«Η συμπεριφορά του κατηγορούμενου που είχε ως συνέπεια την πρόκληση αισθημάτων ανασφάλειας σε σημαντικό αριθμό ατόμων, το πλήγμα που επέφερε στις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εγγενής σοβαρότητα των παράνομων πράξεων του, η ανάγκη για γενική αποτροπή και η πλήρης απουσία στοιχείων μεταμέλειας, επικυρίαρχουν και υπερφαλαγγίζουν κάθε ελαφρυντικό στοιχείο». Με αυτή την καταληκτική αναφορά ο δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού, Χρίστος Ρασπόπουλος, καταδίκασε χθες τον 63χρονο δικηγόρο, Παναγιώτη Κλεοβούλου, σε άμεση ποινή φυλάκισης 10 μηνών.

O καταδικασθέντας κρίθηκε ένοχος για την επίθεση κουκουλοφόρων κατά πολιτών σε εκδήλωση αριστερών οργανώσεων που έγινε στις 5 Μαΐου 2017 στο ΤΕΠΑΚ. Μετά από έξι χρόνια η υπόθεση έριξε αυλαία χθες με τον κατηγορούμενο να καταδικάζεται σε διάφορες συντρέχουσες ποινές φυλάκισης με τη μεγαλύτερη αυτή των 10 μηνών στην κατηγορία της οχλαγωγίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζήτησε επιείκεια στην ποινή του ο Π. Κλεοβούλου 

Στην απόφαση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο κατηγορούμενος δεν παρασύρθηκε από τον όχλο σε μια στιγμή απώλειας αυτοελέγχου. Η συνάθροιση του με αλλά πρόσωπα και η μετεξέλιξη της συνάθροισης σε οχλαγωγία είχε προσχεδιαστεί χωρίς να προηγηθεί πρόκλησή εκ μέρους των θυμάτων. Επισημαίνεται ότι ο κατηγορούμενος είχε ηγετικό ρολό, επικροτώντας με τη συμπεριφορά του το γεγονός ότι οι συναθροιζόμενοι έριχναν πέτρες και κρατούσαν επιθετικά όργανα. Η ρίψη αντικειμένων προφανώς είχε ως σκοπό τη μεγιστοποίηση ζημιών ή τραυματισμών ή του τρόμου των παρευρισκομένων, τονίζεται στην απόφαση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άμεση ποινή φυλάκισης στον δικηγόρο Παναγιώτη Κλεοβούλου για την επίθεση στο ΤΕΠΑΚ το 2017

«Συμπεριφορές τέτοιου είδους δεν έχουν θέση σε μια Δημοκρατική κοινωνία. Πλήττουν κατάφορα ανθρώπινα δικαιώματα όπως της ελευθέριας της σκέψης και συνείδησης, έκφρασης και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς», αναφέρει στην απόφαση του ο κ. Ρασπόπουλος, τονίζοντας ότι τα δικαστήρια πρέπει να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά ότι δεν υπήρχε ίχνος δημοκρατικής έκφρασης εκ μέρους του κατηγορούμενου και ότι επρόκειτο για μια απρόκλητη κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος έκφρασης άλλων.

Προς όφελος του κατηγορούμενου λήφθηκε υπόψη η ηλικία του, το λευκό ποινικό μητρώο, οι προσωπικές και οικογενειακές του περιστάσεις με τον δικαστή να υπογραμμίζει ότι το ώριμο της ηλικίας του αλλά και η ιδιότητα του ως συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, έπρεπε να επενεργήσει ώστε να απέχει από τις επαίσχυντες πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε. Τόνισε μάλιστα ότι ο κατηγορούμενος δεν επέδειξε κανένα στοιχείο μεταμέλειας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταπέλτης η απόφαση για τα επεισόδια ΤΕΠΑΚ το 2017

Το επεισόδιο στο ΤΕΠΑΚ συνέβη το απόγευμα της 5ης Μαΐου 2017, όταν 20 περίπου κουκουλοφόροι εισήλθαν με άγριες διαθέσεις σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Αριστερή Κίνηση – Θέλουμε Ομοσπονδία». Οι κουκουλοφόροι κρατώντας ρόπαλα και ρίχνοντας πέτρες στους παρευρισκόμενους, τραυμάτισαν πολίτες και προκάλεσαν αναστάτωση ενώ φώναζαν «κομμούνια», «ανθέλληνες» και «τουρκόσποροι». Σύμφωνα με τα ευρήματα του δικαστηρίου, ο Παναγιώτης Κλεοβούλου είχε ηγετικό ρόλο ήταν στο σημείο χωρίς να φέρει κουκούλα και κινείτο ανάμεσα στους κουκουλοφόρους, ενώ σε κάποια στιγμή στάθηκε ατάραχος και με παγερό βλέμμα στη μέση των επιτιθέμενων.

Σε κάποια στιγμή είπε στους κουκουλοφόρους «σταματήστε, φύγετε» και κατά την αποχώρησή τους έριξαν φυλλάδια του ΕΑΚ. Πέραν των πιο πάνω, ο κατηγορούμενος άρπαξε από το λαιμό έναν εκ των μαρτύρων κατηγορίας και τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο και το κεφάλι. Την υπόθεση χειρίστηκε εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ο δημόσιος κατήγορος, Πανίκος Αβρααμίδης.