Με την επίσημη πλέον προκήρυξη των προεδρικών εκλογών του 2023 το ρολόι κτυπά βασανιστικά αντίστροφα για όλους τους επίδοξους ενοίκους του Λόφου. Τόσο οι τρεις βασικοί διεκδικητές όσο και οι υπόλοιποι που θέλουν να μετρήσουν δυνάμεις και εκτόπισμα μέσα στην κυπριακή κοινωνία, βρίσκονται ουσιαστικά μερικά βήματα από την ώρα της αλήθειας. Θα κάνουν μια τελευταία στάση ξεκούρασης –λόγω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς– αλλά όχι χαλάρωσης γιατί πλέον πλησιάζουν προς την πύλη του Προεδρικού. 

Εκ των πραγμάτων από σήμερα και μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή οι ρυθμοί όλων –υποψηφίων και επιτελείων– θα πέσουν λίγο, θα είναι μια ευκαιρία ανασύνταξης και από την επομένη της υποβολής των υποψηφιοτήτων, που έχει καθοριστεί για τις 5 Ιανουαρίου 2023 θα πατήσουν τέρμα γκάζι, θα κτυπήσουν ρέστα αλλά και τις πόρτες των ψηφοφόρων. Ένας έκαστος, οι τρεις βασικοί διεκδικητές, θα ακολουθήσουν –σύμφωνα με πληροφορίες μας– διαφορετική τακτική κατά την τελευταία κρίσιμη φάση του προεκλογικού. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φουλάρει προκειμένου να γυρίσει απ’ άκρη σ’ άκρη όλη την Κύπρο, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ετοιμάζεται για περιφερειακές συγκεντρώσεις και ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχίζει με όσο μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Προεδρικές: Ψηφίζεις Αβέρωφ, παίρνεις και Νουρή…

Τώρα θα μυρίσουν εκλογές: Όταν πριν από λίγες ημέρες ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωνε πως μετά τα Φώτα θα ξεκινήσει ο πραγματικός προεκλογικός και όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν προθέρμανση, κάποιοι το σχολίαζαν με ειρωνικό τρόπο. Ήταν, ωστόσο, ένα μήνυμα της μάχης που περιμένει όλους –υποψήφιους και ψηφοφόρους– από τα Φώτα και μετά, όταν και με την υποβολή υποψηφιοτήτων θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εξάλλου, όπως και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, είχε με σαφήνεια διατυπώσει προ ημερών σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, θα κάνουν το παν προκειμένου να κερδηθούν οι εκλογές του Φεβρουαρίου και ο Συναγερμός να παραμείνει στην εξουσία για τουλάχιστον ακόμα μια πενταετία. 

Στην Πινδάρου θα εισέλθουν στην τελική ευθεία με ένα ανάλογο επεισοδιακό τρόπο, όπως είχε ξεκινήσει από πριν ένα χρόνο, αυτός ο προεκλογικός. Η ανακοίνωση με την οποία θα αναφέρεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος είναι έτοιμη, μετά και τη σχετική απόφαση του τελευταίου Πολιτικού Γραφείου. Στην Πινδάρου περιμένουν απλώς να ολοκληρωθεί η πράξη υποβολής υποψηφιοτήτων, στις 5 Ιανουαρίου 2023, για να την αποδεσμεύσουν, εγκαινιάζοντας μέσω αυτής της διαδικασίας την τελευταία φάση της μάχης των Προεδρικών 2023. 

Η συγκεκριμένη κίνηση θα στέλνει κι ένα τελευταίο μήνυμα προς τα μέλη και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού για να το ξανασκεφτούν. Εάν, δηλαδή, θα επιλέξουν να ακολουθήσουν πορεία εκτός κόμματος ή εάν θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στις τάξεις της παράταξης τους. Στην Πινδάρου παραδέχονται πως το εγχείρημα τους δεν θα είναι εύκολο, αλλά «στον ΔΗΣΥ έχουμε μάθει στα δύσκολα» λένε όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη. Δείχνοντας να το πιστεύουν πως μέχρι και την τελευταία ημέρα θα έχουν καταφέρει να επαναπατριστούν οι πλείστοι των ψηφοφόρων του κόμματος. 

