Αίτημα για καταβολή έκτακτης κρατικής χορηγίας προς τα κόμματα για τις ανάγκες της προεκλογικής των προεδρικών εκλογών τέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκαν θέματα Οικονομίας. Το αίτημα, έθεσε προφορικά ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μάρινος Σιζόπουλος, χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις από πλευράς των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Στο όλο θέμα, έγινε αναφορά σε παραπολιτικό σχόλιο της εφημερίδας «Πολίτης» προκαλώντας την αντίδραση ανεξάρτητων υποψηφίων, οι οποίοι διαμαρτύρονται και για την αδικία εις βάρος τους και κατηγορούν παράλληλα τα κόμματα για πρόκληση έναντι της κοινωνίας.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημέρωσε σχετικά για το θέμα τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος αρχικά επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί. Πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθεί ούτε σεντ επιπλέον της κρατικής χορηγίας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι αυξημένη, καθώς η έκτακτη χορηγία που λάμβαναν σε έτη εκλογών έχει ενσωματωθεί στο ποσό της βασικής χρηματοδότησης. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι ιδιαίτερα έντονος στο θέμα και έχει ετοιμάσει και αναλυτικό σημείωμα προς τον Πρόεδρο στην περίπτωση που το αίτημα επανέλθει. Προς το παρόν πάντως φαίνεται ότι αίτημα έμεινε μέχρι εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σημειώνεται ότι το ύψος της χορηγίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ανήλθε το 2022 στα €11.207.712. Το ποσό αυτό, το οποίο ήταν το ίδιο και το 2021, είναι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 εισήχθη ως μέρος της χορηγίας και το ποσό της μίσθωσης των κοινοβουλευτικών συνεργατών με το ποσό που αντιστοιχούσε στα πολιτικά κόμματα να παρέμενε στα €4,11 εκατ. Το 2016 η χορηγία αυξήθηκε στα εκατ. 6,67 εκατ., ενώ δόθηκε και ως έκτακτη χορηγία το ποσό των €2,56 εκατ. Το ίδιο ποσό δόθηκε ως κρατική χορηγία και το 2017 ενώ δόθηκε επίσης έκτακτη χορηγία €2,56 εκατ., λόγω των προεδρικών εκλογών του 2018. Το 2017, ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είχε αιτηθεί προς το υπουργείο Οικονομικών αύξηση της χρηματοδότησης των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά €2,56 εκατ., όσο δηλαδή το ποσό της έκτακτης κρατικής χορηγία. Από το 2018 η χορηγία ενοποιήθηκε χωρίς να γίνεται διαχωρισμός σε έκτακτη και τακτική χορηγία.

Σημειώνεται ακόμα ότι από το 2018, εισήχθη ειδική αναφορά για την τακτική χορηγία ότι κατά το έτος διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, το 50% του ποσού της κρατικής χορηγίας δίνεται κατά το πρώτο μισό του έτους και το υπόλοιπο 50% δίνεται στα κόμματα που έχουν εκλεγεί στη Βουλή με βάση το ποσοστό που έλαβαν στις εκλογές.

Το 2021 όμως, έτος βουλευτικών εκλογών, η αναφορά για το 50%-50% καταβολής της χορηγίας πριν και μετά τις εκλογές, αφαιρέθηκε εντελώς από τις σημειώσεις του Προϋπολογισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια κατά τη διάρκεια του 2021, να δοθεί ολόκληρη η χορηγία του κράτους στο πρώτο μισό του έτους, στα κόμματα που ήταν ήδη στη Βουλή. Σύμφωνα με τη νέα κατανομή των ποσοστών των κομμάτων μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2021, η χορηγία θα έπρεπε να είχε διαφοροποιηθεί. Ως εκ τούτου, κόμματα που εκλέγηκαν τον Μάιο του 2021 για πρώτη φορά, έπρεπε να τύχουν ανάλογης χορηγίας. Επιπλέον κόμματα που ήταν ήδη στη Βουλή και τα ποσοστά τους μειώθηκαν, μετά τις εκλογές θα έπρεπε να επιστρέψουν σημαντικό ποσό της χορηγίας προς τη Βουλή, ούτως ώστε αυτή να κατανεμηθεί στα νεοκλεγέντα κόμματα. 

Είναι γνωστές εξάλλου οι αντιπαραθέσεις που προέκυψαν, αλλά και οι δυσκολίες είσπραξη του ποσού από κόμματα που έπαψαν να είναι κοινοβουλευτικά.

Αντιδράσεις ανεξάρτητων υποψηφίων

Η πληροφορία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ανεξάρτητων υποψηφίων.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης αναφέρει ότι «οι τέσσερις υποψήφιοι του κομματικού κατεστημένου Νεοφύτου, Χριστοδουλίδης, Μαυρογιάννης, Χρίστου, λαμβάνουν μερικά εκατομμύρια από τον Κύπριο φορολογούμενο για να κάνουν πανάκριβες προεκλογικές εκστρατείες».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης σε ανάρτησή του σημειώνει «Έκτακτη εισφορά στα κόμματα για τις προεδρικές; €12.000.000 δεν είναι ήδη αρκετά για τα κόμματα; Αν θέλουν περισσότερα (για τις προεδρικές εκλογές) γιατί να πρέπει να τα πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος;».

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σε επίσης ανάρτησή του αναφέρει: «Έχουν τα εκατομμύρια που δίνονται στα κόμματα, ελέγχουν ΜΜΕ, άφθονη χρηματοδότηση από διάφορες πηγές, από ολιγάρχες. Και ζητούν περισσότερα… Οι πραγματικοί ανεξάρτητοι ούτε ένα ευρώ».