To Top
09:06 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει
  20 Ιανουαρίου 2020, 9:32 πμ  
*Στο ραδιόφωνο, εν μέσω αναλύσεων για το αν ο σύντροφος Χαφτάρ θα αντέξει τις ρωσοτουρκικές πιέσεις ή αν θα τα παρατήσει και θα μας κουνήσει και αυτός μαντήλι, ο Νιόνιος μπαίνει αίφνης σφήνα εν μέσω βαρύγδουπων συζητήσεων προειδοποιώντας τον πονηρό πολιτευτή ότι θα τον καταγγείλει στη φοιτητριούλα που τον είχε ερωτευθεί. Ούτε βαλτός να ήταν.
Σε άλλες εποχές, ο ποιητής θα έγραφε ότι η σημειολογία της βαρυχειμωνιάς, που κατασκήνωσε πάνω από την Κύπρο, είναι λες και μας προειδοποιεί ότι τα πράγματα είναι ζόρικα, για αυτό και πρέπει να κατεβάσουμε τους τόνους (και τις προσδοκίες).
Σε άλλες εποχές όμως. Τι σημειολογίες να επικαλεστεί κανείς αυτή την εποχή όμως; Που οι πολιτικοί μάς αφήνουν, οι γιατροί μάς πιάνουν; Που οι οικονομολόγοι μάς ζαλίσουν και οι διεθνείς αναλυτές μάς δίνουν τη χαριστική βολή;
 
*Να 'ναι, λοιπόν, η αναπάντεχη μουντάδα και βαρυχειμωνιά των μηνών αυτών που μας φέρνει σε αμηχανία; Ή να 'ναι, άραγε, η διαπίστωση ότι τίποτα δεν μπορεί πια να μας γλυτώσει από τα μελλούμενα;
Οι μηδενιστές και οι καταστασιακοί θα μας θύμιζαν πάντως εκείνη την παλιά θεωρία ότι τίποτα τελικά δεν έχει σημασία. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει.
 
*Δεν βαριέσαι όμως... Αυτά είναι ψιλά γράμματα για την εξουσία και τους συνδικαλιστές. Τα έμμετρα του Ντίλαν Τόμας και οι ελεγείες του Πόε είναι απλώς για τους αποτυχημένους της ζωής, το success story κρύβεται στα πολιτικά γραφεία, στα τραπεζικά ιδρύματα, στις αίθουσες των εταιρικών τηλεδιασκέψεων.
Τουτέστιν, στις κινήσεις που εξασφαλίζουν τρίλεπτα δημοσιότητας στις βραδινές ειδήσεις. Ουδείς πλέον δύναται να θεωρήσει εαυτόν επιτυχημένο, αν δεν θεωρηθεί ως μέρος του συστήματος που λαμβάνει αποφάσεις.
 
*Το παν είναι να μετατρέπεις την κρίση σε ευκαιρίες. Ακόμη και εκεί που ο απλός λαουτζίκος δεν βλέπει ευκαιρίες, αλλά καταστροφή. Οι γραμμές των ανοιξιάτικων οριζόντων των ποιητών μετατρέπονται πια σε υπολογισμούς για την επιστροφή των αποκοπών στο Δημόσιο, για το νέο οικονομικό στάτους σε καιρούς ΓεΣΥ και για το αύριο γενικώς, ενόψει της επανένωσης της Κύπρου (λέμε τώρα).
 
*Όμως, ας μην ανησυχούμε αδίκως, σύντροφοι. Η πίστη σώζει, «μέρες καλύτερες θα 'ρθούν, το λέει το ένστικτό μας», που είπε επίσης ο Νιόνιος, καιρός να βγουν τα μαύρα λάβαρα με το άλφα μέσα στον κύκλο από τα ντουλάπια, ας ξεσκονίσουμε και τα βιβλία μας με τα πορίσματα του Μπακούνιν και πού ξέρεις;
Το επόμενο καλοκαίρι μπορεί και να αξιωθούμε να αποχαυνωθούμε απερίσπαστοι όπως στα μικράτα μας.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...