Άρθρο της Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας με αφορμή τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα.

Ασφάλεια, ενέργεια και μετανάστευση είναι τρεις από τις πλέον επείγουσες προτεραιότητες για τους Βρετανούς πολίτες. Συνεπώς βρίσκονται στην κορυφή και της δικής μου ατζέντας, καθώς βρίσκομαι στην Πράγα για τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Τα ζωτικά αυτά θέματα επηρεάζουν όλη μας την ήπειρο. Είναι λοιπόν πρέπον, να βάλουμε κοινούς στόχους με τους Ευρωπαίους φίλους και εταίρους μας. Είναι επίσης ο λόγος που θέλουμε χώρες μη μέλη της ΕΕ, όπως η Ουκρανία, η Νορβηγία και η Ελβετία, να έχουν ισχυρή φωνή.

Η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί κατασκεύασμα ούτε εναλλακτική της ΕΕ και είμαι ξεκάθαρη σ’ αυτό. Σε αυτή συμμετέχουν κυβερνήσεις από όλη την Ευρώπη, το ένα τρίτο των οποίων βρίσκεται εκτός ΕΕ. Η μετά-Brexit Βρετανία, ως μια ανεξάρτητη χώρα εκτός ΕΕ, οφείλει να συμμετέχει σε συζητήσεις που επηρεάζουν ολόκληρη την ήπειρο αλλά και όλους εμάς στην Βρετανία. Συμμετέχουμε ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος και ως τέτοιο θα δράσουμε.

Το Brexit ουδέποτε αφορούσε την απόσυρση του ΗΒ από τον περήφανο και ιστορικό μας ρόλο ως ένα κράτος-ηγέτης στην περιοχή και στο παγκόσμιο. Πάντα πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε νέους τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι να αντανακλούν τις κοινές μας αξίες και τα κοινά μας συμφέροντα.

Οι δράσεις μας στην Ουκρανία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ουδεμία ευρωπαϊκή χώρα έχει πράξει περισσότερα από όσα το ΗΒ για να εξοπλίσει τους Ουκρανούς στον αγώνα τους για ελευθερία, ούτε και για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία. Και φυσικά, οι δράσεις μας είναι ισχυρότερες λόγω ακριβώς της συνεργασίας μας με τους Ευρωπαίους φίλους μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 44 Ευρωπαίοι ηγέτες στην Πράγα – Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Έχουμε εργαστεί με την ΕΕ μέσω των G7 και βοηθήσαμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει ο θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας άμυνας. Συνεργαζόμαστε στρατιωτικά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μέσω της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης. Εκπαιδεύουμε μαζί τους Ουκρανούς στρατιώτες. Και ενισχύουμε τις συνέργειες με άλλους Ευρωπαίους φίλους, περιλαμβανομένης της Νορβηγίας, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, και την Ελβετία στην επιστήμη και την έρευνα.

Χαιρετίζω λοιπόν την ευκαιρία να εργαστώ με ηγέτες από όλη την ήπειρο σε αυτό το νέο φόρουμ. Αυτό όμως δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εργασίες των G7 και του ΝΑΤΟ, ούτε και χρειάζεται να εξελιχτεί σε μια αντιπαραγωγική ομάδα. Θέλω να δω συγκεκριμένες δράσεις σε τρεις προτεραιότητες.

Πρώτον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν θα ηττηθεί. Οι προσπάθειές του για επιστράτευση και προσαρτήσεις αποτελούν ένδειξη αδυναμίας. Η ουκρανική αντεπίθεση πετυγχαίνει και η θέληση της Ρωσίας σπάει. Είναι λοιπόν στιγμή να διπλασιάσουμε την αποφασιστικότητά μας. Το ΗΒ στέλνει εξοπλισμό αξίας £2,3 δισ. στην Ουκρανία φέτος και αναμένεται να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε αυτό το ποσό και το 2023.

Θα καλέσω τους Ευρωπαίους φίλους μας να συνεχίσουν την συνεργασία τους μαζί μας στην παροχή οπλισμού και στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ώστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το έδαφός της.

Δεύτερον, πρέπει να τερματίσουμε την εξάρτησή μας στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Χθες στο συνέδριο των Συντηρητικών ανέλυσα το αναπτυξιακό μας όραμα και τη ζωτικής σημασίας ανάγκη να εξαρτώμαστε λιγότερο σε απολυταρχικά καθεστώτα για την παροχή ενέργειας. Οφείλουμε να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ως προς τη συλλογική επίτευξη αυτού του στόχου. Ο Πούτιν προσπαθεί να μας χωρίσει, εκμεταλλευόμενος τις ενεργειακές προμήθειες. Οφείλουμε να του δείξουμε πως έχει λάθος.

Το ΗΒ στέλνει και παραλαμβάνει φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων που μας ενώνουν με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία. Σήμερα πρέπει όλοι να δεσμευτούμε πως θα κρατήσουμε αυτές τις συνδέσεις ανοικτές κατά τη διάρκεια του χειμώνα για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση όλης της ηπείρου.

Το ΗΒ θα συνεισφέρει επίσης στην προστασία των βασικών ενεργειακών υποδομών. Αυτή τη βδομάδα, τα πλοία HMS Enterprise και HMS Somerset βρίσκονται σε αποστολή του Βασιλικού Ναυτικού ώστε να εργαστούν με τη Νορβηγία και άλλους εταίρους μας στη Βόρεια Θάλασσα και τη Θάλασσα της Νορβηγίας. Μαζί θα αποτρέψουμε οποιαδήποτε απειλή σε υποθαλάσσιους αγωγούς.

Οφείλουμε επίσης να δράσουμε άμεσα για να εξασφαλίσουμε πως δεν θα ξαναβρεθούμε σε παρόμοια θέση. Πρέπει να μπούμε σε μια νέα εποχή ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας, επιταχύνοντας την παραγωγή από δικούς μας πόρους. Σήμερα θα συζητήσω εμβάθυνση της διμερούς πυρηνικής συνεργασίας με τον Πρόεδρο Μακρόν, περιλαμβανομένης της προόδου στον σταθμό Sizewell C. Εκφράζουμε ετοιμότητα να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους φίλους μας για την ανάπτυξη καλωδίων διασύνδεσης νέας γενιάς στη Βόρεια Θάλασσα. Και ελπίζω να καταγράψουμε πρόοδο για νέες συνεργασίες στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ο συνδυασμός των πιο πάνω έργων θα συνδράμει στο να γίνει το ΗΒ καθαρός εξαγωγέας ενέργειας μέχρι το 2040.

Τρίτον, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία αυτό το φόρυμ να συζητήσει τη μετανάστευση. Είμαστε περήφανοι που ανοίξαμε τα σπίτια μας σε 130,000 Ουκρανούς πρόσφυγες. Χρειαζόμαστε ωστόσο ισχυρότερη απάντηση στις εγκληματικές συμμορίες που εκμεταλλεύονται ανθρώπους. Σήμερα θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τη Γαλλία, την Ολλανδία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεταναστευτικές ροές, ώστε να ενισχύσουμε τη συλλογική μας απάντηση σε αυτή τη διεθνή τραγωδία.

Πιστεύω πως όσο τα απολυταρχικά καθεστώτα υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια διεθνώς, τόσο τα δημοκρατικά κράτη οφείλουν να είναι πιο τολμηρά και καινοτόμα στους τρόπους συνεργασίας τους, ώστε να διασφαλιστεί η επικράτηση των κοινών μας αξιών.