Κι αυτό είναι η μόνη ελπίδα που έχουν προκειμένου να περάσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Γιατί και μέσα από όλες τις μετρήσεις που έχουν γίνει, είναι εμφανής η δυσκολία που έχει ο συναγερμικός υποψήφιος στο να κερδίσει στήριξη από τα κόμματα του κέντρου, με μόνη εξαίρεση τη ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψήφισαν και οι τρεις στις Αρχιεπισκοπικές

Τόσο στο επιτελείο Νεοφύτου όσο και στην Πινδάρου εκτιμούν ότι στη διάρκεια του Ιανουαρίου το κλίμα στον κόσμο θα αλλάξει, τότε είναι που και ο κόσμος θα ασχοληθεί ουσιαστικά με το κεφάλαιο Προεδρικές 2023. Γι’ αυτό και ο Αβέρωφ Νεοφύτου μαζί με τα στελέχη του επιτελείου και του κόμματος του ετοιμάζονται για τουρνέ σε όλη την Κύπρο. «Θα είναι ένα σαφάρι», σημείωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΗΣΥ. Ένα σαφάρι στη διάρκεια του οποίου θα κυνηγήσουν την κάθε ψήφο, που σ’ αυτές τις εκλογές δεν έχουν περιθώριο να χάσουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. 

Ανοίγει τα χαρτιά του στην οικονομία: Η επόμενη πράξη, μετά και την υποβολή των υποψηφιοτήτων, για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι να ανοίξει τα χαρτιά του στο κεφάλαιο της οικονομίας, το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία. Μέσα από εκδήλωση στην οποία θα κληθούν και όλοι οι βασικοί εταίροι της οικονομίας του τόπου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικής πολιτικής, στοχεύοντας πρώτα και κύρια στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και την μικρομεσαία τάξη που πλήττεται όλο και περισσότερο λόγω των πληθωριστικών τάσεων. 

Παράλληλα, θα τρέξουν και οι τελευταίες επισκέψεις (κυρίως στην περιοχή της Λευκωσίας) για επαφή με τους ψηφοφόρους. Εκεί που θα ρίξουν το βάρος τους στο επιτελείο Μαυρογιάννη είναι οι μεγάλες συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε επαρχιακό επίπεδο, πριν από τη μεγάλη πολιτική/πολιτιστική εκδήλωση λίγο πριν πέσει η αυλαία του προεκλογικού. Τόσο στο επιτελείο Μαυρογιάννη όσο και στο ΑΚΕΛ υπάρχει ικανοποίηση, καθώς βλέπουν πως ένα ταξίδι που στην αρχή φάνταζε χαμένο οδεύει ακόμα και προς την επιτυχία. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να παίρνει κεφάλι, όσον αφορά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, γεγονός που τους γεμίζει με αυτοπεποίθηση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου του ΑΚΕΛ που στην αρχή δυσφορούσε με την επιλογή Μαυρογιάννη, είχε κινηθεί προς άλλες κατευθύνσεις (Χριστοδουλίδη και Δημητριάδη) και τώρα σιγά-σιγά επαναπατρίζεται.

 Το ατού είναι ο κόσμος: Από την αρχή αυτής της δύσκολης και επίπονης πορείας για τον Νίκο Χριστοδουλίδη το βασικό του ατού ήταν ο κόσμος που τον είχε αγκαλιάσει. Στις δημοσκοπήσεις αυτή η αγάπη του κόσμου αποτυπώνεται και στο επιτελείο δίνει την ικανοποίηση ότι η προσπάθεια όλων αποδίδει. Ο ίδιος «σεμνά και ταπεινά» όπως συχνά-πυκνά δηλώνει, προσεγγίζει τα πράγματα με ρεαλισμό και ξέρει πως στο τελευταίο εκατοστάρι του προεκλογικού η πολεμική εις βάρος του και οι πιέσεις προς τον κόσμο θα είναι πολύ πιο έντονες από ποτέ. 

Γι’ αυτό θα συνεχίσει να διατηρεί όσο μπορεί περισσότερο επαφή με τον κόσμο που είναι και το ατού του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ένας κόσμος που έδειξε πως δεν αρέσκεται στις συγκρούσεις και την πόλωση. Γεγονός που στο επιτελείο Χριστοδουλίδη θεωρούν πως βοηθά τον υποψήφιο στο να συνεχίσει να πορεύεται στην κοινωνία με συναινετικό/συνενωτικό λόγο. 

Ήδη στην πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη άρχισαν να βλέπουν την τάση για πόλωση μέσα στον κόσμο. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να παίξουν το παιχνίδι των αντιπάλων τους και ούτε θα μπαίνουν στη λογική του να απαντούν. «Θα λέμε θέσεις και θα παρεμβαίνουμε κάθε μέρα σε θέματα επικαιρότητας που έχουν ουσία», ήταν το μήνυμα στελεχών του επιτελείου. Μήνυμα που αντικατοπτρίζει και τη γραμμή που θέλει και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης να ακολουθήσουν. Βγάζοντας ταυτόχρονα και νέα άτομα για να κάνουν παρεμβάσεις. 

