Στην τελική ευθεία για τις κάλπες ο Αβέρωφ Νεοφύτου «παίζει» εντός έδρας, εκεί όπου οι πλείστοι του αναγνωρίζουν ότι έχει υπεροχή: την οικονομία.

Αναδεικνύει αυτό το χαρτί διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μπορεί να κρατήσει την οικονομία δυνατή και την κοινωνία όρθια. Εκφράζει την πεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών και τονίζει ότι μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο.  Δηκτικά υποδεικνύει πως για διάσπαση του ΔΗΣΥ μιλούν όσοι την επιδιώκουν και με νόημα σημειώνει πως ο Συναγερμός είναι το κόμμα της ευθύνης και το απέδειξε με την εποικοδομητική στάση την περίοδο της διακυβέρνησης Χριστόφια. Παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι ο πρώτος στόχος, για την πρώτη Κυριακή, έχει επιτευχθεί και εξηγεί γιατί ανέπτυξε τώρα την πρότασή του για φορολογικές ελαφρύνσεις. Επιμένει ότι σταθεροποιήθηκε και αναπτύχθηκε η κυπριακή οικονομία και ήρθε η ώρα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. «Στηρίζουμε –υπογραμμίζει- εκείνους που μέχρι σήμερα σήκωσαν πολλά από τα βάρη της οικονομίας μας».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στέλνει και μηνύματα για το Κυπριακό. Υποστηρίζει ότι το χαρτί της ενέργειας μπορεί να ξεκλειδώσει τη στασιμότητα και να οδηγήσει σε άνοιγμα της ελπίδας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

-Μια βδομάδα πριν το άνοιγα της κάλπης. Πώς προχωράτε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής και με ποιες στοχεύσεις;

-Είναι η ώρα των αποφάσεων. Οι πολίτες άκουσαν τους υποψήφιούς τους και τώρα πρέπει να τους κρίνουν. Να αποφασίσουν ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα σύνθετα προβλήματα που αφορούν τη ζωή τους, να προστατεύσει την οικογένειά τους μπροστά σε αυτά που έρχονται και να εκπροσωπήσει τη χώρα στην προσπάθεια για λύση. Αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των καταστάσεων και το ρίσκο που έχει για τον τόπο μια επιπόλαιη ψήφος. Πέρα από συναισθηματισμούς, οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι εμείς μπορούμε καλύτερα από κάθε άλλον να κρατήσουμε την οικονομία δυνατή, ώστε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Κατεβαίνω λοιπόν στην κάλπη με ταπεινότητα και αυτοπεποίθηση, με τον πολιτικό και προσωπικό μου εξοπλισμό, λέγοντας στους συμπολίτες μου ότι μαζί μπορώ να εγγυηθώ ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Μαζί μπορούμε.

-Επικαλείστε συνεχώς την τενέκκα… γιατί αμφισβητείτε τις δημοσκοπήσεις; Ανατροπή των δημοσκοπήσεων η στόχευσή σας; 

-Σεβόμαστε το επιστημονικό εργαλείο των δημοσκοπήσεων και φυσικά δεν τις αμφισβητούμε. Σχολιάζουμε όμως ότι δεν είναι σωστό να εργαλειοποιούνται, να μετατρέπονται από φωτογραφία της στιγμής σε πολιτική στρατηγική για ιδιοτελείς σκοπούς. Ιδιαίτερα αυτές τις εποχές που οι πραγματικές επιλογές του κόσμου είναι δυσανάγνωστες και η προτίμησή του είναι αντικείμενο της τελευταίας στιγμής. Προτρέπουμε σε μεγαλύτερο σεβασμό των θεσμών. Εξάλλου, καμία δημοσκόπηση δεν έβγαλε Πρόεδρο. Η κάλπη, η βούληση του λαού, εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

-Θρίλερ για τη δεύτερη θέση δείχνουν όλες οι μετρήσεις. Ποιος ο στόχος της πρώτης Κυριακής; Θέτετε και κάποιο ποσοστό που θέλετε να λάβετε;

-Κατεβήκαμε σε αυτές τις εκλογές, το έλεγα με κάθε ταπεινότητα μήνες πριν, το λέω και σήμερα, για να τις κερδίσουμε. Τα ποσοστά δεν μπορούμε βεβαίως να τα προβλέψουμε αλλά όταν λέμε πως θα κερδίσουμε τις εκλογές σημαίνει ότι ο πρώτος στόχος, της πρώτης Κυριακής, έχει επιτευχθεί. 

