Ανεβαίνει ο υδράργυρος, ανεβαίνει και το πολιτικό θερμόμετρο. Πριν ακόμα καλά – καλά ολοκληρωθεί το πολιτικό σκηνικό, η προεκλογική μπαίνει στα βαθιά, με τις πολιτικές δυνάμεις να ανεβάζουν τους τόνους και να επιδιώκουν τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση που θα αναδείξει τις διαφορές τους. Μια τακτική την οποία ο καθένας για δικούς του λόγους θέλει να ακολουθήσει την περίοδο αυτή, σε μία πρώτη δοκιμασία αντοχών και δυνατότητα ενόψει της συνέχειας. Πρωταγωνιστές αυτής της σύγκρουσης τα δύο μεγάλα κόμματα που επιχειρούν από νωρίς να γίνουν οι πρωταγωνιστές του σκηνικού και να πάρουν θέση «αφεντικού» της μάχης. 

Στην Πινδάρου δεν θέλουν να αφήσουν να ξεφουσκώσει το θέμα της «λογοκλοπής» όπως τη χαρακτηρίζουν, αναφερόμενοι στα κοινά σημεία της ομιλίας του τέως υπουργού Εξωτερικών με ομιλίες του Ιωάννη Κασουλίδη από την προεκλογική εκστρατεία του 2008. Θέτουν θέμα πολιτικής ηθικής για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κατηγορώντας τον ότι μετά από τόσους μήνες προετοιμασίας παρουσιάστηκε στην εξαγγελία της υποψηφιότητας του με κλεμμένο κείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιμένοντας το ραντεβού Νικόλα – Χριστοδουλίδη

«Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως εδώ και ένα χρόνο οργώνει την Κύπρο και κάνει διάλογο προκειμένου να διαμορφώσει το όραμά του», σχολίασε χθες ο εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ευθύμιος Δίπλαρος. «Και όμως», συνέχισε, «στην πρώτη του εμφάνιση, παρουσιάστηκε με κλεμμένο κείμενο και κλεμμένες ιδέες. Εκφράστηκε με εκτεταμένη λογοκλοπή από την εξαγγελία Κασουλίδη το 2008. Πράξη που εγείρει ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό, ηθικό και δεοντολογικό και που πρέπει ο ίδιος να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις», υπέδειξε ο Ευθύμιος Δίπλαρος.

Χθες κυκλοφόρησε και νέο βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται συνοπτικά όλες οι κοινές ατάκες της ομιλίας του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ιωάννη Κασουλίδη, στο οποίο απαριθμούνται συνολικά 47 κοινές ατάκες. Στην αρχή του βίντεο παρουσιάζεται απόσπασμα από την παρέμβαση του ίδιου του Νίκου Χριστοδουλίδη την Τρίτη στο «Σίγμα» και του μέλους του επιτελείου του Μαριλένας Ευαγγέλου στον «Άλφα» τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για μερικές πινελιές που προστέθηκαν από τον επικοινωνιολόγο. Στο βίντεο, αφού γίνεται παράθεση όλων των κοινών σημείων, σχολιάζεται ειρωνικά πως οι πινελιές έγιναν στο τέλος μπογιάτισμα.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου συνεχίζουν στην ίδια γραμμή της απόλυτης ταύτισης του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη ως τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Με γραπτή ανάρτηση του χθες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σχολίασε πως και οι δύο είναι συνεχιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και κάλεσε τα κόμματα του ενδιάμεσου να συστρατευθούν γύρω από την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη, ως τη μόνη υπερκομματική για αλλαγή στη διακυβέρνηση. «Ίσως να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το να δηλώνει και Συναγερμικός και ανεξάρτητος ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Η αλήθεια μία είναι: Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης είναι οι δύο όψεις του ιδίου συναγερμικού νομίσματος. Συνεχιστές και οι δύο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Η βασική υπερκομματική επιλογή για αλλαγή με προοδευτικό χαρακτήρα είναι μόνο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο κόσμος του Κέντρου έχει επιλογή. Οι ηγεσίες του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, έχουν επιλογή. Κτίζουμε κοινωνική συμμαχία για προοδευτική αλλαγή!», έγραψε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στον «Άλφα», δήλωσε πως ο ίδιος προσωπικά δεν θεωρεί ότι ο Νικος Χριστοδουλίδης είναι διεφθαρμένος ή διαπλεκόμενος». Το ίδιο ανέφερε και για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη παρότι και οι δύο συμμετείχαν στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε για άλλη μια φορά πως το κόμμα του δεν έχει λάβει τελική απόφαση. Παραδέχθηκε όμως πως το όνομα Νίκος Χριστοδουλίδης απασχολεί τις εσωκομματικές συζητήσεις.

Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, τόνισε πως πρόκειται για σημαντικό ζήτημα που τους απασχολεί. «Εμείς θεωρούμε ότι η κυπριακή κοινωνία πλέον θέλει να ακούσει κάτι το καινούργιο, όχι τις παραδοσιακές πατροπαράδοτες συμφωνίες αναμεταξύ κομμάτων για συμμετοχή σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Εμείς θεωρούμε ότι, ναι, μπορούμε να υποστηρίξουμε μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα στη βάση ενός νέου μοντέλου πολιτικής υποστήριξης όπως παρουσιάζεται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Απ’ εκεί και πέρα δεν αποκλείουμε ούτε την αυτόνομη κάθοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε επίσης αναμενόμενος τις επιθέσεις από τον ΔΗΣΥ κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως οι επιθέσεις αυτές δεν έχουν την ίδια συνοχή. «Από τη μια μας λένε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ. Από την άλλη μας ειρωνεύονται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα στηρίξουν στελέχη του ΔΗΣΥ. Από την άλλη μας είπαν, προχθές, ότι είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν. Τελικά τι είναι;», δήλωσε.

Στο οπλοστάσιο και η ακρίβεια

Στο χορό της αντιπαράθεσης βρέθηκε χθες για άλλη μια φορά το θέμα της ακρίβειας, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει μαζικά πυρά κατά της Κυβέρνησης κατηγορώντας για ανεπάρκεια και μη λήψη ικανοποιητικών μέτρων προστασίας των καταναλωτών.  

«Πότε περιμένει να συγκινηθεί η Κυβέρνηση και να ασκήσει πραγματικούς ελέγχους στην αγορά; Πότε θα εισακούσει η Κυβέρνηση τις Προτάσεις Νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα; Για διεύρυνση των λόγων που επιτρέπουν την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα; Αναμένουμε από την Κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση επί των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή το ΑΚΕΛ για μείωση των τιμών στα καύσιμα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του το ΑΚΕΛ

Ανησυχία για την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις εξέφρασε και το ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα προϋπήρχε και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος είναι γεγονός ότι έχει επιδεινώσει την κατάσταση. «Έχει η Κυβέρνηση συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης;», διερωτάται.   

Η Κυβέρνηση σήκωσε το γάντι απαντώντας κυρίως στο ΑΚΕΛ, το οποίο κατηγόρησε πως δεν βλέπει αυτό που όλος ο κόσμος βλέπει. «Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε τη νέα παγκόσμια οικονομική κρίση και έχει ως επακόλουθο την αύξηση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εκπληκτικότερο όλων είναι πως στην κατάληξη της ανακοίνωσης του, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι επί των ημερών της παρούσας διακυβέρνησης μειώθηκε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Σε ποια περίοδο αναφέρεται άραγε το ΑΚΕΛ; Μήπως στην περίοδο που κυβερνούσαν και έστελναν στα κοινωνικά παντοπωλεία δεκάδες χιλιάδες αξιοπρεπείς συμπολίτες μας;», ανέφερε ο Κυβερνητικός. Εκπρόσωπός.

ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ: Η κομματοκρατία διακινεί μαύρο πολιτικό χρήμα 

Η κομματοκρατία διακινεί μαύρο πολιτικό χρήμα, καταγγέλλει με γραπτή δήλωση του ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης, αναφερόμενος στα κενά που εντόπισαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ για τη χρηματοδότηση κομμάτων και κομματικών υποψηφίων. «Η κομματοκρατία δημιούργησε ένα τρύπιο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο της επιτρέπει τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος εκατομμυρίων μέσα σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας και ανεπαρκούς ελέγχου. Το απαράδεκτο της κομματικής χρηματοδότησης αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμα και στις προεδρικές εκλογές η προεκλογική χρηματοδότηση δίδεται στα κόμματα και όχι στους υποψηφίους», αναφέρει, διερωτώμενος εάν τα κόμματα είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τις συστάσεις του ΟΑΣΕ.