-Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην περίπτωση που επανεκλεγείτε πρόεδρος του ΠΔΣ;

– Έχουμε σύγχρονο, ολοκληρωμένο όραμα για τον ΠΔΣ αλλά και την γνώση, την εμπειρία και την ικανότητα να το εφαρμόσουμε στην πράξη. Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος μας για την τριετία 2023-2026 είναι οι εξής:

1. Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης στα Πρωτόδικα Δικαστήρια. Ανάθεση καθ’ ύλην δικαιοδοσιών σε εξειδικευμένους τομείς, σε εξειδικευμένους δικαστές, ως ο προπομπός δημιουργίας τμημάτων με ειδικές δικαιοδοσίες στα Επαρχιακά με ενσωμάτωση των Ειδικών Δικαστηρίων.

2. Υλοποίηση του έργου της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Δικαστηρίων.

3. Επίσπευση των διαδικασιών για ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου στην Λευκωσία πριν το 2029 – 2030. Ολοκλήρωση της μεταστέγασης του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών και Οικογενειακού δικαστηρίου εντός του 2024.

4. Προώθηση ανεξάρτητης Επιτροπής Αναθεώρησης του Κυπριακού Δικαίου και εκσυγχρονισμού του (LAW Commission) και ενίσχυση του γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας.

5. Επίσπευση των διαδικασιών για την ψηφιακή αποτύπωση των πρακτικών δικαστηρίου (ADR), Οnline Dispute Resolution, δηλαδή εξ αποστάσεως ακροάσεις στις υποθέσεις και διαδικασίες όπου δεν θα ακουσθεί μαρτυρία. π.χ. διοικητικό δικαστήριο, ενδιάμεσες αιτήσεις, εφέσεις. Επίσης προωθείται ο διορισμός συνταξιούχων δικαστών και δικηγόρων για το Backlog. Κατάργηση του δικονομικού πλαισίου για BackLog Cases και αντικατάσταση με τους νέους θεσμούς πολιτική δικονομίας όπου είναι εφικτό. Βελτίωση του νομικού πλαισίου για παραπομπή BackLog Cases σε διαμεσολάβηση και διαιτησία και εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης e-justice, η οποία περιλαμβάνει τόσο καταχώριση, όσο και ψηφιοποίηση αρχείου δικαστικών φακέλων («Μετάπτωση»).

Υιοθέτηση πολύ-επίπεδου συστήματος ταμείου για συντάξεις έτσι που το ταμείο συντάξεων να καταστεί πλέον βιώσιμο. Συνεχίζουμε την αναβάθμιση, ενίσχυση και πρόοδο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Βάλαμε τον πήχη ψηλά. Να προσθέσω ότι, δίδουμε την έμφαση στους νεαρούς δικηγόρους. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε η Επιτροπή Νέων Δικηγόρων, υπό την προεδρία της Τζώρτζιας Κωνσταντίνου Παναγιώτου, η οποία μελέτησε τα προβλήματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που αντιμετωπίζουν οι νέοι δικηγόροι.

Ταυτόχρονα, έχω εισηγηθεί με επιστολή μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι νέοι δικηγόροι να αναλάβουν διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και όλες τις υποθέσεις για τις κάμερες. Αυτό θα τους ενισχύσει οικονομικά. Πέραν τούτου βρισκόμαστε στο στάδιο εισαγωγής συστήματος Mentoring σύμφωνα με το οποίο, έμπειροι δικηγόροι οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στο σύστημα να αναλαμβάνουν αριθμό νεαρών δικηγόρων για να τους βοηθούν όπου και όταν χρειάζεται υπό μορφή συμβουλών και καθοδήγησης.

-Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης έχει επιτευχθεί, ωστόσο για τον πολίτη που καταφεύγει δεν έχει αλλάξει τίποτε. Τί πρέπει να γίνει;

