To Top
21:51 Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Υψίστης σημασίας η ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Υψίστης σημασίας η ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας
  14 Ιανουαρίου 2020, 6:48 μμ  
Αυτά τα οποία κάποτε ήθελαν μια γενιά για να γίνουν, τώρα συμβαίνουν σε λίγα χρόνια
 
Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ: δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε ή να ακολουθήσουμε κατά βούληση. Η ψηφιακή αναβάθμιση τόσο των επιχειρήσεων όσο και της ίδιας της χώρας είναι επιτακτική, αφού προσφέρει εξοικονόμηση κόστους, δυνατότητα εύκολης επέκτασης όποτε το επιτάσσουν οι συνθήκες και φυσικά, απλοποίηση και γρήγορη εξυπηρέτηση της εκάστοτε πελατειακής βάσης. Πρόκειται για μια βαθιά αλλαγή που πρέπει, πρωτίστως, να οδηγήσει σε μια νέα εταιρική, αλλά και πολιτειακή κουλτούρα, διαρκούς εξέλιξης και υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών. Η ανάγκη ενίσχυσης της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας της χώρας μας είναι υψίστης σημασίας, αφού, με βάση επίσημα στοιχεία της ΕΕ, η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης, σε μια σειρά από σημαντικά κριτήρια, όπως η χρήση υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, το ανθρώπινο δυναμικό και τα επίπεδα εξειδίκευσής του, καθώς και η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στις επιχειρησιακές δραστηριότητες
Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός, υποχρεώνει, όχι απλά τη χώρα μας, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, σε μια απόλυτη επαναξιολόγηση των κεντρικών μας προτεραιοτήτων. Αυτά τα οποία κάποτε ήθελαν μια γενιά για να γίνουν, τώρα συμβαίνουν σε λίγα χρόνια και η ταχύτητα απόκλισης των ψηφιακών ουραγών από τους ψηφιακούς πρωτοπόρους θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Οι επιχειρήσεις, αλλά και το Κράτος, οφείλουμε να προσαρμοστούμε γρήγορα στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και να προχωρήσουμε άμεσα στις νέες ψηφιακές κατευθύνσεις της παγκόσμιας αγοράς. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η ψηφιακή ασφάλεια, ως εχέγγυο για τον επιχειρησιακό ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και ως προϋπόθεση για την εδραίωση σταθερού πλαισίου ψηφιακής διακυβέρνησης, την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών και της δημοκρατίας εν γένει.
Η Cyta, έχοντας πλήρη επίγνωση των προκλήσεων της εποχής, αλλά και του ηγετικού ρόλου που διαδραματίζει στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας μας, πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων,  τόσο μέσω του δικτύου Οπτικών Ινών,  όσο και μέσω νέων υποδομών της Κινητής Επικοινωνίας όπως το 5G. Ως πρώτο βήμα διασφαλίζεται  για την Κύπρο η επίτευξη των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου για το 2020, για συνδέσεις με ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps, για όλους τους πολίτες της Κύπρου. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ικανοποίηση των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί και για το 2025.
Αδιαμφισβήτητα, οι αξιόπιστες ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων  προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη για το σύνολο της αγοράς. Όμως, η παραγωγική αξιοποίησή τους αποτελεί το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Οι προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος για ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τους πολίτες και η αυξανόμενη προώθηση των οnline πωλήσεων από τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τις δράσεις που έχουν εξαγγελθεί για αναβάθμιση της ψηφιακής ωριμότητας των πολιτών, αναμένεται να επιφέρουν σημαντική αύξηση της ζήτησης για ολοένα και υψηλότερες ταχύτητες ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο. Πρέπει, όμως, να γίνουν ακόμα περισσότερες κινήσεις και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Από τη μεριά της, η Cyta ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ένα πολύ σημαντικό προϊόν, που λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις της εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού για συνεχή συνδεσιμότητα και απεριόριστη πρόσβαση. Με τα προγράμματα Freedom, εισάγονται για  πρώτη φορά στην κυπριακή αγορά, προγράμματα κινητής επικοινωνίας με πραγματικά απεριόριστο Mobile Internet, επιτρέποντας χρήση και συνδεσιμότητα σε όλους τους χρήστες όπου και αν βρίσκονται. Η φιλοσοφία της μέγιστης ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων, ικανοποιεί τις διαφορετικές απαιτήσεις  των πελατών στη χρήση Mobile Internet και παρέχει στο κοινό την ασφάλεια και την ξεγνοιασιά που επιζητεί.
Έχοντας αφιερώσει τα τελευταία δύο χρόνια στο σχεδιασμό και τον ενδελεχή προγραμματισμό των επόμενων βημάτων μας, η Cyta καλωσορίζει τη δεκαετία του 2020, έχοντας υπέρ της κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα: τεχνολογικά προηγμένα δίκτυα υψηλής διαθεσιμότητας, τεχνογνωσία και  εμπειρία για να τα διαθέσει με ασφάλεια στην αγορά. Το έργο που επιτελέστηκε έχει αποτυπωθεί και κρίνεται καθημερινά, τόσο από την εμπιστοσύνη του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας, όσο και από την αναγνώριση της αξιοπιστίας, της τεχνολογικής υπεροχής και της καθοριστικής συμβολής της Cyta στο μέλλον του τόπου μας.
 
Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής CYTA
 
  Αντρέας Νεοκλέους   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...