Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη, κατά τον Σίγκμουντ Φρόυντ. Υπάρχει στην Κύπρο Δικαιοσύνη; Ρωτήστε τη μάνα του Θανάση Νικολάου, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν 17 και πλέον χρόνια ενώ υπηρετούσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά.  Η ΕΦ, ύστερα από «έρευνες» και ανακρίσεις» και «ιατροδικαστική εξέταση», ενημέρωσε την οικογένεια ότι το 26χρονο παιδί τους αυτοκτόνησε! Η τραγική μάνα, που από την πρώτη στιγμή δεν πίστεψε ότι το παλικάρι της αυτοκτόνησε, αγωνίστηκε για 17 χρόνια για να ανοίξει ξανά η υπόθεση και τελικά δικαιώθηκε από τους ποινικούς ανακριτές. Το πόρισμα τους είναι από τον περασμένο Οκτώβρη στα χέρια της Αστυνομίας, η οποία θα έπρεπε να είχε διεκπεραιώσει τη δουλειά της -όποια κι αν είναι αυτή και όποιος κι αν την εφηύρε το τελευταίο τρίμηνο του 2022. 

Την περασμένη Κυριακή, σε διαμαρτυρία συγγενών και συμπαραστατών της οικογένειας Νικολάου έξω από το προεδρικό μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε τον διευθυντή του Γραφείου του, Ανδρέα Ιωσήφ, να διαβιβάσει στους διαμαρτυρόμενους ότι «η έρευνα βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται εντός των ημερών να υπάρξει ένα πόρισμα το οποίο η αστυνομία θα μεταβιβάσει στη Νομική Υπηρεσία για τα περαιτέρω». Κοροϊδία, ντροπή και αίσχος! Ένας πρόεδρος χωρίς αιδώ να κοροϊδεύει μια χαροκαμένη μάνα. Αν είχε τσίπα θα πήγαινε ο ίδιος στη μάνα του Θανάση, να την αγκαλιάσει, να της χαϊδέψει τα κάτασπρα μαλλιά της και να της πει πως, όση δικαιοσύνη έμεινε για την ίδια και το παιδί της θα αποδοθεί και ο ίδιος είναι εκείνος που θα φρόντιζε, έστω και πολύ αργά, γι’ αυτό. 

Εκεί, στο πεζοδρόμιο του Προεδρικού, ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, διακήρυξε ενώπιον των παρευρισκόμενων ότι αυτό που συμβαίνει με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση είναι απαράδεκτο καθότι, όπως τόνισε, «από την μελέτη της υπόθεσης που έκανα δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για δολοφονία και όχι για αυτοκτονία, όπως για 17 ολόκληρα χρόνια όλοι έλεγαν, και ο λόγος ήταν διότι έγινε μια άθλια ιατροδικαστική εξέταση, πολύ ύποπτη, μια άθλια αστυνομική έρευνα, πάλι πολύ ύποπτη με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση να διαιωνιστεί». Γιατί λοιπόν μετά από μια άθλια αστυνομική έρευνα ο φάκελος της υπόθεσης, από τα χέρια των ποινικών ανακριτών κατέληξε στα χέρια της Αστυνομίας; Η οποία, αφού οι ποινικοί ανακριτές αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για δολοφονία, συγκάλυπτε το έγκλημα για 17 χρόνια; Ακόμα και ο πλέον αφελής σε τούτο τον τόπο, θα υποψιαζόταν ότι δράστες του εγκλήματος ήταν αστυνομικοί ή πολιτικοί τους προϊστάμενοι και ότι κατά συνέπεια και η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας συμπράττει στη συγκάλυψη του εγκλήματος.  

