Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τις Προεδρικές Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου και πέρα από τα επιτελεία των υποψηφίων που έχουν ανεβάσει στροφές, οι κρατικές υπηρεσίες εργάζονται νυχθημερών έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα εγκαίρως. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Εκλογές.

Στις 5 Ιανουάριου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές μεταξύ των ωρών 9.00 π.μ. – 12.00 το μεσημέρι.

Η μεγάλη ημέρα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για την επόμενη πενταετή προεδρική θητεία της περιόδου 2023 – 2028, είναι η Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου και σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, η αμέσως επόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023.

Δικαίωμα ψήφου στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 έχουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας, που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους την ημέρα των εκλογών και οι οποίοι έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η τελευταία ημέρα υποβολής, για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, τόσο της ηλεκτρονικής, όσο και της έντυπης αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, είναι η 27η Δεκεμβρίου 2022. Μετά την πιο πάνω ημερομηνία, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε νέα εγγραφή ή/ και αλλαγή στον εκλογικό κατάλογο. Ως εκ τούτου, προτρέπονται οι δικαιούχοι να προβούν έγκαιρα στην υποβολή σχετικής αίτησης.

Ώρες λειτουργίας των εκλογικών κέντρων

Από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι και από τη 1:00 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα θα έχουν την ευκαιρία να μεταβούν στις κάλπες οι ψηφοφόροι, ώστε να δώσουν την ψήφο τους στον υποψήφιο, ο οποίος θα τους πείσει πως είναι άξιος να αναλάβει την Προεδρία και να πάρει την σκυτάλη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όσον αφορά τις ώρες λειτουργίας των εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό θα ρυθμιστούν ανάλογα από τον Γενικό Έφορο Εκλογών, ώστε αυτά να κλείσουν την ίδια ώρα με αυτά που θα λειτουργήσουν στη Δημοκρατία. O προεδρεύων υπάλληλος δύναται, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας μέχρι τις 9.00 το βράδυ, το αργότερο. Για σκοπούς των Προεδρικών Εκλογών 2023 αναμένεται να λειτουργήσουν συνολικά, στην Κύπρο και το εξωτερικό, 1.150 εκλογικά κέντρα, περίπου.

Για σκοπούς της ψηφοφορίας θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε όλες τις πόλεις και στις κοινότητες που έχουν πέραν των 50 εκλογέων. Σε κάθε εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν από 50 μέχρι 600 εκλογείς, εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κυρίως στα αστικά κέντρα και στα μεγάλα χωριά, όπου ο αριθμός των εκλογέων μπορεί να ξεπεράσει τα 600 άτομα. H κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα γίνεται με βάση τη διεύθυνση εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απευθύνθηκαν προς ξένους για οικονομία οι τρεις υποψήφιοι

Τα άκυρα ψηφοδέλτια

Ο προεδρεύων υπάλληλος απορρίπτει ως άκυρο οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο:

  1. Δε φέρει την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας.
  2. Στο οποίο ο εκλογέας φαίνεται να έχει ψηφίσει περισσότε­ρους από έναν υποψηφίους.
  3. Στο οποίο περιέχεται οποιοδήποτε γράμμα ή σημείο με το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί η ταυτότητα του εκλογέα.
  4. Από το οποίο λείπει οποιοδήποτε μέρος του ψηφοδελτίου ή το οποίο είναι ασυμπλήρωτο.
  5. Αν είναι αδύνατη η εξακρίβωση της θέλησης του εκλογέα.
  6. Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι άκυρο γιατί είναι αδύνατο να εξακριβωθεί η θέληση του εκλογέα, αλλά καταμετράται και καταγράφεται χωριστά από τα υπόλοιπα άκυρα ψηφοδέλτια, για στατιστικούς λόγους.
  7. Αν ο εκλογέας ψηφίσει με πέννα οιουδήποτε άλλου χρώμα­τος εκτός από μπλέ ή μαύρο, το ψηφοδέλτιό του θα είναι άκυρο και δε θα λαμβάνεται υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
  8. Αν ο εκλογέας ψηφίσει πάνω στο πρόσωπο του υποψηφίου ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, εκτός από το χώρο μέσα στη στήλη που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υπο­ψηφίου της εκλογής του, το ψηφοδέλτιό του θα είναι άκυρο και δε θα λαμβάνεται υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
  9. Στο οποίο ο εκλογέας σημείωσε οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα ή αριθμό, εκτός από τα καθοριζόμενα σημεία “X” ή “+” ή “V”.

Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, ψηφοδέλτιο που περιέχει στο μέρος της στήλης που αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο και μέσα στο χώρο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του, ένα από τα σημεία “X” ή “+” ή “V”, ή οποιοδήποτε άλλο σημείο που προσο­μοιάζει με αυτά, με πέννα χρώματος μπλέ ή μαύρου, θεωρείται έγκυρο.

O προεδρεύων υπάλληλος, πριν απορρίψει οποιαδήποτε ψηφο­δέλτια ως άκυρα, τα δείχνει σε κάθε υποψήφιο ή στον επί της δια­λογής αντιπρόσωπό του στο εκλογικό κέντρο και, αφού ακούσει τις απόψεις του προσώπου αυτού, αποφασίζει τελεσίδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυναμικά στον «προεκλογικό χορό» και η Πρώτη Κυρία

“Λευκό Ψηφοδέλτιο” θεωρείται το ψηφοδέλτιο στο οποίο ο εκλογέας δε σημειώνει οποιοδήποτε από τα καθορισμένα σημεία “X” ή “+” ή “V”, ή οποιοδήποτε άλλο σημείο, γράμμα ή αριθμό με το οποίο το ψηφοδέλτιο καθίσταται άκυρο. Τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά καταμετρούνται και καταγράφονται χωριστά από τα υπόλοιπα άκυρα ψηφοδέλτια, για στατιστικούς λόγους.

Πώς ψηφίζουν οι εγκλωβισμένοι

Όσον αφορά τους εγκλωβισμένους στις κατεχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής περιοχές των Επαρ­χιών Αμμοχώστου και Κερύνειας, μπορούν να ψηφίσουν σε ειδικά προκαθορισμένα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό στις ελεύθερες περιοχές.

Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας μπορούν να ασκή­σουν το εκλογικό τους δικαίωμα με την προσαγωγή του δελτίου της πολιτικής ταυτότητάς τους, ή με οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας, το οποίο φέρει τη φωτογραφία τους.

Ο προεδρεύων υπάλληλος μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο εκλο­γής σε οποιοδήποτε εκλογέα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε ενέρ­γεια ή κίνηση που μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή ή οδηγία υπέρ ορισμένου υποψηφίου.

O τυφλός ή με φυσική ανικανότητα εκλογέας μπορεί να ψηφίσει μόνος του, αν το επιθυμεί, δηλώνοντας απλώς στον προεδρεύοντα υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσει μόνος του.

Εκλογέας, ο οποίος λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικα­νότητας δεν μπορεί να ψηφίσει, μπορεί να ζητήσει από τον προε­δρεύοντα υπάλληλο, στην παρουσία ενός από τους βοηθούς του, ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του, να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι συγγενής ή φίλος του εκλογέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεδρικές: Προτεραιότητα στα θέματα Οικονομίας

Πώς θα ανακηρυχθεί ο επόμενος Πρόεδρος

Ο υποψήφιος που λαμβάνει ποσοστό πέραν του 50% του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψήφων, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν κανένας υποψήφιος δεν πάρει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, η εκλογή επαναλαμβάνεται ακριβώς μια εβδομάδα αργότερα , μεταξύ των δύο υποψηφίων που έχουν πάρει τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψήφων. Ο υποψήφιος που λαμβάνει κατά την επαναληπτική εκλογή, τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψήφων.

O νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί το βράδυ μετά τις εκλογές, στην κλειστή αίθουσα αθλοπαιδειών του KOA “ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”.