Τραγωδία που είχε ως αποτέλεσμα τον χαμό ενός 35χρονου πατέρα, αναδεικνύει το δράμα δυο οικογενειών, αλλά και το μεγαλείο ψυχής κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι παρά τον πόνο τους δεν ξεχνούν τον πλησίον τους.

Η εν λόγω ιστορία έρχεται στην επιφάνεια με αφορμή αίτημα 44χρονης μάνας τριών παιδιών, η οποία κατέληξε στη φυλακή τον περασμένο Μάιο. Ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να της δώσει χάρη ούτως ώστε να αποφυλακιστεί και να επιστρέψει στους δικούς της. Αίτημα το οποίο υποστηρίζεται από τους οικείους του θανόντα, που βιώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της απώλειάς του.

Η τραγωδία έχει να κάνει με τον χαμό του λοχαγού της Εθνικής Φρουράς, Χρίστου Χριστοδούλου, σε θανατηφόρο τροχαίο. Στις 31/12/2020, παραμονή Πρωτοχρονιάς, έμελλε να κοπεί το νήμα της ζωής του. Ενώ κινείτο στη λεωφόρο Μακαρίου στην Αραδίππου με την μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτα του σημειώθηκε σύγκρουση με προπορευόμενο όχημα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Οδηγός του αυτοκινήτου ήταν η τότε 42χρονη, μάνα τριών παιδιών.

Περίπου δυόμισι χρόνια αργότερα, η 44χρονη έκανε άμεσα παραδοχή στο αδίκημα πρόκλησης θανάτου λόγω απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες του τροχαίου, δείχνοντας με έμπρακτο τρόπο τη θέλησή της να αναλάβει τη δική της ευθύνη. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας της επέβαλε άμεση ποινή φυλάκισης 16 μηνών, με αποτέλεσμα η 44χρονη να είναι έγκλειστη στις Κεντρικές Φυλακές από τις 16/5/2023.

Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Μάλλον, κάπου εδώ αρχίζει. Με επιστολή της μέσω του δικηγορικού γραφείου «Πελεκάνος & Πελεκάνου ΔΕΠΕ», που ανέλαβε τη νομική εκπροσώπησή της μετά την καταδίκη της, ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως της δώσει χάρη, στη βάση των εξουσιών που του παρέχονται από το άρθρο 53.4 του Συντάγματος.

Το εν λόγω αίτημα –κι αυτό είναι αξιοσημείωτο– υποστηρίζεται από τους γονείς του αδικοχαμένου, όπως και τη σύζυγό του. Η επιστολή προς το Προεδρικό συνοδεύεται από σημείωμα των οικείων του εκλιπόντος. Σ’ αυτό αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ανεξαρτήτως με τα νομικά μέτρα που έχουν λάβει (σ.σ. πολιτική αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας) και την κατάληξή τους, δεν φέρουν καμία ένσταση να χορηγηθεί χάρη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συμπληρώνουν, πως η έκτιση της εν λόγω ποινής από την 44χρονη δεν θα βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον αποβιώσαντα ή τους ίδιους, αλλά αντίθετα είναι εξοντωτική για την καταδικασθείσα και την οικογένειά της.

Η επιστολή προς τον Πρόεδρο στάλθηκε στις 23/5/2023, δηλαδή πριν από περίπου δυο μήνες, και ως προβλέπεται από το άρθρο 53.4, κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Μέσα από την επιστολή περιγράφονται οι ακριβείς και ιδιάζουσες συνθήκες του δυστυχήματος, οι ιδιαίτερες προσωπικές περιστάσεις της καταδικασθείσας και ο τρόπος που αυτή ενήργησε για να μην αποποιηθεί οποιονδήποτε ευθυνών. Με άλλα λόγια, πέραν από τον αδιαμφισβήτητο πόνο της οικογένειας του εκλιπόντος, αναδεικνύεται και το δράμα των οικείων της 44χρονης καταδικασθείσας.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η άμεση παραδοχή της είχε καθοριστική σημασία, καθώς διατυπώνεται η θέση πως με νομικά κριτήρια η υπόθεση βρισκόταν στο μεταίχμιο παραδοχής και μη παραδοχής. Ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε το δυστύχημα, σε μια προφανή προσπάθεια να καταδειχθεί –όπως σημειώνεται– ότι η όποια πράξη και/ή παράλειψη καταλογίζεται από πλευράς της 44χρονης, αναντίλεκτα δεν αφορούσε μια επίμονη και εκούσια κακή οδική συμπεριφορά με τον οδηγό να επιδεικνύει αδιαφορία για το θύμα, να εγκαταλείπει τη σκηνή του δυστυχήματος, ή που να οδηγούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλης ή με υπερβολική ταχύτητα.
Σημειώνεται πως ο «Φ» συνειδητά δεν αναφέρεται στα ακριβή αίτια του μοιραίου τροχαίου, καθώς εκκρεμούν διαδικασίες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στην επιστολή καταγράφονται σημεία που φανερώνουν πως η καταδικασθείσα δεν έδειξε οποιαδήποτε διάθεση να αποφύγει τις όποιες ενδεχόμενες ευθύνες θα καλείτο να αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστικά, γίνεται λόγος για τη στάση που τήρησε αμέσως μετά το τροχαίο.