Με αφορμή την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές έγραφα στις 26 Ιουνίου 2022, ότι τίποτα δεν θα γίνει διότι «τα στοιχεία ήταν πολλά, τα πρόσωπα γνωστά και τα πυρομαχικά ζεστά» και πως σε υποθέσεις ναρκωτικών πιάνονται μόνο τα μικρά ψάρια. Έγραψα ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2019  είχε πιαστεί στην Αυστραλία ένα φορτίο φουκούδες με διπλό πάτο, που έφυγε από τον Κύπρο. Στις κρυψώνες των διπλών πάτων βρέθηκαν 645 κιλά MDMA, δηλαδή μεθαμφεταμίνης ή αν προτιμάτε χάπια έκστασι. Τον Φεβρουάριο του 2022 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού καταδίκασε 59χρονο που ήταν ήδη υπόδικος για άλλη σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών σε 23 χρόνια φυλακή για τις φουκούδες ενώ ο κατασκευαστής και εξαγωγέας εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, προς δόξαν, προστασία και μακροημέρευση του μεγάλου νονού! 

Την Άνοιξη του 2022, ο πρόεδρος και ο γενικός εισαγγελέας είχαν ενημερωθεί από εκπρόσωπο της Άννας Αριστοτέλους για τα διαδραματιζόμενα αλλά όταν ο Αναστασιάδης ρωτήθηκε σχετικά απάντησε: «Έχω κουραστεί να ασχολούμαι με τα fake news κάποιων ευρηματικών δημοσιογράφων. Θα αποφύγω να κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο». Τρεις βδομάδες μετά, τα fake news Αναστασιάδη δημιούργησαν την ανάγκη για ποινική έρευνα και τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 διορίστηκε ο δικηγόρος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης για να εξετάσει την καταγγελία Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου, πως ο τότε διοικητής της ΥΚΑΝ επικοινωνούσε με βαρυποινίτη και ανάμεσα σ’ άλλα έψαχνε βίντεο για να εκθέσει τη διευθύντρια και την βοηθό της. Να θυμίσουμε ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα Αιμιλιανίδη, ο βοηθός εισαγγελέας διόρισε τέσσερις ποινικούς ανακριτές με επίκληση σε υλικό που παρουσιάστηκε από τηλεοπτικό κανάλι και πλέον το πόρισμα Αιμιλιανίδη είναι παγωμένο αναμένοντας το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας και οι Φυλακές έγιναν άντρο εγκλήματος με το οποίο ουδείς αποκλείει σχέση διεφθαρμένων αστυνομικών στοιχείων, με τη συγκάλυψη των αρχών. Προς επίρρωση των υποψιών ότι η έλλειψη λογοδοσίας, έχει γίνει ατιμωρησία και ασυδοσία στην Αστυνομία, θυμίζουμε ότι τον Απρίλη του 2016 με απόρρητες πληροφορίες της, η Interpol Σερβίας, ενημέρωσε την Αστυνομία Κύπρου ότι Ελληνοκύπριος υπόδικος προσέλαβε δύο Σέρβους εκτελεστές για να δολοφονήσουν επιχειρηματίες. Η πληροφορία διέρρευσε από την Αστυνομία Κύπρου με αποτέλεσμα οι Σέρβοι εκτελεστές να γίνουν καπνός. Μήνες αργότερα η Νομική Υπηρεσία διόρισε τρεις ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν την υπόθεση, μήπως και βρεθούν κάποια στοιχεία αλλά η υπόθεση καταγράφηκε μόνο στις ξένες υπηρεσίες ασφαλείας ως μνημείο σύμπραξης αστυνομίας υποκόσμου! Δύο ανοικτές πληγές στην κοινωνία, η δολοφονία του Θανάση Νικολάου και η 18χρονη συγκάλυψη της που συνεχίζεται απροκάλυπτα και το πλέγμα Αστυνομίας-Φυλακών-ναρκεμπόρων που ανέγγιχτο, για χρόνια εγκληματεί και εμπορεύεται ναρκωτικά καταστρέφοντας ζωές και οικογένειες. Δύο εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα για τα οποία οι βασικοί διεκδικητές της προεδρίας, μια βδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες δεν μας είπαν αν θα τα ανεχθούν συμπράττοντας στο έγκλημα ή θα τα κόψουν και θα τα κάψουν όπως ο Ηρακλής τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας.