Δεν αντιλέγουμε, όλοι κουραστήκαμε. Όλοι θα θέλαμε να ήταν η ζωή όπως πριν το 2019. Χωρίς μάσκες, χωρίς αντισηπτικά, χωρίς rapid, self test, pcr, safepass κι άλλες άγνωστες –μέχρι πρόσφατα– λέξεις που μπήκαν αναπάντεχα στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε ανέμελα σε εκδηλώσεις –μια συναυλία, ένα σινεμά, εκκλησία ή όπου μας κάνει κέφι– χωρίς να τρομάζουμε επειδή έβηξε ο πίσω μας, επειδή κάποιος φταρνίστηκε στην αίθουσα. Θα θέλαμε να μην μετράμε ακόμα νεκρούς, νοσηλευόμενους και κρούσματα. Θα θέλαμε να μιλάμε για διακοπές αυτό τον καιρό, να ψάχνουμε προορισμούς χωρίς να φοβόμαστε να μπούμε στο αεροπλάνο. Ωστόσο, ο κορωνοϊός δεν μας κάνει τη χάρη. Μέχρι σήμερα αποδεικνύεται πιο δυνατός από την επιστήμη κι όλο ξεγλιστράει με μεταλλάξεις, υποπαραλλαγές, άλλα ονόματα, νέα κύματα. 

Στα τρία αυτά χρόνια ακόμα κι οι πιο αδαείς από επιστημονικά ζητήματα αντιληφθήκαμε ότι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα έναντι του κορωνοϊού είναι τα πιο απλά. Η χρήση της μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, οι αποστάσεις. Τα άλλα όλα, η επίδειξη safepass παντού –για να μπεις σε ένα κατάστημα, για να μπεις στο λεωφορείο, για να κάτσεις να πιείς ένα καφέ, για να φας σε ένα εστιατόριο– ήταν ακραία και παράλογα και κάποια στιγμή έπρεπε να καταργηθούν για να μπορέσει ο κόσμος να νιώσει κάπως πιο χαλαρός. Να μην αστυνομεύεται παντού. Να μην είναι υποχρεωμένος να κάνει rapid test κάθε 3 μέρες. Να μην τρώει πόρτα στη μούρη επειδή ξέχασε το safepass. Να μην αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας επειδή τόλμησε να πάει στην υπεραγορά χωρίς το safepass.   

Η μάσκα ωστόσο, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί ένα καλό μέτρο προστασίας, γιατί έπρεπε να καταργηθεί καθολικά σε πολυσύχναστους χώρους; Πώς είναι δυνατόν να συνωστίζεσαι μαζί με εκατοντάδες άλλους, χωρίς μάσκα, σε μια γαμήλια τελετή, σε ένα κλειστό χώρο όπως τα mall, σε μια συναυλία και να πρέπει να την φοράς υποχρεωτικά στο φαρμακείο όπου μπορεί να μην βρίσκεται εκεί κανένας άλλος πέραν του εαυτού σου και του φαρμακοποιού; 

Το αποτέλεσμα είναι να μετράμε ακόμα νεκρούς κι εκεί που πήγαιναν να αδειάσουν τα νοσοκομεία να γεμίζουν ξανά. Φταίνε οι υποπαραλλαγές λένε οι ειδικοί. Πιο πολύ όμως φταίει η πρεμούρα μας να πείσουμε τους τουρίστες πως όλα βαίνουν καλώς στο νησί μας και μπορούν να το απολαύσουν άνετοι όπως κι εμείς, χωρίς κανένα μέτρο. 

Και τώρα; Πώς θα πειστεί ο κόσμος να πειθαρχήσει ξανά και να φοράει αν μη τι άλλο τη μάσκα;