To Top
22:21 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Και η Επιτροπή Ελέγχου στην κόντρα Οδυσσέα - Λοττίδη
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Και η Επιτροπή Ελέγχου στην κόντρα Οδυσσέα - Λοττίδη
  14 Δεκεμβρίου 2019, 1:05 μμ  

Η σύγκρουση μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Λοττίδη προσλαμβάνει μέρα με την ημέρα διαστάσεις, καθώς στην αντιπαράθεση των δύο θεσμών ενεπλάκησαν και άλλοι αξιωματούχοι τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Ενήμερος για το μείζον θεσμικό ζήτημα που προέκυψε είναι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στον οποίο οι δύο αξιωματούχοι κοινοποιούν τις επιστολές με τις κατηγορίες που ανταλλάσσουν. Ωστόσο, το Προεδρικό εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις  αναμένοντας, προφανώς, τις ενέργειες του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έγινε κοινωνός των καταγγελιών. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Ζαχαρίας Κουλίας, τάχθηκε στο πλευρό του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Μάλιστα, με επιστολή του που απέστειλε στην Επίτροπο Διοικήσεως, την περασμένη Τετάρτη, την κάλεσε να καταθέσει στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα ζητηθέντα στοιχεία που αρνείται η κ. Λοττίδη να παραδώσει στον Γενικό Ελεγκτή για σκοπούς διαχειριστικού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός παραγωγικότητας στο γραφείο της και οι επιδόσεις των λειτουργών της. Ο κ. Κουλίας αναφέρει ξεκάθαρα στην επιστολή του, ότι τα εν λόγω στοιχεία θα παραδοθούν στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουλίας με την επιστολή του, ημερομηνίας 11/12/2019, κάλεσε την Επίτροπο Διοικήσεως να αποστείλει γραπτώς στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής το ταχύτερο δυνατό τα πιο κάτω στοιχεία:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσμοί σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων

1. Για τα έτη 2015 έως 2018:

> Συνολικό αριθμό παραπόνων που υποβλήθηκαν και διερευνήθηκαν.
> Συνολικό αριθμό παραπόνων που αφού εξετάσθηκαν διαπιστώθηκε ότι ήταν εκτός αρμοδιότητας.
> Συνολικό αριθμό των εκθέσεων που εκδόθηκαν.
> Συνολικό αριθμό των περιπτώσεων που υπήρξε επίλυση της διαφοράς με τελική επιστολή ή με παρέμβαση.
> Συνολικό αριθμό των περιπτώσεων που υπήρξε καθοδήγηση/παροχή βοήθειας/ ικανοποίηση.

2. Αριθμό παραπόνων που διερευνήθηκαν από τον κάθε λειτουργό κατά το έτος 2018.

3. Κατάλογο με τα πρώτα 50 παράπονα των οποίων η διερεύνηση ολοκληρώθηκε το 2018, στα οποία να φαίνεται η ημερομηνία υποβολής του παραπόνου, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της διερεύνησης και το αποτέλεσμά της.

Στο τέλος της επιστολής του ο κ. Κουλίας αναφέρει τα εξής: «Σημειώνεται, επίσης, ότι τα υπό αναφορά στοιχεία έχουν ζητηθεί στο πλαίσιο της άσκησης του ελέγχου που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας». Αποκαλύπτοντας, έτσι, ότι τα στοιχεία θα παραχωρηθούν στον Γενικό Ελεγκτή. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Γενικός Ελεγκτής δρομολογεί τη διενέργεια διαχειριστικών ελέγχων εκτός από το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και σε κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες όπως είναι το Κτηματολόγιο, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, η Πολεοδομία, οι Επαρχιακές Διοικήσεις κ.λπ. Μέσα από αυτούς τους διαχειριστικούς ελέγχους θα διαφανεί κατά πόσο οι υπουργοί στους οποίους υπάγονται οι υπηρεσίες και τα τμήματα που θα ελεγχθούν, διαχειρίζονται τους πόρους τους -ανθρώπινους, υλικούς και χρηματικούς- κατά τρόπο οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσπάθεια εκφοβισμού της καταγγέλλει η Επ. Διοικήσεως

