Η σύσταση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία τρέχει ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήδη έχει αρχίσει να κινείται σε ρυθμούς προεδρίας καθώς ρίχνει βάρος τόσο στις προσπάθειες στο Κυπριακό όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης όπως τα εργασιακά και τα οικονομικά θέματα. Η σχετική ανακοίνωση του οίκου Moody’s αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για το Νίκο Χριστοδουλίδη και την οικονομική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει. 

Στο Κυπριακό, ανακοινώθηκε χθες η ημερομηνία συνάντησης μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους δύο για να βρεθούν προ της 1ης Μαρτίου. Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος και ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο του κ. Χριστοδουλίδη, η συνάντηση (που θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα) θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται ουσιαστικά με πρωτοβουλία του Ν. Χριστοδουλίδη ο οποίος είχε εκφράσει την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον κ. Τατάρ το συντομότερο είτε πριν είτε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τον είχε ενημερώσει ότι για αυτή την πρόθεσή του, θα ενημερώσει και επισήμως τα Ηνωμένα Έθνη. Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ, είχε δηλώσει ότι δεν έχει αντίρρηση για κοινωνική συνάντηση με Ν. Χριστοδουλίδη. Δεν πρέπει να αποφεύγουμε τις συναντήσεις, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ επιβεβαίωσε στον «Φ» ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, θα φιλοξενήσει την πρώτη ανεπίσημη συνάντηση ανάμεσα σε Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ στην οικία του εντός της νεκρής ζώνης στις 23 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί. 

>> Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Μήνυμα αρκετά ηχηρό από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, με αποδέκτες τόσο στην Κύπρο όσο και στον διεθνή χώρο. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δώσει νέα πνοή στις μακροχρόνιες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των πολιτών της για τερματισμό της τουρκικής κατοχής στο πλαίσιο μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής, μεταξύ των δύο κοινοτήτων λύσης του Κυπριακού. 

Σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στον εκλελεγμένο Πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι θεμέλιος λίθος, εγγύηση και πηγή αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό, είναι η διαρκής διαβούλευση και ο πλήρης συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πολυετής εμπειρία του ως Υπουργού Εξωτερικών και ως διπλωμάτη, θα αποτελέσουν πολύτιμο πλεονέκτημα για την περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και γενικότερα στο διεθνές γίγνεσθαι. Θα συμβάλει επίσης, όπως αναφέρει, «στις νέες προσπάθειες που θα καταβάλλετε για την επίλυση του μεγάλου διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής που είναι το Κυπριακό».

>> Κινήσεις προς όφελος των πολιτών: Ο δεύτερος άξονας κινήσεων του Ν. Χριστοδουλίδη έχει να κάνει με θέματα εσωτερικής πολιτικής. Κινήσεις ο οποίες είναι προς όφελος των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευθύς μετά που ενημερώθηκε ότι μέχρι το τέλος του μήνα λήγουν οι αποφάσεις που αφορούν τη μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και επιδότηση μέρους τους κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, προέβη σε κινήσεις προκειμένου το υπουργικό συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία θα προχωρήσει σε παράταση των αποφάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Ν. Χριστοδουλίδης μίλησε για το θέμα τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, το υπουργικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία θα προχωρήσει σε λήψη απόφασης που θα παρατείνουν για ακόμα δύο μήνες τις σχετικές μειώσεις. Σημειώνεται ότι το μέτρο μειωμένου φόρου κατανάλωσης καυσίμων, τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2022 με ημερομηνία λήξης τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

>> Σφίγγα για το υπουργικό: Παρά το πρέσινγκ που δέχεται από την επομένη της εκλογής του ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν ανοίγει τα χαρτιά του όσον αφορά το υπουργικό του συμβούλιο. Σε δηλώσεις του ο βράδυ της Τετάρτης ο εκλελεγμένος Πρόεδρος ανέφερε ότι στο μυαλό του «έχουν κλειδώσει αρκετά ονόματα» αλλά «στη δημοσιότητα θα δοθούν όταν πρέπει». Πρόσθεσε ότι συνεχίζει τις επαφές τόσο με τα κόμματα που τον στήριξαν, όσο και όσα δεν τον στήριξαν και υπέδειξε ότι αυτές οι επαφές «είναι ουσιαστικής σημασίας και σέβομαι απόλυτα τις προσεγγίσεις τους».

«Την ίδια στιγμή υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός συμπατριωτών μας οι οποίοι είναι ανέντακτοι, που εδώ και χρόνια επέλεξαν να μην συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Κι αυτοί θα μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο», συμπλήρωσε. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «το βασικό ζητούμενο για όλους αυτούς που θα συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο είναι να πιστεύουν πραγματικά στο δικό μας προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο ήταν εκείνο που μας ανέδειξε στην εξουσία».