Την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτείων στο αίτημα διαβίβασης στοιχείων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων για συνεργασία με Ρώσους αναμένει η Κυβέρνηση. Η ανταπόκρισης της Λευκωσίας στο θέμα, έτυχε θετικής αντίδρασης από την αμερικανική κυβέρνηση, με κυβερνητικούς κύκλους να σημειώνουν την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για ενέργειες που έγιναν.

Όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τις προηγούμενες μέρες επικοινωνία με ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής Κυβέρνησης δηλώνοντας ξεκάθαρα την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνηση για πλήρη συνεργασία στο θέμα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη σύσκεψη της περασμένη βδομάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέπεμψε το θέμα στη Νομική Υπηρεσία για πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων. Για αυτό και τα όποια στοιχεία δοθούν από τις αμερικανικές αρχές, θα διαβιβαστούν προς την Νομική Υπηρεσία για διευκόλυνση του έργου της. Όπως σημειώσαμε εξάλλου και στο χθεσινό ρεπορτάζ μας, συνάντηση πραγματοποίησε και ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με την αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ, κατά την οποία διαβιβάστηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσεις σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για πλήρη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αναφέρονται στη σχετική λίστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μιλώντας χθες στον ACTIVE o κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε χθες ο «Φ» τονίζοντας  ότι προμετωπίδα των προσπαθειών της Κυβέρνησης είναι να μην επισκιαστεί η αξιοπιστία της Κύπρου και να διαφυλαχθεί το όνομα της χώρας, ως αξιόπιστο χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο.

«Και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό την Μεγάλη Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αποφασιστικότητα, η κυβέρνηση να μην επιτρέψει να επισκιαστεί το όνομα τη Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε.

Επεσήμανε ακόμα ότι την βούληση για συνεργασία και πλήρη διερεύνηση των περιπτώσεων που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις, μεταβίβασε και στον Αμερικανό αξιωματούχο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζητώντας περαιτέρω στοιχεία, ώστε η νομική υπηρεσία να διερευνήσει και να διαπιστώσει αν προκύπτουν αδικήματα από παραβίαση των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή από παραβίαση αποφάσεων ΕΕ για κυρώσεις κατά την Ρωσίας.

>> Η αντίδραση του δικηγορικού 

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, σε δηλώσεις του χθες στο ΡΙΚ, ανέφερε πώς δεν υπάρχουν στοιχεία για παραβιάσεις από Κύπριους δικηγόρους, οι οποίοι φέρονται να συνεργάζονταν με Ρώσους ολιγάρχες, 

Είπε ακόμα ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία εισήγαγαν μία νέα φιλοσοφία στην αντιμετώπιση του θέματος και προσπαθούν να κτυπήσουν συστήματα διαχείρισης περιουσιών Ρώσων, που είχαν δημιουργηθεί πριν από την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ο Χρήστος Κληρίδης χαρακτήρισε το μέτρο ως υπερβολικό και σημείωσε ότι αυτό δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξήγησε ότι ο δικηγορικός σύλλογος ως εποπτική Αρχή έχει ελέγξει όλα τα μέλη του χωρίς να εντοπίσει οποιανδήποτε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Πάντως σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Tζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, την Μ. Παρασκευή στον Άλφα είχε αναφέρει ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα ασκήσει άμεσα τον εποπτικό και ελεγκτικό του ρόλο έναντι των εποπτευόμενων μελών που περιλαμβάνονται στις λίστες κυρώσεων.

Σημείωσε μάλιστα πώς αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα και με πρωτοβουλία του Συλλόγου, θα συγκληθεί σύσκεψη μεταξύ όλων των αρμοδίων εποπτικών Αρχών, δηλαδή: του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, βάση εξάλλου και σύστασης της moneyvall για συντονισμό των εποπτικών αρχών.

Η κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι πέρσι στις 22 Μαρτίου 2022 ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος είχε αποστείλει εγκύκλιο προς τα μέλη του τονίζοντας προφητικά ότι μεταξύ άλλων ότι: «πέραν των θεσμικών ποινικών συνεπειών, οι δικηγόροι εν γένει, ως επάγγελμα υψηλού ρίσκου, δύνανται να χαρακτηριστούν ως “professional enablers” κακόβουλων και/ή καταχρηστικών ενεργειών φυσικού και/ή νομικού προσώπου που περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων και/ή υπόκειται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, που αποσκοπούν στην αποφυγή των κυρώσεων, με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν και απορρέουν από αυτό, τόσο για τους ίδιους τους δικηγόρους όσο και για τον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών, αλλά και τη χώρα γενικότερα».

Επεσήμανε ακόμα ότι κάλεσαν τα μέλη τους να δηλώσουν τους πελάτες τους που μπήκαν στη λίστα κυρώσεων.

Αναμένονται πάντως σύντομα οι επίσημες αποφάσεις χειρισμού του θέματος από το αρμόδιο συμβούλιου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.