Κινήσεις επικοινωνιακής τακτικής και επιθετικής οργανωτικής δουλειάς, περιλαμβάνει το μενού της τελευταίας εβδομάδας πριν το άνοιγμα της κάλπης. Η τελευταία βδομάδα προβλέπεται δύσκολη και αρκετά κουραστική για τους υποψήφιους και τις ομάδες τους, οι οποίοι εξαπολύουν ουσιαστικά την τελευταία επίθεση τους προς το εκλογικό σώμα. Σταθμοί αυτής της πορείας, οι τελικές προεκλογικές συγκεντρώσεις για τους δύο από τους τρεις υποψηφίους που δεν τις έχουν ολοκληρώσει και τα δύο ντιμπέιτ. 

Ταυτόχρονα όμως, γίνεται και ανάλυση των αποτελεσμάτων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, κυρίως ως προς τις νέες τάσεις που φαίνεται να καταγράφουν.

► Τριπρόσωπο κάτω του 90%; Από τις προεδρικές εκλογές του 2008 και μετά, από την περίοδο δηλαδή που άρχισε να παρατηρείται η τάση για τρεις κύριους υποψηφίους», μέχρι και το 2018 το «τριπρόσωπο» είχε άθροισμα πάνω του 90%. 

Συγκεκριμένα είχαμε: 

►2008: Ιωάννης Κασουλίδης, 33,51%, Δημήτρης Χριστόφιας, 33,29%, Τάσσος Παπαδόπουλος, 31,79%, (98,59%). 

►Το 2013 Νίκος Αναστασιάδης 45,46%, Σταύρος Μαλάς 26,91% και Γιώργος Λιλλήκας 24,93% (97,3%) 

►Το 2018 Νίκος Αναστασιάδης 35,51%, Σταύρος Μαλάς 30,24% και Νικόλας Παπαδόπουλος 25,74% (91,49).

Αυτή τη φορά, λόγω και του μεγάλου αριθμού υποψηφίων, το πιθανότερο είναι ότι οι τρεις κύριοι υποψήφιοι, θα μοιραστούν ένα ποσοστό μικρότερο του 90%, με ό,τι και εάν αυτό συνεπάγεται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

► Επιχείρηση πόλωσης: Το σκηνικό ήδη έχει αρχίσει να παίρνει φωτιά με καθημερινές αντιπαραθέσεις αλλά και μία γενικότερη κινητοποίησε όλα τα επίπεδα. Η συσπείρωση είναι το κλειδί της επιτυχίας, κυρίως για τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, το στοίχημα είναι η διατήρηση των ψήφων που φαίνεται να λαμβάνει με βάση τις δημοσκοπήσεις. Η προσοχή είναι ασφαλώς στραμμένη στην συναγερμική ψήφο. Το ποσοστό που θα λάβει ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τον ΔΗΣΥ, είναι άμεσα συνυφασμένο με το ποσοστό συσπείρωσης των συναγερμικών γύρω από την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Ταυτόχρονα όμως, η παράμετρος αυτή, καθορίζει όχι μόνο τα μεταξύ τους ποσοστά, αλλά ενδεχομένως και το δίδυμο του β’ γύρου.

► Στόχευση στους αναποφάσιστους: Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα μεγάλό ποσοστό αναποφάσιστων ή αδιευκρίνιστης ψήφου. Σε αυτή την μερίδα του εκλογικού σώματος είναι που ενταντικοποιούν την προσπάθεια τους τα επιτελεία, προσπαθώντας να αλιεύσουν ψήφους από αυτή τη δεξαμενή.

► Μπαίνει δυναμικά ο Αναστασιάδης: Στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής, ο Πρόεδρος θα δώσει το «παρών» του στις τρεις τελευταίες επαρχιακές συγκεντρώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, αρχής γενομένης από ψες στη Λάρνακα. Αυτό το οποίο αναμένεται, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι οι παρεμβάσεις που θα κάνει απευθυνόμενος προς τους συναγερμικούς ψηφοφόρους, καλώντας τους να διαφυλάξουν την ενότητα της παράταξης και στηρίζοντας την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Τη Δευτέρα θα είναι η επαρχιακή συγκέντρωση Λεμεσού και την Πέμπτη η μεγάλη τελική της Λευκωσίας.

► Το ντιμπέιτ του λαού: Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έριξε χθες στο τραπέζι την πρόταση για ανοικτό ντιμπέιτ με τους συνυποψηφίους του με τη συμμετοχή του λαού για υποβολή ερωτήσεων.

► Νέα επιστολή Μαυρογιάννη: «Χτυπά» στο θέμα της διαφθοράς με νέα επιστολή στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, για το θέμα της διερεύνησης των όσων περιλαμβάνονται στο βιβλίο του πρώην συνεργάτη του Προέδρου Αναστασιάδη και οποίος αναφέρει πως «η ιστορία αυτή δεν θα μπει στα συρτάρια, δεν θα ξεχαστεί, δεν θα περάσει έτσι». «Στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που έχουμε καταρτίσει, περιλαμβάνεται σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους. Ανάμεσα τους έχουμε ξεχωρίσει ως κορυφαίες προτεραιότητες τρεις προτάσεις μας, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τις πρώτες εκατό μέρες της διακυβέρνησης, αν ο λαός μάς τιμήσει με την ψήφο του», σημειώνει.

► Ζήτησε ένα μεγάλο «ναι»: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ετοιμάζεται για τη μεγάλη τελική προεκλογική του συγκέντρωση αύριο στην Κρατική Έκθεση, με την οποία κλείνει τον κύκλο των επαρχιακών συγκεντρώσεων του. Χθες, βρέθηκε στην Πάφο, σε μία μαζική συγκέντρωση υποστηρικτών του, στέλνοντας και πάλι το μήνυμα της συμμετοχής στην κάλπη. «Σας ζητώ λοιπόν να είστε σε εγρήγορση, σας ζητώ να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις. Σας ζητώ να μου δώσετε στις εκλογές ισχυρή λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση, ώστε να μπορέσουμε δυναμικά και με αποφασιστικότητα να διακυβερνήσουμε την Κύπρο του αύριο. Για να πετύχουμε το όραμα μας που στηρίχτηκε στην κοινή μας ανάγκη: Για ανανέωση, ελπίδα και προοπτική για την πατρίδα μας, για όλους εμάς και τα παιδιά μας», δήλωσε.