνέπεια καταδεικνύει το γεγονός ότι (προ)χθες ο κ. Χριστοδουλίδης δεν βρήκε λέξη να πει για το έργο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά σήμερα (σ.σ. χθες) θυμήθηκε να δηλώσει περήφανος για το έργο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη; Πόσο έντιμο είναι το γεγονός ότι τσουβάλιασε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη – που τον εμπιστεύτηκε και τον τίμησε – με όλους τους προηγούμενους Προέδρους της Δημοκρατίας;  Ή ότι στο βιογραφικό που παρουσίασε δεν αναφέρει καν σε ποιου την κυβέρνηση υπηρέτησε ως υπουργός και εκπρόσωπος», υπέδειξε η κ. Τσιρίδου. «Πώς μπορεί να παρουσιάζει τον εαυτό του ως ‘’ανεξάρτητο’’ και ‘’υπεράνω κομμάτων’’, να είναι την ίδια ώρα στέλεχος της κυβέρνησης και της παράταξης του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά να τα βρίσκει ξαφνικά με το ΔΗΚΟ», διερωτήθηκε

«Με ποιου την πολιτική συμφωνεί επιτέλους ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με αυτήν του προέδρου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού ή με αυτή του Νικόλα Παπαδόπουλου και του ΔΗΚΟ;» κατέληξε η κ. Τσιρίδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις άλλων μελών του ΔΗΣΥ χθες σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους παρεμβάσεις, αναδεικνύοντας συνεχώς τη θέση ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι υποψήφιος πλέον του ΔΗΚΟ.

ΔΗΚΟ: Δεν λάβαμε καμία απόφαση

Στις αναφορές ΔΗΣΥ απάντησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, χαρακτηρίζοντας ψεύδη τα όσα όναφέρθηκαν

«Το ΔΗΚΟ δεν έχει λάβει οποιαδήποτε απόφαση για το πρόσωπο που θα υποστηρίξει στις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Ουδεμία συμφωνία ή προσυμφωνία υπάρχει ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και οποιονδήποτε υποψήφιο. Και τέλος, οι αποφάσεις του ΔΗΚΟ θα ληφθούν στα αρμόδια συλλογικά του όργανα, μετά που θα ολοκληρωθεί ο εσωκομματικός και διακομματικός διάλογος», ανέφερε ο κ. Παντελίδης.

Στέφανος: Άνθρωπος του Συναγερμού ο Χριστοδουλίδης

Στην γραμμή που κινήθηκε και η ανακοίνωση του κόμματος την πρώτη μέρα της εξαγγελίας Χριστοδουλίδη κινήθηκε και χθες ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, χαρακτηρίζοντας τον τέως υπουργό Εξωτερικών, ως άνθρωπο του Συναγερμού, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη με τις οποίες επιβεβαιώνει ότι είναι συναγερμικός. «Επομένως», είπε, «δεν είναι αυθαίρετο αυτό το οποίο είπαμε ότι τόσο ο κ. Χριστοδουλίδης, όσο και ο κ. Νεοφύτου αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας Κυβέρνησης και του ίδιου κόμματος, του ΔΗΣΥ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο γγ του ΑΚΕΛ.

Μια γραμμή την οποία θα προτάξουν αναδεικνύοντας ως εναλλακτική μία υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη όπως ήταν και η πρόταση της ΚΕ προς τις κομματικές ομάδες βάσης του κόμματος.

Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «υπάρχει και μια φιλολογία, η οποία αναπτύσσεται και προσπαθούν να το κάνουν δεδομένο ότι και ο κ. Μαυρογιάννης προέρχεται από τον χώρο του Συναγερμού και από την Κυβέρνηση του Συναγερμού,» με τον γγ του ΑΚΕΛ να σημειώνει «καμία σχέση».

Σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου, «ο κ. Χριστοδουλίδης ως υπουργός της Κυβέρνησης και βασικό στέλεχος αυτής της Κυβέρνησης υπερασπίστηκε και είναι συμμέτοχος σε αυτές τις πολιτικές, από τις οποίες το ΑΚΕΛ θέλει να απαλλαγεί. Δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογήσω και για την υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου».

«Υπερκομματική και ανεξάρτητη η πρόταση για Μαυρογιάννη»

Υπερασπίστηκε την πρόταση της ΚΕ προς τις ομάδες βάσης για στήριξη μίας υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη ο γγ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δηλώνοντας πως πρόκειται για μία υπερκομματική και ανεξάρτητη πρόταση. Σημείωσε ακόμα πως  ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν υπήρξε ποτέ γρανάζι της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά ένας διπλωμάτης καριέρας που ασκούσε το καθήκον του. «Δεν ανήκει στον Συναγερμό και δεν ήταν βασικό γρανάζι της Κυβέρνησης Αναστασιάδη», δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ στο πρόσωπο του Αντρέα Μαυρογιάννη κάνει μια υπερκομματική, ανεξάρτητη, με εμπειρία και γνώση πρόταση, μέσω της οποίας προτείνει και σε άλλους να συμπορευτούν μαζί του, ώστε να γυρίσουν σελίδα στον τόπο.  