Επίτροπος Διοικήσεως: Μελετώ την επιστολή

Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι το κατά πόσο η Επίτροπος Διοικήσεως θα ανταποκριθεί θετικά και κοινοποιήσει τελικά τα ζητηθέντα στοιχεία στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, γνωρίζοντας πως αυτά τα στοιχεία θα δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή προκειμένου να προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο του γραφείου της. Κληθείσα χθες από τον «Φ», η Επίτροπος δήλωσε πως μελετά την επιστολή του κ. Κουλία. Επισημαίνοντας ότι θα πράξει ανάλογα αφού μιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους της καθώς και με την αρμόδια Επιτροπή (της Βενετίας) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κ. Λοττίδη αρνείται να παραχωρήσει τα ζητηθέντα στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή επικαλούμενη, πρώτα και κύρια, την ανεξαρτησία του γραφείου της. Υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως η εξουσία του Γενικού Ελεγκτή εξαντλείται στη διενέργεια του οικονομικού ελέγχου. Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι η κατάθεση στοιχείων ενώπιον των Επιτροπών της Βουλής είναι υποχρεωτική όταν αυτά ζητούνται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μεταξύ άλλων, ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νόμος προβλέπει, ότι «οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι ή και ιδιώτες εμφανιζόμενοι ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής οφείλουν να καταθέτουν τα αληθή και να μην αρνούνται ή να αποκρύπτουν οτιδήποτε τελεί σε γνώση τους, υπό τον έλεγχο ή την κατοχή τους και να προσαγάγουν οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτικά έγγραφα τα οποία μπορούν κατά την κρίση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να υποβοηθήσουν στην εκτέλεση του έργου της στο υπό εξέταση από αυτή θέμα». Στην προκειμένη περίπτωση, ζητήθηκαν τα υπό αναφορά στοιχεία από την κ. Λοττίδη σε συνέχεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής στις 31/10/2019. Στην εν λόγω συνεδρία εξετάστηκαν τα ευρήματα του ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή για το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως που αφορούσαν στο έτος 2017. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η έκθεση του Γ.Ελεγκτή για το γραφείο της Επ. Διοικήσεως

Ασπίδα προστασίας στη Λοττίδη

Στη σύγκρουση που μαίνεται μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Επιτρόπου Διοικήσεως παρενέβη και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Επιτρόπου, Peter Tyndall. Ο τελευταίος, τασσόμενος στο πλευρό της κ. Λοττίδη, φέρεται να απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι δεν νομιμοποιείται ο Γενικός Ελεγκτής να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στο γραφείο της κ. Λοττίδη, διότι παραβιάζεται η ανεξαρτησία του θεσμού και ότι ο μόνος επιτρεπτός έλεγχος που δύναται να διενεργήσει ο κ. Μιχαηλίδης είναι ο οικονομικός έλεγχος. Ο κ. Tyndall βρέθηκε στην Κύπρο, την περασμένη Τρίτη, όπου συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου που διοργανώθηκε από το γραφείο της κ. Λοττίδη και από τον Μεσογειακό Σύνδεσμο Επιτρόπων Διοικήσεως. Στο συνέδριο υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις και αναφορές υπέρ της κ. Λοττίδη από τους ομολόγους της για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως από εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως θεωρείται στην προκειμένη περίπτωση ο διαχειριστικός έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή. Η ίδια η κ. Λοττίδη στην ομιλία της στο συνέδριο, επικαλέστηκε τις αρχές της Βενετίας, τονίζοντας πως οι Επίτροποι Διοικήσεως δεν λαμβάνουν οδηγίες από καμία άλλη ανεξάρτητη Αρχή.

Αναμένονται οι ενέργειες του Γ. Εισαγγελέα 

Όπως έγραψε ο «Φ», ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με επιστολή του στις 29/11/2019 προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ζήτησε την ποινική δίωξη της κ. Λοττίδη λόγω της άρνησής της να καταθέσει τα ζητηθέντα στοιχεία. Επικαλούμενος επί τούτου, την κείμενη νομοθεσία με βάση την οποίαν η άρνηση παραχώρησης στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή συνιστά ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή μέχρι €1.700 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Σημειώνεται, ότι ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε και πριν 18 μήνες τη δίωξη της κ. Λοττίδη για το ίδιο θέμα. Τότε ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του στις 8/3/2018 υπέδειξε στην κ. Λοττίδη όσο και στο προσωπικό της ότι υπέχουν υποχρέωσης κατάθεσης στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή. Προειδοποιώντας, παράλληλα, την επίτροπο πως θα διαπράξει ποινικό αδίκημα σε περίπτωση που αρνηθεί να καταθέσει τα στοιχεία. Η κ. Λοττίδη δεν κατέθεσε τα στοιχεία, ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν επανήλθε. Πλέον, είναι υποχρεωμένος να το πράξει μετά και τη δεύτερη καταγγελία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. 

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...