Μετά την πλατεία Ζουχουρί και τη Δημοτική αγορά, που θα λειτουργήσει στις 4 Μαρτίου, ο Δήμος Λάρνακας προωθεί εντός του 2023, την έναρξη άλλων δύο μεγάλων έργα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του κέντρου της πόλης και θα αναζωογονήσουν το εμπορικό κέντρο, στο οποίο έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα πολλά καταστήματα.  

Το πρώτο έργο είναι η έναρξη της δεύτερης φάση «ανάπλασης των δρόμων και διευκόλυνσης ΑμεΑ». Όλοι οι δρόμοι στο εμπορικό κέντρο, θα ασφαλτοστρωθούν με το έργο να γίνεται στα πρότυπα της οδού Στασικράτους στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα θα γίνει ανακατασκευή του τμήματος της οδού Ερμού που δεν είναι πλακοστρωμένο, καθώς και των οδών Ζήνωνος Κιτιέως, Δ. Ν. Δημητρίου, Νικολάου Ρώσσου, Κοσμά Λυσιώτη, Νικολάου Λανίτη, Μιτσή, Ευανθίας Πιερίδου, Φίλιου Ζανέτου και Ευρυβιάδου.  

Όλες οι ασφαλτικές στρώσεις και οι τσιμεντένιες πλάκες σε αυτούς τους δρόμους θα αφαιρεθούν και θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι και πλάκες από φυσικά πετρώματα, τόσο στη λωρίδα κυκλοφορίας όσο και σε όλη την έκταση των νέων πεζοδρομίων, τα οποία θα διαπλατυνθούν σημαντικά και θα ενοποιηθούν στο ίδιο επίπεδο με τη λωρίδα κυκλοφορίας οχημάτων, η οποία θα ξεχωρίζει με τεχνικά εμπόδια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στους δρόμους που θα διαμορφωθούν, θα τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός και μοντέρνος οδικός φωτισμός, ο οποίος σε μεγάλα τμήματα των οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως θα συνδυαστεί με σκιάδια και φύτευση μεγάλων δέντρων, με σκοπό την αναβάθμιση της αισθητικής.  

Στόχος του Δήμου Λάρνακας, είναι να πετύχει επίσης μείωση της ηχορύπανσης και της εκπομπής αερίων ρύπων και σκόνης. Το εμπορικό κέντρο στην ουσία, θα μετατραπεί από χώρο που υποστηρίζει κυρίως τα μηχανοκίνητα οχήματα, σε χώρο που προωθεί την κίνηση πεζών, ποδηλάτων και ΑμεΑ, καθιστώντας το πλήρως προσβάσιμο σε όλους. 

Το δεύτερο μεγάλο έργο, είναι η ανάπλαση των ιστορικών πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής, που θα ενωθούν με το εμπορικό κέντρο.  Η µελέτη περιλαµβάνει έργα εκτός από τις πλατείες Ακροπόλεως και Αλκής και σε τµήµατα των οδών Ερµού, Κωνσταντίνου Καλογερά, Γλάδστωνος, Λουκή Ακρίτα και Ορφέως. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι δύο πλατείες θα έχουν ενιαίο πλατειακό χώρο. Στην περιοχή θα γίνει διεύρυνση των πεζοδρομίων, θα τοποθετηθεί ενιαίος αστικός φωτισμός με φωτιστικά ιστού, θα τοποθετηθούν παγκάκια και ανθώνες, ενώ θα δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης ακόμη και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Η εκτίμηση του κόστους των δύο έργων, που αναμένεται να συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ, ανέρχεται περίπου στα 10 εκ ευρώ. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, οι διαγωνισμοί για τα δύο έργα θα προκηρυχθούν μέσα στο καλοκαίρι, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο και ο χρόνος που θα χρειαστεί για υλοποίησή τους είναι τα δύο χρόνια. «Ο Δήμος Λάρνακας, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την ανάπτυξη του ιστορικού εμπορικού κέντρου. Τα νέα έργα θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του κέντρου, που θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικό για τον κόσμο να το επισκεφθεί».