Σημείωσε ακόμα ότι η πρόταση του κόμματος του «συγκεντρώνει όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, που διασφαλίζουν ότι μπορούμε να έχουμε έναν προοδευτικό Προέδρο με ένα προοδευτικό πρόγραμμα, που να καλύπτει τις βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση «έχουμε έναν ανεξάρτητο υπερκομματικό υποψήφιο Πρόεδρο, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία που υπάρχει σε ένα μέρος της κοινωνίας, σε σχέση με τις κομματικές ατζέντες, καθώς επίσης έχουμε μια πρόταση που έχει πίσω της μια ιστορία, γνώσεις και εμπειρίες».

Αναφερόμενος κ. Μαυρογιάννη, είπε ότι «ως διπλωμάτης καριέρας υπηρέτησε την Κύπρο από διάφορα εφαλτήρια και πόστα και υπηρέτησε όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Γλαύκο Κληρίδη και εντεύθεν, με στόχο να τιμήσει την Κύπρο, να τιμήσει τα καθήκοντα του και να τιμήσει την εμπιστοσύνη που του έδειξαν όλοι οι Πρόεδροι, για τα διάφορα καθήκοντα, τα οποία του είχαν αναθέσει».

Ερωτηθείς εάν θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με κόμματα, ο κ. Στεφάνου είπε πως το ΑΚΕΛ απηύθυνε δημόσια πρόσκληση «σε εκείνα τα κόμματα, τα οποία διακηρύσσουν και έχουν τη θέση ότι πρέπει να τερματιστεί αυτή η κατάσταση που ζούμε, εξαιτίας του Συναγερμού για δέκα χρόνια, και να γυρίσουμε σελίδα». Τόνισε πως το κόμμα του έχει ανοικτές τις πόρτες και απευθύνεται σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, όπως απευθύνεται και σε κοινωνικές δυνάμεις και γενικότερα στην κοινωνία, εκφράζοντας την ετοιμότητα για διάλογο.

Επιπλέον, είπε ότι ο κ. Μαυρογιάννης είχε πιο στενή επαφή με στελέχη του κόμματος για να δει τις βασικές απόψεις και σε άλλα ζητήματα στα οποία δεν είχε τριβή, για να σημειώσει πως έχουν διαπιστώσει ότι στα βασικά αντικείμενα, που το ΑΚΕΛ έχει κόκκινες γραμμές, ο Αντρέας Μαυρογιάννης τους καλύπτει.

Ξεκάθαρα ανεξάρτητη υποψηφιότητα

Οι πρώτες παρεμβάσεις του ανεξάρτητου υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, έδωσαν και απαντήσεις στην εις βάρος του κριτική που ασκήθηκε κυρίως από την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ευθύς μετά την εξαγγελία την Πέμπτη. 

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως «ξεκάθαρα ανεξάρτητη» την υποψηφιότητά του. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το 2023 διεξάγονται προεδρικές και όχι βουλευτικές εκλογές, και πως η υποψηφιότητα του δεν εξαρτάται από τη στήριξη των κομμάτων.

Ξεκαθάρισε πως δεν αμφισβητεί τον ρόλο των κομμάτων, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή, ότι τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό χρώμα. Έκαμε, επίσης, λόγο για την ανάγκη ανανέωσης και όχι ανατροπής του έργου της παρούσας διακυβέρνησης.  

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι το 2013 και το 2018, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν αναδείχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μόνο με τις ψήφους του ΔΗΣΥ.  

Απαντώντας στην κριτική για το περιεχόμενο της εξαγγελίας του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως δεν κατέθεσε το κυβερνητικό του πρόγραμμα, αλλά το όραμά του, κατόπιν διαλόγου με την κοινωνία.

Εξάλλου, μιλώντας στο ράδιο του Πολίτη ο Νίκος Χριστοδουλίδης και απαντώντας σε ερώτηση αν θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να φέρει την αλλαγή ή για να είναι συνεχιστής των πολιτικών του Προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε πως δεν είναι το ένα ή το άλλο. «Είναι η προοπτική της ανανέωσης που έχουμε μπροστά μας. Υπάρχουν τομείς που θέλουν αλλαγή, και άλλες που ορθώς έγιναν, φέρνουν αποτελέσματα και πρέπει συνεχιστούν».

Στο ερώτημα πού ήταν εννέα χρόνια που εγκρίνονταν τα χρυσά διαβατήρια, όταν το Υπουργικό ενέκρινε τις προτάσεις με τα ονόματα που παρουσιάζονταν κατόπιν σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είπε πως υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα και γι’ αυτό σταμάτησε το πρόγραμμα. Σχετικά με την επιστολή της Κομισιόν προς τον ίδιο και ποια η αντίδρασή του, επανέλαβε πως αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε η Κυβέρνηση να βάλει τέλος στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Τέλος, τόνισε πως είπε την αλήθεια στο λαό και δεν θα απαρνηθεί τις κομματικές του καταβολές και δεν ζήτησε ούτε και θα ζητήσει τη διαγραφή του από τον ΔΗΣΥ.