Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα!
 
Ivory all day restaurant
Με αφορμή μια πρόσκληση, το επισκέφτηκα ξανά, βράδυ αυτή τη φορά. Αφέθηκα στις επιλογές του οικοδεσπότη μου. Το μενού είναι μακροσκελές, με μια ποικιλία από σαλάτες, 4 αλοιφές και 1 ψωμί (spreads & breads), 9 πρώτα (starters), 10 κυρίως πιάτα, 3 γλυκά και επιπλέον παγωτό.
 
Το σέρβις παραήταν ευγενικό και υπερβολικό, ώστε να κουράσει σε κάποια στιγμή. Απογοητεύτηκα με το ολικής αλέσεως ψωμί, που τόσο ανυπομονούσα να δοκιμάσω, το οποίο αποσύρθηκε από το μενού γιατί απαιτούσε πολύπλοκη διαδικασία. Δοκιμάσαμε ταχίνι με παντζάρι, ρόδι, δυόσμο, και λάδι βασιλικού, το οποίο πολύ ωραίο. Τα σοτέ μανιτάρια με τραγανό ψωμί, πουρέ πατάτας και ποσέ αβγό δεν ικανοποίησαν, καθώς είναι ένα ορεκτικό που δύσκολα μπορείς να το συνδυάσεις με άλλα πιάτα. Βρήκα πως το beef tartar flat bread ήταν βαρυφορτωμένο με διάφορα υλικά.  Επιπλέον πήραμε το βοδινό φιλέτο (220γρ) με πουρέ πατάτας, το οποίο υστερούσε κάπως στο ψήσιμο και το sirloin στέικ με λαχανικά σχάρας.
 
 
Το πιάτο που ξεχώρισα ήταν οι ταλιατέλες με μανιτάρια, βασιλικό, μαϊντανό, φρυγανιά, μαύρη τρούφα και τυρί παρμεζάνα, το οποίο ήταν απολαυστικό. Για γλυκό μοιραστήκαμε τη πορτοκαλόπιτα, η οποία εμφανισιακά παραπέμπει σε μιλφέιγ, ήταν όμως νόστιμη. Μου άρεσε η επιλογή μπάλας παγωτού σοκολάτας με τη πορτοκαλόπιτα ως συνοδευτικό. Καταλήγω ότι είναι ένα μαγαζί, όπου καλύτερα θα ήταν να παραγγείλεις ατομικά τη μερίδα σου αντί να μοιραστείς με την παρέα σου ποικιλία πιάτων, λόγω της πολυπλοκότητας ορισμένων και την ανάμιξη διάφορων, κάποιων έντονων υλικών. Ιάσονος 10, Λευκωσία, 22778807
 

Salt & Fire
Το λάτρεψα το μαγαζί αυτό από τη πρώτη κιόλας στιγμή που πάτησα το πόδι μου εκεί. Ο χώρος θυμίζει ελβετικό ή μάλλον αυστριακό σαλέ (σύμφωνα με το λεκτικό στο μενού για το St Johann στις Αυστριακές Άλπεις όπου φαίνεται να έχει ζήσει ο ιδιοκτήτης) με το ξύλο να κυριαρχεί. Καθίσαμε στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι. Εκεί υπήρχε ένα γυάλινο κουτί που λειτουργεί ως διαχωριστικό μεταξύ των παρεών, κάτι που θεωρώ αχρείαστο. Προσωπικά, δεν θα με πείραζε καθόλου να καθόταν ακριβώς δίπλα μου μια άλλη παρέα. Το φαγητό είναι ονειρεμένο και η πρώτη ύλη άριστη! Το σέρβις άρτιο και πολύ φιλικό. Το στέικ θεϊκό! Το μενού είναι απλό, σύντομο και πολύ-πολύ εύγευστο.

 

Οι 2 σαλάτες, μπουράτα με ντομάτες και λάδι βασιλικού και η μικτή πράσινη ήταν πεντανόστιμες.  Από τις 3 επιλογές στο μενού για να αρχίσεις το φαγητό, επιλέξαμε τις 2, το βοδινό ταρτάρ με κρόκο αβγού και ξιδάτα αγγουράκια και το φουά γκρα (συκώτι πάπιας) με μαρμελάδα σύκου και μπριος ψωμάκι. Και τα 2 ήταν εξαιρετικά, με το φουά γκρα να σε απογειώνει.  Όσον αφορά το στέικ, έχεις να επιλέξεις από 2 κοπές, ribeye των 300 γρ. και φιλέτο των 250 γρ. Το κρέας εδώ είναι 100% black angus και σερβίρεται με τις φανταστικές τριπλομαγειρεμένες πατάτες του μαγαζιού. Και το καλύτερο, μπορείς να παραγγείλεις όσες φορές θέλεις πατάτες, οι οποίες έρχονται με μια εξαιρετική σάλτσα από γιαούρτι, ξινή κρέμα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Επιπλέον υπάρχουν αναρτημένες στο μαυροπίνακα κάποιες έξτρα κοπές κρεάτων για να επιλέξεις. Υπάρχει επίσης επιλογή για ψάρι ως κυρίως πιάτο για τους μη κρεατοφάγους.

Ο Γιώργος Χειμωνίδης, ο ψήστης και ο ένας εκ των 2 ιδιοκτητών, είναι παθιασμένος με το κρέας και αυτό φαίνεται. Το κρέας ψήνεται με 4 διαφορετικούς τρόπους, blue, rare, medium ή well done. Επέλεξα το blue και ειλικρινά το κατευχαριστήθηκα.  Τα στέικ σερβίρονται στο τραπέζι από τον ίδιο τον Γιώργο. Το ψωμί είναι το μόνο πράγμα που δεν φτιάχνεται εδώ. Πολύ θα ήθελα να δω τη δική τους εκδοχή του σπιτικού ψωμιού, μια και το φαγητό εδώ είναι τόσο προσεγμένο και νόστιμο. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το ένα και μοναδικό γλυκό που σερβίρει το μαγαζί.  Όταν με ενημέρωσαν ότι είναι κρεμ μπρουλέ, δεν εντυπωσιάστηκα.  Όταν τη δοκίμασα όμως, ενθουσιάστηκα.  Σπουδαία! Η λίστα κρασιών παρουσιάζει ενδιαφέρον με μόνο μια κυπριακή ετικέτα, το Opus Artis, μια ποικιλία syrah-cabernet sauvignon-merlot, του κτήματος Βλασσίδη.  Ένα εξαιρετικό κρασί το οποίο δεν γνώριζα και ειλικρινά με εντυπωσίασε. Ανυπομονώ να επιστρέψω και να καθίσω στη μεγάλη μπάρα, ακριβώς μπροστά στον ψήστη. Κυριάκου Μάτση, Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, Τετάρτη-Σάββατο 20:00-00:00, 99 999585

Περιοδικό Go, τεύχος 100.