Κι αυτό γιατί στο επιτελείο Χριστοδουλίδη θέλουν τον κόσμο να πάει στις κάλπες να ψηφίσει. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι η πόλωση και οι αντιπαραθέσεις θα οδηγήσουν μια μερίδα του κόσμου να μείνει μακριά. «Κάποιοι θέλουν τη μεγάλη αποχή. Εμείς όχι», είναι το  μήνυμα που βγαίνει από το επιτελείο Χριστοδουλίδη, το οποίο έριξε ιδιαίτερο βάρος προς την κατεύθυνση για την εγγραφή νέων ψηφοφόρων αλλά και για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους ώστε να στηθούν κάλπες στο εξωτερικό. 

Έτρεξαν και πάλι στον Λόφο για να προλάβουν

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης ανέβηκαν στον Λόφο, Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρης Γεωργιάδης και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Επισήμως αυτό που λέχθηκε, εν χορώ, 

από τους συμμετέχοντες ήταν πως επρόκειτο για μια από τις τακτικές συσκέψεις που πραγματοποιούνται ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υποψήφιο και κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, εκείνο που πραγματικά απασχολούσε τους συμμετέχοντες ήταν η τελευταία συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη σε ιδιωτικό κανάλι, όπου και πάλι άφησε ερωτήματα να αιωρούνται. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε συγκεκριμένα: «Δεν θέλω να εμπλακώ στον προεκλογικό. Να εμπλακώ και να δημιουργήσω έχθρα μεταξύ των οπαδών του κόμματος, γιατί κάνουν άλλες επιλογές; Το καθήκον μου είναι να τους καλέσω να υπακούσουν στην απόφαση του κόμματος, να αποφύγουν τη διάσπαση. Δεν θα κάνω τον δικαστή, εξάγεται από μόνο του, ο ένας πειθαρχεί, ο άλλος εκφεύγει των διαδικασιών». 

Κάποιοι είδαν πίσω από αυτή τη δήλωση τον «ελέφαντα να επιστρέφει στο δωμάτιο». Γι’ αυτό και έπρεπε εγκαίρως το θέμα να ξεκαθαρίσει πριν προκληθούν άλλες παρενέργειες σε μια πολύ λεπτή φάση του προεκλογικού και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να βλέπει εξόφθαλμα πως οι προσεγγίσεις αυτές του Νίκου Αναστασιάδη είναι επιζήμιες για τον ίδιο. Γι’ αυτό και ευθύς μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης τόσο από τον Λόφο όσο και από την Πινδάρου φρόντισαν να φύγει το μήνυμα πως όλα βαίνουν καλώς, τα συζήτησαν σε ήπιο και φιλικό κλίμα. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως στην προηγούμενη ανάλογη συζήτηση που είχαν οι δύο, μόνο ήπιοι δεν ήταν οι τόνοι. 

Όπως και να έχουν τα πράγματα, όσοι κινούνται μεταξύ Λόφου και Πινδάρου και όσοι ξέρουν πολύ καλά τον Νίκο Αναστασιάδη μπορούν κάλλιστα να αντιληφθούν την αγωνία του για την επόμενη μέρα στον Συναγερμό. Γι’ αυτό και θέλει μέσα από τις παρεμβάσεις του να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, και αυτό το μήνυμα στέλνει, έστω κι αν αυτό ηχεί το ίδιο με εκείνο που ο Νίκος Χριστοδουλίδης επαναλαμβάνει, ότι δηλαδή «ο Συναγερμός δεν διασπάται». 

Ποιος θα το πάρει πάνω του…

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φρόντισε από νωρίς να ξεκαθαρίσει πως εάν δεν κερδίσει τις εκλογές δεν πρόκειται να μετατρέψει τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε βαγόνι του οποιουδήποτε θέλει να κυβερνήσει τον τόπο. Μήνυμα αρκούντως ξεκάθαρο, ότι δηλαδή είτε υποστηρίζεται ο ίδιος και κερδίζει και ο Συναγερμός παραμένει κυβέρνηση, είτε σε αντίθετη περίπτωση ο Συναγερμός θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση.  Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του ίδιου του συναγερμικού ηγέτη και δεν έχει να κάνει μόνο με τις εκλογές. Για τον ίδιο δεν στέκει στη λογική να χάσει εκλογές και να εμφανίζεται συγκυβέρνηση. 

Από την άλλη υπάρχει και ο παράγοντας Συναγερμικοί που συνεχίζουν να βλέπουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως ένα δικό τους παιδί και γι’ αυτό σπεύδουν να δηλώσουν πως το κόμμα θα πρέπει να είναι συμπολίτευση. Tο πού θα γύρει η πλάστιγγα θα φανεί τη δεδομένη στιγμή. Θα εξαρτηθεί βεβαίως και ποιος θα το πάρει το παιχνίδι πάνω του και θα μιλήσει πρώτος τη δεδομένη στιγμή. Αλλά στο παρασκήνιο η συζήτηση αυτή φαίνεται να έχει ξεκινήσει για τα καλά.