ΟΙ ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζουν το Κυπριακό. Και το Κυπριακό επηρεάζει τα ελληνοτουρκικά. Αυτό δεν είναι,  βεβαίως,  καινούργιο. Επιβεβαιώνεται διαχρονικά και στην πράξη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας στην Άγκυρα, ανέφερε ότι «η οποιαδήποτε βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βοηθά και τις προσπάθειες της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η πρόοδος στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών είναι καθοριστικής σημασίας και για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

ΑΥΤΟ που συναφώς προκύπτει από τις συνομιλίες Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν είναι η  επισημοποίηση του πολιτικού διαλόγου στο οποίο θα συζητηθούν οι διμερείς διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα μέσα Οκτωβρίου. Στις 17 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο ελληνοτουρκικό ραντεβού, σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως όλα ασφαλώς θα εξαρτηθούν από το κλίμα που διαμορφώνεται και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Σήμερα, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα, χαρακτηρίζουν θετικό το κλίμα. Ουδείς, όμως, γνωρίζει εάν αυτό θα ισχύει και αύριο καθώς η τουρκική πλευρά κινείται ανάλογα το πώς εξυπηρετείται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Με ένταση ή περίοδο «καλών σχέσεων». Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν άμεση επικοινωνία σε περίπτωση κρίσεων και επέκταση του μορατόριουμ στο πεδίο ( θάλασσα και αέρα) και ασφαλώς στη ρητορική. Αυτά είναι ενισχυτικά του κλίματος, που υπάρχει σήμερα.

ΤΗΣ συνάντησης της 17ης Οκτωβρίου, θα προηγηθεί ως γνωστό η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα μέσα του τρέχοντος μηνός, στη Νέα Υόρκη. Αναμένεται, επίσης, η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Όλα αυτά δημιουργούν κινητικότητα και διαμορφώνουν νέα δεδομένα.

ΟΛΑ, όμως, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Από το 1975 και εντεύθεν όλοι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν, με καλή διάθεση από την Αθήνα, προσέκρουσαν στην τουρκική αδιαλλαξία. Από τότε προσπάθησαν οκτώ Έλληνες Πρωθυπουργοί, αλλά δεν κατάφεραν να επιτευχθεί μια μόνιμη συμφωνία με την Άγκυρα, που θα οδηγούσε σε εξομάλυνση των σχέσεων . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να προσπαθήσει και ο ίδιος χωρίς προφανώς να τρέφει ψευδαισθήσεις. Επειδή τα δεδομένα διαφοροποιούνται, όχι όμως οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της Άγκυρας, θα πρέπει να αναμένουμε. Εκείνο, που θα πρέπει να επαναλάβουμε, για να σημειωθεί από όλους τους εμπλεκόμενους, είναι πως η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από τη Λευκωσία. Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδος και κατοχικής Τουρκίας με συνεχιζόμενη την κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.