Η επιστολή προς τον Πρόεδρο, καταλήγει ως ακολούθως: «Με τον προσήκοντα σεβασμό υποβάλλουμε ότι η προκείμενη περίπτωση είναι άκρως ενδεικτική της ύπαρξης, της εμβέλειας και του σκοπού του Άρθρου 53.4 του Συντάγματος και προς τούτο, διατελούμε υπό την πεποίθηση και βεβαιότητα ότι λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τα προαναφερθέντα και εξετάζοντας το παρόν αίτημά μας υπό ανθρωποκεντρική, ανθρωπιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση, θα το εγκρίνετε (…)».

«Κακοήθη πειράγματα στα ανήλικα»

Στη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γίνεται εκτενής αναφορά στις επιπτώσεις που είχε το τραγικό συμβάν στη ζωή της καταδικασθείσας και της οικογένειάς της. Σημειώνεται, χαρακτηριστικά, πως το δυστύχημα «έχει στιγματίσει τη ζωή της, την έχει καταρρακώσει». Γίνεται λόγος για ψυχοσωματικές συνέπειες: «(…) ανέπτυξε κρίσεις πανικού, δυσκολία στον ύπνο, μετατραυματικό έντονο στρες και συνεχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα αγχώδους διαταραχής». Επιπλέον, με βάση τα όσα σημειώνονται, η 44χρονη «ως παθούσα καρκίνου του θυρεοειδούς, χρήζει όπως υποβάλλεται σε συνεχή σχετική ιατρική παρακολούθηση».

Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η θέση στην οποία περιήλθε η οικογένεια της καταδικασθείσας, καταγράφεται η οικογενειακή της κατάσταση. Η 44χρονη είναι μητέρα τριών παιδιών, ηλικίας 18, 14 και 13 χρονών, ενώ ο σύζυγός της λόγω των απαιτήσεων του επαγγέλματός του, απουσιάζει συχνά στο εξωτερικό.

Σημειώνονται οι ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της και οι επιπτώσεις που υπάρχουν γι’ αυτά. Γίνονται λεπτομερείς αναφορές, τις οποίες, ωστόσο, δεν μεταφέρουμε για ευνόητους λόγους.

Πάντως, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η αναφορά στην επιστολή, ότι τα δυο ανήλικα παιδιά είναι θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς: «Με τον εγκλεισμό της … στις Κεντρικές Φυλακές, τα κακοήθη πειράγματα από το κοινωνικό περιβάλλον στα ανήλικα τέκνα, δυστυχώς, έγιναν εντονότερα (…) Η περιθωριοποίηση, ο αποκλεισμός και η ψυχολογική βία (bullying) που βιώνουν τα ανήλικα τέκνα, είναι μια εκ των δυσάρεστων συνεπειών, την οποία αντιμετωπίζουν μαζί με τη μητρική απουσία. Οι φίλοι των παιδιών της, δεν μπορούν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τα πραγματικά γεγονότα και συνθήκες, αλλά, αντιθέτως, εστιάζουν στο αποτέλεσμα που αφορά την άμεση ποινή φυλάκισης, χαρακτηρίζοντας την … ως ένα εγκληματικό στοιχείο και με αφετηρία το συγκεκριμένο γεγονός, προβαίνουν σε διάφορους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και κοροϊδία προς τα ανήλικα τέκνα».

ΑΠΟΨΗ

Ανομοιομορφία αποφάσεων…

Η ανομοιομορφία δικαστικών αποφάσεων είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό οποιουδήποτε ασχοληθεί με τις συνθήκες της παρούσας υπόθεσης. Μια μάνα τριών παιδιών που από την πρώτη στιγμή έδειξε έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες ευθύνες της για ένα μοιραίο τροχαίο, παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες του δυστυχήματος αλλά και τις προσωπικές τις περιστάσεις, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα από το Δικαστήριο. Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του θανόντα, την αντιμετωπίζει με συμπόνια λόγω των συνθηκών της τραγωδίας. Σε άλλες υποθέσεις δυστυχημάτων είδαμε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από δικαστικά σώματα. Χαρακτηριστική είναι υπόθεση νεαρού, ο οποίος άλλαξε την απάντησή του από παραδοχή σε μη παραδοχή, δικάστηκε με καθυστέρηση χρόνων, ενώ του επιβλήθηκε σαφώς πιο μικρή ποινή. Κάποιες φορές αναλογίζεσαι πως όλα εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες και την τύχη. Σε ποιον Δικαστή θα πέσεις, δηλαδή…