Τα ανοίγματα της Λευκωσίας στον άξονα ευρωτουρκικά-Κυπριακό μέσα από μια θετική ατζέντα δεν είναι κάτι που περνά απαρατήρητο στις Βρυξέλλες, όπως φάνηκε στις χθεσινές τρεις συναντήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους επικεφαλής των τριών Θεσμών της ΕΕ. Εκείνο που αποκομίζει η κυπριακή πλευρά από τις συναντήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη με Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ρομπέρτα Μέτσολα, είναι η θετική προσέγγιση στο πως η Λευκωσία βλέπει το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό και τη συμβολή της στην επανέναρξη των συνομιλιών. Εκείνο όμως που έχει σημασία, και το σημειώνει η κυπριακή πλευρά, είναι το πως η ίδια η ΕΕ θα ανταποκριθεί στα ανοίγματα της Λευκωσίας και θα κινηθεί προκειμένου να βοηθήσει την προσπάθεια στο Κυπριακό. 

«Πραγματικά πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να φέρει την τουρκική πλευρά πίσω στο τραπέζι και, μέσω διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν το 2017 στο Κραν Μοντανά, να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του στη συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.  Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες μας πέραν από τη συζήτηση για το πως η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην επανέναρξη των προσπαθειών στο Κυπριακό, συζήτησε τα χαρακτηριστικά και το προφίλ της πολιτικής προσωπικότητας που θα μπορούσε να συμβάλει στην όλη προσπάθεια, χωρίς να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα. Για την Κυπριακή πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα αντιδράσει στον διορισμό ενός Ευρωπαίου απεσταλμένου στο Κυπριακό, από την ώρα που η Άγκυρα εναντιώνεται σε έναν ανάλογο διορισμό από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο το ρόλο αυτό, κατά την εκτίμηση της Λευκωσίας, μπορεί να τον παίξει κάποιος από τους αξιωματούχους της ΕΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Κυπριακό στη συνάντηση ΠτΔ – Φον ντερ Λάιεν (εικόνες)

Οι επαφές Νίκου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν με συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον 13ο όροφο του Μπερλεμόντ, του κτηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου βρίσκεται το γραφείο της κ. Φον ντερ Λάιεν, μετά την ολοκλήρωση της εβδομαδιαίας συνεδρίας του Κολεγίου των Επιτρόπων. Στην ατζέντα της συνάντησης αναμενόταν να περιληφθεί η παρουσίαση της προσέγγισης της κυπριακής Κυβέρνησης για το πώς μπορεί να συνεισφέρει η ΕΕ στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Ακολούθησε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.  Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μισέλ μεταξύ άλλων για τους τρόπους με τους οποίους η Λευκωσία θεωρεί πως η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κύκλος επαφών με τους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ έκλεισε με συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η κ. Μέτσολα επανέλαβε, μεταξύ άλλων, πως η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να είναι ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης, και υπογράμμισε τη σημασία που έχει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου της ΕΕ για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κ. Μέτσολα για το ενδιαφέρον της για το Κυπριακό, και ανέφερε πως επρόκειτο να συζητήσει μαζί της τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΕ προς την κατεύθυνση της λύσης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα πως στην ατζέντα της συνάντησης με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται και η κατάσταση στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.