-Νίκο Χριστοδουλίδη ή Ανδρέα Μαυρογιάννη; Ποιον θα προτιμούσατε για αντίπαλο στον β’ γύρο και γιατί;

-Όποιος και να είναι ο αντίπαλός μας στον δεύτερο γύρο, η δική μας στόχευση δεν αλλάζει. Προτιμάμε την πρόοδο της χώρας από την οπισθοδρόμησή της. Να συνεχιστεί η σταθερή της πορεία μπροστά αντί να βαλτώσουμε ξανά. Με αυτόν τον γνώμονα έχουμε καταθέσει τις πολιτικές μας προτάσεις και όχι με το ποιον έχουμε να αναμετρηθούμε την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. 

-Δικαίωση για εσάς σε αυτή την αναμέτρηση τι θα είναι;

-Με γνωρίζετε καλά. Πολιτεύομαι προσωπικά εδώ και 35 χρόνια και πολιτευόμαστε ως ΔΗΣΥ από το 1976 για να είμαστε ωφέλιμοι στην κοινωνία. Η προσωπική μου δικαίωση είναι η πρόοδος του τόπου και νιώθω ότι έχω συμβάλει σε αυτήν με όλες μου τις δυνάμεις. Το ίδιο θα επιδιώξω και στη συνέχεια. Ας κρίνει ο κόσμος τις προσωπικές φιλοδοξίες όσων δεν διστάζουν να υποκρίνονται τους ανεξάρτητους αλλά προστρέχουν στον Δημοκρατικό Συναγερμό για να τους βγάζει από τα αδιέξοδα που δημιούργησαν.

-Όλοι μιλούν για διάσπαση του ΔΗΣΥ. Σας απασχολεί η επόμενη μέρα;

-Για διάσπαση του ΔΗΣΥ μιλούν όσοι την επιδιώκουν. Πλανώνται πλάνην οικτρά. Τους προσκαλώ να έρθουν μια μέρα μαζί μου για να νιώσουν το κλίμα που επικρατεί στην παράταξή μας. Είμαστε πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Ο ΔΗΣΥ πέρασε πολλά στην πολιτική του ιστορία και διαμόρφωσε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, δεν σύρθηκε από αυτές. Με παρακαταθήκη το έργο που παράξαμε με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νίκο Αναστασιάδη, το έργο που παράξαμε ως κυβέρνηση μειοψηφίας στη Βουλή, τη μετάβαση της χώρας από τη χρεωκοπία σε επενδυτική βαθμίδα, τη μεταστροφή και βελτίωση της Κύπρου σε κάθε επίπεδο. Η Κύπρος του σήμερα δεν μας χαρίστηκε, χτίστηκε με τις θυσίες των πολιτών και  είναι αποτέλεσμα των σωστών πολιτικών που προκύπτουν από τις αξίες μας. Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι όλα όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα και αυτονόητα. Δώσαμε μάχες στις οποίες εκείνοι που σήμερα μιλούν για διασπασμένο ΔΗΣΥ ήταν εκκωφαντικά απόντες. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν ήταν ποτέ σημαία ευκαιρίας και εφαλτήριο για προσωπικές καριέρες και αυτό ο κόσμος του το ξέρει καλύτερα από όλους μας.

– Αν δεν είστε στο ζευγάρι του β’ γύρου, θα πάρετε θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου και με ποια κριτήρια;

-Πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές των εκλογών. Αν ο λαός δεν μας δώσει την εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας θα επιδείξουμε την ανάλογη ευθύνη όπως κάναμε ιστορικά. Είμαστε το κόμμα της ευθύνης και το αποδείξαμε με την εποικοδομητική στάση μας ακόμη και την περίοδο της διακυβέρνησης Χριστόφια.

