Στο σημερινό,  ανταγωνιστικό τοπίο της αγοράς εργασίας, υπάρχουν διάφορες  προκλήσεις όπως και άλλες τόσες ευκαιρίες για την απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων. Υπάρχουν, επίσης, και πολλές ευκαιρίες για να έρθει κανείς σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και να αποκτήσει εμπειρίες που συμβάλουν στην προσωπική ανάπτυξη, αποκτώντας έτσι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το Πρόγραμμα Erasmus+ υποστηρίζει την εκπαιδευτική, επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτό. Μέσω των τομέων της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού, μπορεί κανείς να λάβει επιχορήγηση για να συμμετάσχει είτε σε κινητικότητα είτε σε συμπράξεις με αποτέλεσμα να κερδίσει γνώσεις, εμπειρίες και εφόδια που θα τον ενισχύσουν στην επαγγελματική, προσωπική ή ακαδημαϊκή του πορεία. Μέσα από το πρόγραμμα προάγεται η υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης χωρίς αποκλεισμούς με την αξιοποίηση της τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Την ίδια στιγμή υποστηρίζεται ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας και προσφέρονται ακόμη ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ οργανισμών.

Οι δράσεις του Προγράμματος Erasmus+

Το Erasmus+ είναι ανοικτό σε όλους συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες, με αναπηρία, μετανάστες και πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες. Το Πρόγραμμα στηρίζεται σε 3 πυλώνες χρηματοδότησης σε αποκεντρωμένο επίπεδο που αντιστοιχούν στις 3 Βασικές Δράσεις του Προγράμματος.

Η Βασική Δράση 1 αφορά τη Μαθησιακή Κινητικότητα ατόμων, η οποία υποστηρίζει την κινητικότητα ατόμων στο εξωτερικό για να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν, να δουλέψουν, να διδάξουν, και να αναπτύξουν επαγγελματικά προσόντα και δεξιότητες.

Η Βασική Δράση 2 αφορά τη Συνεργασία μεταξύ οργανισμών και ιδρυμάτων με στόχο να αναπτύξουν μεταξύ τους συνεργασίες και να μοιράζονται καινοτόμες πρακτικές.

Η Βασική Δράση 3  αφορά την Υποστήριξη μεταρρυθμίσεων και πολιτικής και στόχο έχει να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ οργανισμών, για ανταλλαγή καλών πρακτικών και ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.

Η κάθε Δράση περιλαμβάνει δραστηριότητες οι οποίες ενισχύουν τις δεξιότητες των συμμετεχόντων, προάγουν την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο οργανισμών, ενώ ταυτόχρονα προωθούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης είναι η αποκλειστική Εθνική Υπηρεσία διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ εφόσον έχει προστεθεί στους όρους εντολής του η διαχείριση του τομέα της Νεολαίας καθώς επίσης και η διαχείριση του προγράμματος «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» και του ευρωπαϊκού δικτύου Eurodesk.

Erasmus+ στον Τομέα της Νεολαίας

Πιο συγκεκριμένα, η δράση του Προγράμματος Erasmus+ για τη  Μαθησιακή Κινητικότητα στον Τομέα της Νεολαίας παρέχει ευκαιρίες μη τυπικής και άτυπης μάθησης στους νέους, βοηθώντας τους με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην προσωπική και κοινωνικοεκπαιδευτική εξέλιξή τους, βελτιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προοπτικές απασχόλησής τους.

Μέσα από τα Σχέδια Κινητικότητας των Νέων – «Ανταλλαγές Νέων» (Youth Exchanges), το Πρόγραμμα Erasmus+ δίνει την ευκαιρία σε άτομα ηλικίας 13 έως 30 ετών, τα οποία οργανώνονται σε ομάδες, να συναντηθούν με αντίστοιχες ομάδες νέων από άλλες χώρες, να συνεργαστούν σε κοινά έργα και να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες που επέλεξαν και ετοίμασαν οι ίδιοι πάνω σε θέματα που τους αφορούν.Στους στόχους των “Aνταλλαγών Nέων” περιλαμβάνονται η ενδυνάμωση των νέων για ενίσχυση της ενεργού πολιτότητας και συμμετοχής τους στα κοινά, η ανάπτυξη και απόκτηση δεξιοτήτων και η ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και των ευρωπαϊκών αξιών.

Με τα Σχέδια Κινητικότητας για εργαζομένους στον Τομέα της Νεολαίας (Mobility of Youth workers), το πρόγραμμα Erasmus+ στηρίζει την επαγγελματική επιμόρφωση εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας και συνεπώς, δημιουργεί συνθήκες για την ανάπτυξη ποιοτικής εργασίας στον τομέα της νεολαίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στο σχέδιο αυτό δεν προβλέπεται όριο ηλικίας για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορούν να λάβουν μέρος σε 2 είδη δράσεων:

  • Δραστηριότητες Επαγγελματικής Ανάπτυξης: Πρόκειται για τις κύριες δραστηριότητες του σχεδίου και μπορεί να περιλαμβάνουν σεμινάρια, σχέδια κατάρτισης, επισκέψεις παρακολούθησης εργασίας, δικτύωση κ.ά.
  • Δραστηριότητες Ανάπτυξης Συστήματος & Προβολής: Περιλαμβάνουν συμπληρωματικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενίσχυση του αντίκτυπου του σχεδίου (π.χ. παραγωγή εργαλείων, ανταλλαγή καλών πρακτικών, εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων, κ.λπ.).

Παράλληλα με τις Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων (Youth Participation Activities), το πρόγραμμα Erasmus+ ενθαρρύνει τους νέους ηλικίας 13 έως 30 ετών να συμμετέχουν ενεργά στη δημοκρατική ζωή, σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, οι νέοι αλληλεπιδρούν με υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, συμβάλλοντας έτσι στο να ακουστεί η φωνή της νεολαίας στον ευρωπαϊκό διάλογο.

Ως μια πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει πιλοτικά το 2018, η δράση DiscoverEU έχει πλέον εδραιωθεί και παρέχει στους νέους ηλικίας 18 ετών την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν την Ευρώπη, μόνοι τους ή σε ομάδες, σιδηροδρομικώς ή με άλλους τρόπους μεταφοράς, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή νέων με λιγότερες ευκαιρίες μέσω της Δράσης Ένταξης DiscoverEU, προκειμένου να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτή την ταξιδιωτική εμπειρία.

Το Πρόγραμμα Erasmus+ στην ολότητα του είναι εδώ και θα συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες σε όλους «Ανοίγοντας δρόμους και αλλάζοντας ζωές».  Αν επιθυμείτε να επωφεληθείτε από τις δράσεις του, τότε δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στο ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, την Εθνική Υπηρεσία διαχείρισης του Προγράμματος Erasmus+ και να ενημερωθείτε αναλυτικά για την κάθε δράση και τη διαδικασία αιτήσεων που σας ενδιαφέρει μέσω της ιστοσελίδας τους.