– Έχουν αλλάξει αρκετά όσον αφορά τις εφέσεις. Οι καθυστερημένες εφέσεις είναι περίπου 4.000 – 5.000 οι οποίες αντί να εκδικαστούν σε έξι χρόνια τώρα θα εκδικαστούν σε τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζονται άμεσα γύρω στα 10.000 νομικά ή φυσικά πρόσωπα. Όσον αφορά όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι οι καθυστερήσεις στα Επαρχιακά Δικαστήρια, επισημαίνω τρία σημεία: (1) Οι νέες υποθέσεις οι οποίες καταχωρούνται μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα εκδικάζονται με βάση τους νέους θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας, οπότε δεν αναμένονται καθυστερήσεις. (2) Όσον αφορά το backlog, πρέπει οπωσδήποτε να διοριστούν οι συνταξιούχοι δικηγόροι και δικαστές οι οποίοι να αναλάβουν το backlog ή το μεγαλύτερο μέρος του. (3) όπως θα προσέξετε από τις πιο πάνω απαντήσεις μου, που αφορούν τις προτεραιότητες, ευελπιστώ στη μεταρρύθμιση και της κατωτάτης βαθμίδας των Επαρχιακών Δικαστηρίων με την εισαγωγή εξειδικευμένων δικαιοδοσιών. Αυτό θα έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα και θα επιταχύνει την εκδίκαση των υποθέσεων.

-Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης;

– Οι περισσότερες εκκρεμότητες στην μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα έχουν επιλυθεί. Τώρα αναμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει το σύστημα. Τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ θετικά.

-Τι αλλαγές επιβάλλεται να γίνουν ώστε η δικαιοσύνη να αποδίδεται πιο γρήγορα και ο πολίτης να εμπιστευτεί ξανά τη δικαιοσύνη για να βρει το δίκαιο του;

– Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η δικαιοσύνη να αποδίδεται πιο γρήγορα, βλέπε πιο πάνω τις προτάσεις μου που είναι μέσα στις προτεραιότητές μου. Εκείνο όμως το οποίο είναι σημαντικό, είναι να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της επίλυσης των διαφορών με εναλλακτικά μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξω να μειωθεί το όριο διορισμού διαιτητών ούτως ώστε για τις απαιτήσεις μέχρι €100.000 να μπορούν να παραπέμπονται σε δικηγόρους μέχρι 10 χρόνια εμπειρία ανάλογα με το ύψος και τη φύση της απαίτησης. Ήδη πέτυχα να ανοίξει το μητρώο των διαιτητών για να συμπεριληφθούν και δικηγόροι εγνωσμένου κύρους με 12ετή πείρα. Θα πρέπει να εισαχθούν πιλοτικά προγράμματα με το Ανώτατο Δικαστήριο για παραπομπή υποθέσεων σε διαμεσολάβηση και διαιτησία ιδιαίτερα στο Κυπριακό Κέντρο Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης.

Δεν εμπλέκονται σε ξέπλυμα δικηγόροι

-Ποια μέτρα λαμβάνει ο ΠΔΣ ώστε να παταχθεί η όποια ανάμειξη δικηγορικών γραφείων στην παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;

– Όπως γνωρίζετε, το Συμβούλιο του Π.Δ.Σ. αυτή την τριετία ενήργησε θετικά καθιερώνοντας τακτικά προγράμματα εκπαίδευσης των δικηγόρων για συμμόρφωση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για ξέπλυμα και τις κυρώσεις. Ενθαρρύναμε τα μέλη μας να εισάξουν προγράμματα τα οποία θα τους βοηθήσουν στα θέματα αυτά. Αναβαθμίσαμε το Εποπτικό Τμήμα του Π.Δ.Σ και διορίσαμε γενική διευθύντρια. Πήραμε τα εύσημα διεθνώς για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκαμε και χειριζόμαστε τα θέματα αυτά και σαν αποτέλεσμα οι σκέψεις για να αφαιρεθεί ο εποπτικός έλεγχος από το Συμβούλιο του Π.Δ.Σ. και να ανατεθεί σε ανεξάρτητη αρχή δεν υφίστανται πλέον. Στόχος μας είναι την επόμενη τριετία να καθοδηγήσουμε τα μέλη μας ακόμα περισσότερο. Δεν είναι στόχος μας η τιμωρία αλλά η καθοδήγηση και εκπαίδευση. Η συντριπτική πλειοψηφία των 4.500 δικηγόρων συμμορφώθηκε με όλες τις υποδείξεις του Συμβουλίου. Επιπρόσθετα, οι παραβιάσεις οι οποίες διαπιστώθηκαν ήταν τυπικές και δεν αφορούσαν εμπλοκή δικηγόρων σε ξέπλυμα. Όμως, για αυτές τις παραβιάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα με στόχο τα δικηγορικά γραφεία να είναι απολύτως συνεπή με τον ρόλο τους σαν Gatekeepers.