Καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να γιορτάσει σήμερα τα 62α γενέθλιά της, οι τουρκικές κινήσεις για να την πλήξουν προσλαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Τα Ηνωμένα Έθνη, που άλλοτε αποτελούσαν την πηγή ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι τώρα ο χώρος απ’ όπου ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ένεκα των κινήσεων της Τουρκίας. 

Η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ετοιμάζεται να παρουσιάσει ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Οι κινήσεις αυτές παρακολουθούνται με προσοχή από πλευράς Λευκωσίας (περισσότερα σελ. 8) η οποία υποδεικνύει πως πρόκειται για δημοσιεύματα. Θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να υποδείξει πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και παράλληλα να υπενθυμίσει ότι ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν και με τις πτήσεις από τη Ρωσία που τελικά διαψεύστηκαν. 

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να γίνει η κίνηση από τουρκικής πλευράς λαμβανομένου υπόψη ότι: 

Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει μεγάλη ισχύ εντός της Γενικής Συνέλευσης (υπάρχει το προηγούμενο της απόφασης για την Ιερουσαλήμ όπου κατάφερε να περάσει ψήφισμα κατά των ενεργειών των ΗΠΑ). 

Εκ προοιμίου η Άγκυρα ξέρει πως ο στόχος της αναγνώρισης δεν μπορεί να επιτευχθεί καθώς είναι αδύνατο και απίθανο να περάσει κάτι ανάλογο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Κύριος στόχος είναι να περάσει το μήνυμα και να ασκηθεί ψυχολογική πίεση υπέρ της αναγνώρισης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται να εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Εκτιμάται πως, προχωρώντας προς την κατεύθυνση της Γενικής Συνέλευσης και με ένα υπέρ της αναγνώρισης ψήφισμα, πολλά κράτη-δορυφόροι της Τουρκίας θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση των σχέσεών τους με το κατοχικό καθεστώς. 

Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ σε σχετικό δημοσίευμά της αναφέρει πως η Τουρκία ετοιμάζεται να οδηγήσει το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να άρει τα εμπόδια για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Όπως γράφει η Μιλλιέτ, η Τουρκία έχει κάνει ριζικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια στην πολιτική της για το Κυπριακό. Το πλαίσιο της στρατηγικής για αναγνώριση του ψευδοκράτους χαράχθηκε στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) τον Ιούλιο. Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ τον Ιούλιο αναφέρθηκε ότι «δηλώθηκε ισχυρή υποστήριξη για το όραμα της λύσης δύο κρατών της τδβκ, που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς». Μετά την έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν για αναγνώριση κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επαναλήφθηκε και στην ανακοίνωση του ΣΕΑ τον Σεπτέμβριο. Στην ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και όλες οι χώρες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της τδβκ».

Ο πρώην πρέσβης Ουλούτς Οζουλκέρ ανέφερε στη Μιλιέτ ότι, «σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων την έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιπλέον, καθένα από τα 5 μόνιμα μέλη έχει δικαίωμα βέτο. Ακόμα κι αν λάβετε ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η απόφαση πρέπει να ληφθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι όμως δυνατό να προσεγγίσουμε το θέμα από άλλη οπτική γωνία. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δημιουργούν ψυχολογική πίεση ακόμα κι αν δεν περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Το πρότυπο της Ιερουσαλήμ 

Η Τουρκία είχε θέσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε ανάκληση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Το ψήφισμα είχε καταρριφθεί προηγουμένως στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από βέτο που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου είχαν υπερψηφίσει.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο καλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακαλέσουν την απόφασή τους για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Συνολικά, το ψήφισμα υποστήριξαν ψηφίζοντας «ναι» 128 χώρες, 9 ψήφισαν κατά και 35 απείχαν της ψηφοφορίας.