-Επικεντρώνεστε το τελευταίο διάστημα στην πρόταση σας για τη φορολογική μεταρρύθμιση στη βάση του οικογενειακού εισοδήματος. Γιατί θεωρείτε ότι είναι τόσο σημαντική;

-Κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, είναι η πρώτη πρόταση και ανάμεσα στις πιο ριζοσπαστικές από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει κατατεθεί και έχει σαφή στόχο τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Τη στήριξη της μεσαίας τάξης, που όλοι λέμε και είναι όντως, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Στηρίζουμε εκείνους που μέχρι σήμερα σήκωσαν πολλά από τα βάρη της οικονομίας μας. Ο τραπεζικός τομέας εξυγιάνθηκε και τραβάει τον δρόμο του, ο επιχειρηματικός κόσμος αντλεί στήριξη μέσα από κίνητρα διαρκείας, ενώ σωρεία κοινωνικών μέτρων όπως το ΕΕΕ, ο Κατώτατος Εθνικός Μισθός και άλλα έχουν στόχο τους συμπολίτες μας που είναι οικονομικά ευάλωτοι. Για τη μεσαία τάξη, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ουσιαστική πολιτική στήριξη. Σήμερα λοιπόν που τα οικονομικά της χώρας το επιτρέπουν, μπορούμε να στηρίξουμε και να αυξήσουμε έμπρακτα το οικογενειακό εισόδημα της μεσαίας τάξης με φοροελαφρύνσεις. Μιλάμε για 126.000 νοικοκυριά. Ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Ούτε πλούσιους ούτε εκατομμυριούχους. Την ίδια ώρα, επειδή κάθε κοινωνική πολιτική που έχουμε καταθέσει έχει και την βαθιά κοινωνική της πτυχή, πέραν της πρότασης για φορολογική μεταρρύθμιση με το Οικογενειακό Εισόδημα, μέσω της πρότασής μας για την επιδοματική πολιτική, στόχος μας είναι ένας: Να μην είναι κανένας Κύπριος κάτω από το όριο της φτώχιας. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για 52.000 νοικοκυριά. Τι πετυχαίνουμε λοιπόν; Από τη μια στηρίζουμε τη μεσαία τάξη, εκείνους που πάντα έβαζαν πλάτη και από την άλλη τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τους μονογονιούς, τους πολύτεκνους, τους ΑμΕΑ συμπολίτες μας και όλους όσους οφείλει μια σύγχρονη πολιτεία, μια χώρα του 2023, να στηρίζει. 

– Επικαλείστε τη μεσαία τάξη. Η εντύπωση που έχει επικρατήσει σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας είναι ότι είστε ο άνθρωπος του κεφαλαίου και των τραπεζών. Τι απαντάτε;

-Δεν θα πάψω να στηρίζω την υγιή επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό που διασφαλίζει δυνατή οικονομία, για να μπορούμε να έχουμε ΓεΣΥ, ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, υψηλό κατώτατο μισθό, ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη επιδότηση διδάκτρων στα νηπιαγωγεία, καλά δημόσια σχολεία, επιδόματα. Αν κάποιος λέει ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία χωρίς το κράτος να εισπράττει χρήματα, είναι λαϊκιστής και επικίνδυνος για τη χώρα. Όποτε η χώρα πέρασε μικρή ή μεγαλύτερη κρίση, ο Αβέρωφ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, όχι για το «κεφάλαιο» αλλά για τους πολίτες που υποφέρουν περισσότερο. Και σήμερα με τα αποθέματα που δημιουργήσαμε και με το οικογενειακό εισόδημα, χτυπάμε τις κοινωνικές ανισότητες στηρίζοντας έμπρακτα την οικογένεια. 

Η πρότασή μας για σύγχρονες μεικτές περιοχές κοινωνικής και κανονικής στέγης

-Το στεγαστικό πώς αντιμετωπίζετε; Με τις τιμές των ακινήτων σήμερα, ακόμα και η αύξηση του εισοδήματος που επικαλείστε στην πρόταση σας, δεν αρκεί για εξασφάλιση στέγης…

-Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή, το δικό τους νοικοκυριό. έχουν γίνει πολλά από την κυβέρνηση αλλά δεν θα σταματήσουμε εδώ. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, υπάρχει κρίση, ακρίβεια, άνοδος των επιτοκίων, αλλά χρέος του πολιτικού είναι να βρίσκει λύσεις. έχουμε επεξεργαστεί ειδικό κεφάλαιο στο πρόγραμμά μας για την προσιτή κατοικία και προσιτό ενοίκιο, για να δώσουμε στους νέους και τις νέες μας ελπίδα και προοπτική να ανοίξουν το δικό τους σπίτι. Σκοπός μας είναι να ενισχυθούν και να διευρυνθούν όλα τα σχετικά προγράμματα και επιδοτήσεις που διευκολύνουν τη δυνατότητα της στέγασης. Επιμένουμε στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης της πολιτικής για τη στέγαση, με την ενοποίηση όλων των σχετικών κρατικών δομών και υπηρεσιών κάτω από ένα φορέα, που θα αποτελεί μετεξέλιξη του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης. 

Η παραγωγή κοινωνικής στέγης και στέγης με προσιτό ενοίκιο θα επιταχυνθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματική με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία σύγχρονων μεικτών περιοχών κοινωνικής και κανονικής στέγης που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις σημερινές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές απαιτήσεις. Έτσι, με την παραχώρηση κρατικής γης ή και επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης θα μπορούμε να προσφέρουμε με ταχύτητα και χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά ιδιόκτητη στέγη σε εκτοπισμένους που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, κοινωνικά ασθενέστερους και δικαιούχα νεαρά ζευγάρια. Επιπλέον αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής θα είναι, μέσα από την αύξηση της προσφοράς, η συγκράτηση των τιμών ακινήτων και των ενοικίων.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει προχωρήσει σε μια γενναία ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής σε εκτοπισθέντες ή μη, πολλαπλασιάζοντας την κρατική συνεισφορά και διευρύνοντας κατά πολύ το φάσμα των δικαιούχων για να καλύπτουν όχι μόνο τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Έχουν εισαχθεί πολύ επιτυχημένα σχέδια όπως το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και το Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου, τα οποία επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε, συνδράμοντας παράλληλα στην καταπολέμηση της αστυφιλίας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Σχέδια τα οποία, θα πρέπει να επεκταθούν και στις αστικές περιοχές. Έχει ήδη προβλεφθεί η παραχώρηση του 15% των κρατικών εσόδων από τη χρήση του καζίνο να παραχωρείται απευθείας σε στεγαστικά προγράμματα. Στόχος μας να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της παραχώρησης επιπλέον ορόφων ή συντελεστή για αναπτύξεις, για να συνδράμει πολιτική προσιτής κατοικίας και ενοικίου.

-ΑΤΑ, εξετάσεις τετράμηνων, κυκλοφοριακό. Καυτές πατάτες της επικαιρότητας που θα κληρονομήσει και η νέα Κυβέρνηση. έχετε το μαγικό ραβδί για να δώσετε λύσεις; Ποια η θέση σας;

-Σε όλα τα ζητήματα που αναφέρατε κλειδί δεν είναι το μαγικό ραβδί αλλά ο διάλογος. Για την ΑΤΑ η θέση μας είναι γνωστή, έστω και αν σήμερα φωνάζουν εκείνοι που την κουτσούρεψαν. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αναφέρομαι στο ΑΚΕΛ. Η κυβέρνηση αυτή είναι που την έχει αποκαταστήσει στο 50%. Είναι φυσικά δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να εκφράζουν τις διαφωνίες τους, αλλά έχω πει και το ξαναλέω με δεδομένη την προσπάθεια για διατήρηση της εργασιακής ειρήνης σε χρόνια πολύ δυσκολότερα και εκ μέρους του συνδικαλιστικού κινήματος, είμαι σίγουρος ότι δεν αφήσουμε να προκληθεί ζημιά στην οικονομία. 

