Τον περασμένο Δεκέμβρη μεταβήκαμε για μονοήμερη εκδρομή στην Πάφο. Ενώ στις υπόλοιπες αρχαιότητες η κατάσταση ήταν μια χαρά, στο Κάστρο βρεθήκαμε μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να είναι κλειστό και μάλιστα πολλοί ξένοι τουρίστες προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει. Ούτε εμείς ως Κύπριοι όμως ξέραμε κάτι σχετικό, πράγμα απαράδεκτο.
Είναι δυνατόν τέτοια μνημεία να κλείνουν, έστω και εκτός τουριστικών περιόδων αιχμής;
Φώτης 

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου είχε παραμείνει κλειστό στους επισκέπτες για διάστημα τριών σχεδόν μηνών για τις ανάγκες αναβάθμισης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασής του και της προσθήκης του εξειδικευμένου φωτισμού, όμως άνοιξε και πάλι για το κοινό τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου. 
Το έργο υλοποιήθηκε από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και εντάσσεται στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, σύμφωνα με την διευκρινιστική ανακοίνωση.
«Η ορθή προβολή του Κάστρου Πάφου, το οποίο αποτελεί ορόσημο της πόλης, χώρο συγκέντρωσης και συνάθροισης του κοινού και το σκηνικό για τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης, αποτελεί προτεραιότητα για το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η υλοποίηση του εν λόγω έργου κρίνεται ότι θα συμβάλει στην προβολή του πολιτιστικού πλούτου της πόλης και στην περαιτέρω ανάδειξη του γραφικού λιμανιού της Κάτω Πάφου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως πληροφορεί τη στήλη η ανταποκρίτριά μας στην Πάφο Ντόρα Χριστοδούλου, το Κάστρο της πόλης είναι το πρώτο Κάστρο που φωτίζεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος που τέθηκε σε εφαρμογή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει την αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και την προσθήκη εξειδικευμένου φωτισμού με εναλλαγή χρωμάτων και στα τέσσερα κάστρα της Κύπρου. Θα ακολουθήσουν τα Κάστρα της Λάρνακας, της Λεμεσού και του Κολοσσίου, τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός της διετίας 2020-2021.
Το κάστρο της Πάφου βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης και όπως αναγράφεται στη «Βικιπαίδεια» αρχικά χτίστηκε από τους βυζαντινούς σαν οχυρό για την προστασία του λιμανιού.
Το 1222 καταστράφηκε μετά από μεγάλο σεισμό για να ξαναχτιστεί από τους Λουζινιανούς ηγεμόνες του νησιού τον 13ο αιώνα. Το 1570 γκρεμίστηκε από τους Ενετούς. Οι Οθωμανοί το έχτισαν ξανά και το ενίσχυσαν με νέες οχυρώσεις. Ανά τους αιώνες έχει γνωρίσει πολλές χρήσεις, αρχικά ως φρούριο, φυλακή ακόμα και αποθήκη αλατιού έγινε στα νεότερα χρόνια από τους Βρετανούς.