Ενώπιον του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς αναμένεται να θέσει το ζήτημα του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα, Κενάν Αγιάς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την επόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 24-25 /5.

Σε σχέση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για έκδοση του Κενάν Αγιάζ στη Γερμανία, η Κυβέρνηση, ως εκτελεστική εξουσία, υποχρεούται να ανταποκριθεί στο αίτημα για έκδοση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα στη Γερμανία, από τη στιγμή που αφορά ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών Αρχών. Εντούτοις, όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται να επιχειρηθεί πολιτικός χειρισμός του ζητήματος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ομόφωνη απόφαση για απόρριψη της έφεσης του Κούρδου Κενάν Αγιάς εξέδωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, αναγνωρίζοντας την πρωτόδικη απόφαση για έκδοσή του στη Γερμανία.  

Εν μέσω έντασης, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Κενάν Αγιάς, ο οποίος απειλείται πλέον με διαδοχική έκδοση στην Τουρκία.

 Το Δικαστήριο δεν συμφώνησε με τη θέση της υπεράσπισης ότι εναντίον του Αγιάς δεν υπάρχει τεκμήριο αξιόποινης πράξης και αποδέχτηκε τα γερμανικά έγγραφα περί συμμετοχής του στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.