Το Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη είναι δύο από τις χώρες στις οποίες επενδύει το κατοχικό καθεστώς για μελλοντική αναγνώριση. Με όχημα την Τουρκία και τις σχέσεις που έχει τόσο με το Αζερμπαϊτζάν όσο και με τη Λιβύη, το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί να εξασφαλίσει το δικό του κέρδος. 

Εξάλλου ο Ερσίν Τατάρ, με κάθε ευκαιρία, μιλά για «τρία κράτη ένα έθνος», υπονοώντας ότι Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και ψευδοκράτος, είναι τρεις χωριστές οντότητες που ανήκουν στο ίδιο έθνος, το τουρκικό. Εμφανώς η Τουρκία σπρώχνει για αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και ψευδοκράτους μέσα από διάφορες επαφές. Διοργανώνονται συνεχώς επισκέψεις στα κατεχόμενα που κυρίως στοχεύουν στο να προβάλλουν τη σχέση που έχει το ψευδοκράτος με το Αζερμπαϊτζάν. 

Στα κατεχόμενα βρέθηκε αντιπροσωπεία της Λέσχης Στρατηγικής και Οικονομίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, η οποία πέρασε και από το γραφείο του Ερσίν Τατάρ. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων άδραξε την ευκαιρία για να μιλήσει και πάλι για την επιθυμία του να αναπτύξει σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Μια επιθυμία η οποία επί του παρόντος σκοντάφτει στις κινήσεις της Λευκωσίας προς την κατεύθυνση των Βρυξελλών και του Μπακού. 

Ωστόσο, η Τουρκία μέσω τουρκο-αζέρικων οργανώσεων προσπαθεί συνεχώς να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Μπακού και κατεχόμενης Λευκωσίας. Ο Κοράι Μποζάτ, πρόεδρος της Λέσχης Στρατηγικής και Οικονομίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, ενημέρωσε τον Τατάρ για τις διεθνείς εκδηλώσεις που διοργανώνουν και τον προσκάλεσε στην 5η Βραδιά Βραβείων Αδελφοσύνης Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Νοεμβρίου, με στόχο την προώθηση της ενότητας και της αλληλεγγύης με την αντίληψη «τρία κράτη ένα έθνος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Ερσίν Τατάρ, επ’ ευκαιρία, είπε πως στα κατεχόμενα υπάρχει «ένα χωριστό κράτος, με χωριστό λαό, εδαφική ακεραιότητα και σύνορα». Σύμφωνα με τον Τατάρ (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ) το κατοχικό καθεστώς «πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να είμαστε κράτος. Η Τουρκία μας αναγνωρίζει επίσημα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Ενώ συνεχίζουμε τον αγώνα μας με αυτή την αντίληψη, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μας να έχουμε στενότερες επαφές με το Αζερμπαϊτζάν και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η Λιβύη. Σύμφωνα με την Γκιουνές (πηγή ΓΤΠ) γίνονται κινήσεις για συνεργασία μεταξύ ψευδοκράτους και Λιβύης τον τομέα της εκπαίδευσης. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο λεγόμενος «υπουργός παιδείας» του κατοχικού καθεστώτος συναντήθηκε με τον Ταχέρ Μ. Οτμάν Μπεν Ταχέρ (Taher M. Otman Ben Taher), αναπληρωτή υπουργό Τεχνικής και Επαγγελματικής Παιδείας της Λιβύης και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε. Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα νησί πανεπιστημίων, ο Τσαβούσογλου είπε ότι επιθυμούν να εξασφαλίζουν υποτροφίες για φοιτητές από τη Λιβύη που θέλουν να σπουδάσουν στα «πανεπιστήμια» στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Ταχέρ Μ. Οτμάν Μπεν Ταχέρ, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον Τσαβούσογλου για τη συνάντηση και τον προσκάλεσε στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι θέλουν να στείλουν περισσότερους Λίβυους φοιτητές στα κατεχόμενα και υπογράμμισε ότι θα δώσουν υποτροφίες σε φοιτητές με «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ», που θέλουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια της Λιβύης.

Φωνάζουν για το νέο «προεδρικό» 

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) γράφει ότι μεγάλη αντίδραση δημιουργήθηκε από πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστές οργανώσεις και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ενάντια στην ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει νέο κτήριο της «προεδρίας» και της «βουλής» στην περιοχή του Αγίου Δομετίου. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι οργανώσεις που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην οικοδόμηση του κτηριακού συγκροτήματος με κοινή δράση και συγκέντρωση στην περιοχή, σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, ενώ μια ομάδα ακτιβιστών πέρασε τον φράχτη και μπήκε στο εργοτάξιο. 

Ο τουρκοκυπριακός δικηγορικός σύλλογος, ο τουρκοκυπριακός ιατρικός σύλλογος και το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο μηχανικών και αρχιτεκτόνων ήταν εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. 

Αναφορές σε τύραννους 

Θα έρθει η μέρα που οι λαοί της Τουρκίας και της Κύπρου θα ζήσουν μαζί με ελευθερία και ειρήνη και ο κόσμος δεν θα αφεθεί στους τυράννους, δήλωσε ο βοηθός γ.γ. του «Δρόμου Ανεξαρτησίας», Μουνούρ Ραχβατζίογλου, επιστρέφοντας χθες το απόγευμα από την Τουρκία, όπου του απαγορεύθηκε η είσοδος.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου τον ανέμεναν συγγενείς, φίλοι και μέλη του «Δρόμου Ανεξαρτησίας». Ανέφερε ότι τα άτομα που κρατούνται από τη σημερινή διοίκηση στην Τουρκία και τα οποία υπερασπίζονται την ύπαρξη, την ταυτότητα και τη βούληση του τ/κ «λαού», θέλουν να δοκιμάσουν μια πατρίδα ομοσπονδιακή και ενωμένη, εκλαμβάνονται ως απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Ο ίδιος, οι σύντροφοί του και ο «Δρόμος Ανεξαρτησίας», συνέχισε, δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη.

«Το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας περνά από την ειρήνη, την ομοσπονδία και τη στήριξη της βούλησης των Τ/κ». Εάν αυτοί που κυβερνούν την Τουρκία με κάθε είδους παρατυπίες και διαφθορά σήμερα πιστεύουν ότι αυτό θα ήταν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, θα το δεχόταν ευχαρίστως, πρόσθεσε ο κ. Ραχβαντζίογλου λέγοντας ότι δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και γνωρίζει ότι στην Τουρκία υπάρχουν απόψεις, όπως οι δικές του, ακόμα και με αυτή την τυραννική εξουσία.

«Θα έρθει η μέρα που αυτές οι ιδέες (όπως οι δικές του) θα διαχυθούν, θα ριζώσουν και θα βγάλουν καρπούς και οι λαοί της Τουρκίας και της Κύπρου θα ζήσουν μαζί με ελευθερία και ειρήνη και ο κόσμος δεν θα αφεθεί στους τυράννους».