Για τις δε εξετάσεις τετραμήνων έχουμε πει ότι είναι ένας θεσμός που έχει και τα σωστά του και τα τρωτά του σημεία, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και στη Βουλή θα συζητηθούν οι όποιες αλλαγές και όχι όπως ακούσαμε τον κ. Μαυρογιάννη να λέει ότι αν εκλεγεί θα τις καταργήσει. Αυτές οι νοοτροπίες είναι πεπαλαιωμένες. Βάση μας ο διάλογος για όλα τα ζητήματα. Με τη θέση μου για το ολοήμερο σχολείο και το βάρος στις δεξιότητες θεωρώ ότι απαντάται και το θέμα των τετραμήνων. Αυτή είναι η αρχή μου. Και βάση αυτής της αρχής, εφόσον μιλάμε για κοινωνική πολιτική στην πράξη, έχουμε πετύχει: 

– Να ιδρύσουμε το ΓεΣΥ

  • Μειώσαμε την ανεργία από το 17% στο 6%, 
  • Επαναφέραμε το επίδομα  μάνας
  • Αποκαταστήσαμε τα ταμεία πρόνοιας των εργαζομένων κατά 75%.
  • Θεσμοθετήσαμε το Ταμείο Συντάξεως των νεοεισερχομένων  υπαλλήλων Δημοσίου και Ημι-δημόσιου Τομέα
  • Θεσμοθετήσαμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • Διασφαλίσαμε την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη
  • Θεσμοθετήσαμε τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό
  • Μειώσαμε τη θητεία στην Εθνική Φρουρά

Η μεγάλη αδυναμία μου στη Μαρία έγινε η δύναμή μου σε κάθε βήμα

-Αν η επομένη των προεδρικών εκλογών δεν σας βρει στο Προεδρικό, πού θα είστε; Θα διατηρήσετε την προεδρία του κόμματος ή θα το οδηγήσετε σε εκλογικό συνέδριο;

-Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι τα πρόσωπα. Λειτουργούμε θεσμικά και μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες των οργάνων μας. Με τη θητεία του προέδρου του κόμματος να ολοκληρώνεται έτσι κι αλλιώς, θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως προβλέπονται στο καταστατικό. 

– Υπήρξαν στιγμές σε αυτή την προεκλογική που νιώσατε μόνος; 

-Έχω δίπλα μου τα ικανά στελέχη, την κυβέρνησή μας, τους βουλευτές, τους επαρχιακούς, τις οργανώσεις της νεολαίας μας, τους πρεσβύτερους, τις γυναικείες οργανώσεις μας, τους φίλους και υποστηρικτές μας, και έχω και τη Μαρία μου τη δικιά μου μεγάλη αδυναμία που έγινε η δύναμή μου, όχι μόνο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο αλλά σε κάθε βήμα που κάναμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός, σε κάθε μάχη που δώσαμε, σε κάθε νίκη που πετύχαμε προς όφελος της κοινωνίας. Δεν θα μπορούσα και δεν ένιωσα ποτέ μόνος.

Το χαρτί της ενέργειας μπορεί να ξεκλειδώσει τη στασιμότητα

-Ο κ. Τατάρ στη συνέντευξη του την περασμένη βδομάδα στον «Φ» επιμένει να θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση κυριαρχίας για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορείτε να βρείτε τις λύσεις για επανέναρξη της διαδικασίας;

-Ξέρουμε τις δυσκολίες που έχουμε απέναντί μας. Γι’ αυτό και λέμε ότι την 1η του Μάρτη η Κύπρος θα έχει νέο Πρόεδρο. Και αυτός θα κληθεί να ερωτηθεί από τον διεθνή παράγοντα. Ποια η θέση μας για τη βάση λύσης; Ποια η θέση μας για το πλαίσιο Γκουτέρες;  Όσο δύσκολα και να ήταν και τώρα και στο παρελθόν τα δεδομένα για το εθνικό μας θέμα, εμείς δεν χάσαμε και δεν θα χάσουμε ποτέ την επιθυμία μας για μια λύση που θα απελευθερώσει και θα επανενώσει τη μοιρασμένη μας πατρίδα. Εμείς θέλουμε να σπάσει το αδιέξοδο και να επανέλθουμε σε διαπραγματεύσεις. Και υπάρχουν δυο βασικά στοιχεία που λειτουργούν υποβοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο είναι ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη ευαισθητοποιείται για το απαράδεκτο της παρέμβασης στην εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους, όπως συνέβη στην Ουκρανία. Το δεύτερο είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Η κοινωνία πληρώνει βαρύ τίμημα και ακρίβεια εξαιτίας της ενέργειας. Το χαρτί της ενέργειας μπορεί να ξεκλειδώσει τη στασιμότητα και να οδηγήσει σε άνοιγμα της ελπίδας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. Μέσα όμως από μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.