Στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα η γνωστή λαϊκή ρήση, την οποία θα την προσαρμόσουμε στην περίπτωση του ΓεΣΥ. Θα το αναφέρουμε ευθέως ότι κάποιοι δεν αφήνουν το ΓεΣΥ να… αγιάσει. Πάντα θα βρεθεί και ένα εμπόδιο, κάποιες δυσκολίες, αλλά και τρικλοποδιές που θα επηρεάζουν την πορεία υλοποίησης του Συστήματος. Ένα θέμα που συζητείται στη δημόσια σφαίρα και προκαλεί αναταράξεις, είναι ο διορισμός του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο Συμβούλιο του ΟΑΥ. Ένας διορισμός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και παραιτήσεις. Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος του ΠΙΣ ήταν πολέμιος του Γενικού Συστήματος Υγείας. Στάθηκε απέναντι από τις προσπάθειες δημιουργίας και υλοποίησης αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης που έγινε στη χώρα μας. Και διερωτώμαστε: Προς τι ο διορισμός όταν ήταν προβλεπτές οι αντιδράσεις; Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα με τον κ. Αγαθαγγέλου και δεν πρέπει να προσωποποιείται. 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η Κυβέρνηση με την ενέργειά της αυτή είναι ως να πυροβολεί το πόδι της. Την ευθύνη την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που πήρε την απόφαση και επέμεινε μετά και τις αντιδράσεις, που ειρήσθω εν παρόδω, ήταν αναμενόμενες. Ευθύνη έχει, ασφαλώς, και ο αρμόδιος υπουργός της Υγείας, ο οποίος φαίνεται να είναι και αυτός που έχει εισηγηθεί το διορισμό του. Θεωρούμε πως υπάρχει χρόνος για διορθωτικές κινήσεις. Και δεν είναι θέμα να ακουστεί «η άλλη άποψη». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλη αυτή η ιστορία δεν θα επηρεάσει την πορεία υλοποίησης και ενίσχυσης του Συστήματος.

ΕΙΝΑΙ θέση μας από την αρχή ότι το ΓεΣΥ είναι μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, η οποία διευκολύνει τους πολίτες και προσφέρει πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αναγνωρίζουμε πως δυσκολίες υπάρχουν, καθώς το Σύστημα βρίσκεται στα πρώτα του βήματα. Προβλήματα υπάρχουν, όπως για παράδειγμα, οι καταχρήσεις. Μπορούμε να αναφέρουμε και πολλά άλλα προβλήματα. Το δάσος είναι που μας ενδιαφέρει.

ΤΟ Γενικό Σύστημα Υγείας, ήλθε και θα μείνει, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και υπονομεύσεων που δέχεται. Θα προχωρήσει όσο κι εάν κάποιοι προσπαθούν να προκαλούν αναταράξεις με αποφάσεις τους. Γιατί, για εμάς, το μείζον είναι ο ασθενής, να έχει ελεύθερη και ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Με αυτό τον γνώμονα θα πρέπει να προχωρούν όλοι. Τα συμφέροντα δεν μπορούν να επηρεάσουν αυτή την πορεία. Θα σταθούμε απέναντι τους.