Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) στην Πράγμα προσφέρει μια ευκαιρία στους 27 να συζητήσουν με μεγαλύτερη άνεση όλα όσα σχετίζονται με τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το κεφάλαιο Ρωσία θα είναι στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ με το ενδιαφέρον για την Κύπρο να είναι σε δύο πτυχές: Το θέμα της βίζας που προωθούν οι χώρες Βαλτικής, και οι Τουρκορωσικές σχέσεις. Ο άτυπος χαρακτήρας της συνόδου θα δώσει την ευκαιρία να αναζητηθούν λύσεις κυρίως στο θέμα της εισόδου Ρώσων πολιτών στο έδαφος της ΕΕ. Μέχρι στιγμής μια συμφωνία για τη βίζα σε Ρώσους πολίτες φαίνεται αδύνατη. 

Στη μια πλευρά είναι οι χώρες της Βαλτικής οι οποίες επιμένουν σε μια οριζόντια απαγόρευση εισόδου σε Ρώσους πολίτες στο έδαφος της ΕΕ. Στην άλλη πλευρά βρίσκονται Γερμανία, Ελλάδα και Κύπρος που διατηρούν έντονες επιφυλάξεις ως προς την επιβολή οριζόντιας απαγόρευσης. Αρνητικά τοποθετείται και η Κομισιόν, όπως προκύπτει μέσα από δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου, Ζοζέπ Μπορέλ. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυπριακού ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δημητρίου, σημείωσε πως η θέση της Λευκωσίας είναι πως θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι επιπλοκές, στη Ρωσία γενικά ή στους Ρώσους πολίτες, των διαφόρων μέτρων που λαμβάνει η ΕΕ. Ο κ. Δημητρίου μεταφέροντας τη θέση που θα καταθέσει και ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης κατά στο Gymnich της Πράγας σημείωσε πως «ένα πράγμα είναι η εφαρμογή απαγορεύσεων για άτομα του περίγυρου του Πούτιν και άλλο να τιμωρηθούν οι Ρώσοι πολίτες συλλογικά». 

Θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πως θα πρέπει να μπουν κατηγορίες και να υπάρξει μιας μορφής «πολιτικό φίλτρο» για την παραχώρηση θεώρησης διαβατηρίων σε Ρώσους πολίτες που θέλουν να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ. 

Το δεύτερο θέμα που θα εγείρει ο Ιωάννης Κασουλίδης στη διάρκεια της συνόδου είναι και η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δημητρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσει την ανάγκη να υπάρξει εποπτεία από πλευράς ΕΕ. Για άλλη μια φορά ο Ι. Κασουλίδης θα υποδείξει προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του τη συστηματική άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις κυρώσεις που θα αποφασίσει η ΕΕ, καθώς επίσης και τις ενέργειες της Άγκυρας να παρακάμψει ευρωπαϊκές αποφάσεις μέσω άλλων συμφωνιών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συναντήσεις Κασουλίδη για την απαγόρευση βίζας στους Ρώσους

Ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της συζήτησης για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις παγκόσμιες συνέπειες της ρωσικής εισβολής, καθώς και περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τις ευρωπαϊκές προοπτικές για την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία (τη λεγόμενη «συνδεδεμένη τριάδα») και το μέλλον της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, ο Ι. Κασουλίδης κατά την παραμονή του στην Πράγα θα έχει χωριστές διμερείς επαφές με τον Εσθονό Υπουργό Εξωτερικών Ουρμάς Ρεϊνσαλού και τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στο μεταξύ στην Πράγα για τη δική τους άτυπη σύνοδο βρίσκονται και οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο και αυτής της συνάντησης η κατάσταση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανοίγει θέμα για κατάργηση του βέτο

Οι διαφωνίες και στο θέμα της απαγόρευσης εισόδου σε Ρώσους πολίτες, που απασχολεί έντονα την ΕΕ, έδωσαν πάτημα στη Γερμανία να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της άρσης του βέτο σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική. 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι υποστηρίζει τον τερματισμό των βέτο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της φορολογίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η κοινή λήψη αποφάσεων.

Με την ένταξη νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σολτς είπε ότι πρότεινε «μια σταδιακή μετάβαση στην πλειοψηφία στην κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η φορολογική πολιτική». Ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, με στόχο την άρση του βέτο. Ωστόσο, το δικαίωμα της αρνησικυρίας είναι εκείνο που διασφαλίζει την ισότητα ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Και από την ώρα που θα πάψει να ισχύει, τότε αυτή η ισότητα κινδυνεύει υπέρ των ισχυρών της ΕΕ. 

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία για το πώς να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους τους, δήλωσε ο Σολτς. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι δεσμευτική, να διευκολύνει την ανάπτυξη και να είναι πολιτικά εμπορεύσιμη», είπε. «Και, ταυτόχρονα, πρέπει να επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό των οικονομιών μας μέσω επενδύσεων», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην πρόταση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για ένα διευρυμένο ευρωπαϊκό πολιτικό φόρουμ. Οι ηγέτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαίους εταίρους της χρειάζονταν «μια τακτική ανταλλαγή σε πολιτικό επίπεδο… για να συζητήσουν τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν την ήπειρό μας συνολικά, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, το κλίμα και η συνδεσιμότητα», είπε ο Σολτς.