Καταπέλτης χαρακτηρίζεται η χθεσινή απόφαση του δικαστή Χρίστου Ρασπόπουλου σε βάρος του δικηγόρου Παναγιώτη Κλεοβούλου, ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση κουκουλοφόρων κατά πολιτών σε εκδήλωση αριστερών οργανώσεων που έγινε στις 5 Μαΐου 2017 στο ΤΕΠΑΚ. Μετά από έξι χρόνια, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος σε όλες τις κατηγορίες, με τον δικαστή να σημειώνει ότι η κατηγορούσα αρχή έχει πετύχει να αποδείξει την ενοχή του κατηγορούμενου σε όλες τις κατηγορίες πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Ο 62χρονος κρίθηκε ένοχος στην κατηγόρια της οχλαγωγίας, της πρόκλησης ή διέγερσης βιαιοπραγίας, της συνωμοσίας πλημμελήματος, της επίθεσης πραγματικής σωματική βλάβης, της ανησυχίας και της δημόσιας εξύβρισης. Στην πολύκροτη υπόθεση κατέθεσαν 13 μάρτυρες κατηγορίες οι οποίοι ήταν παρόντες στο επίδικο επεισόδιο, ενώ κατέθεσαν και πέντε μάρτυρες υπεράσπισης. Την υπόθεση χειρίστηκε εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ο δημόσιος κατήγορος Πανίκος Αβρααμίδης.

Το δικαστήριο έκρινε το δικηγόρο Παναγιώτη Κλεοβούλου αναξιόπιστο, τονίζοντας ότι η ευφράδεια λόγου και ο δυναμισμός που επέδειξε κατά τη μαρτυρία του δεν ήταν αρκετά για να πείσουν προς την αλήθεια της εκδοχής του. Οι αιτιάσεις του κατηγορούμενου ήταν ότι η υπόθεση αποτελεί προϊόν εκδικητικής μεθόδευσης των κυβερνώντων λόγω των πολιτικών του απόψεων. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και για τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου, ο οποίος σύμφωνα μετά τα ευρήματα του δικαστηρίου μιλούσε με απαξιωτικό τρόπο σε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι ο 62χρονος προσπάθησε να κρύψει τη σχέση του με το «Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα», εντούτοις, κατά την αντεξέταση προέκυψε ότι η συμμετοχή του ήταν πολύ πιο ουσιαστική.

Ο κατηγορούμενος σε μια προσπάθεια να πείσει το δικαστήριο ότι δεν συμμετείχε στα επεισόδια παράπεμψε πάρα πολλές φορές σε βίντεο. «Η συνεχής παραπομπή στο εν λόγω βίντεο δείχνει, θεωρώ, την ανάγκη του να αποπροσανατολίσει», επισημαίνεται στην απόφαση. Από τα ευρήματα του δικαστηρίου προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε και συμφώνησε ότι ο ίδιος και οι κουκουλοφόροι θα πήγαιναν στο ΤΕΠΑΚ για να οχλαγωγήσουν και να προκαλέσουν διχόνοια και μισαλλοδοξία. Σε ό,τι αφορά τις λέξεις που χρησιμοποίησαν, «κομμούνια», «ανθέλληνες» και «τουρκόσπορους», είχαν υπό τις περιστάσεις ως μοναδικό σκοπό να περιφρονήσουν τις πεποιθήσεις των συμμετεχόντων και κρίθηκαν υβριστικές.

Κατά τη δικαστική διαδικασία ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας και κατ’ επέκταση το δικαίωμα δίκαιης δίκης λόγω δήλωσης του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου στην εφημερίδα Χαραυγή. Μάλιστα, στο δικαστήριο κλήθηκε να μαρτυρήσει η δημοσιογράφος Μαρία Φράγκου, η οποία τότε εργαζόταν ως αρχισυντάκτρια της Κυριακάτικης Χαραυγής. Η κ. Φράγκου είχε αναφερθεί με δημοσίευμά της στα γεγονότα και ζήτησε από τον τότε Υπουργό να σχολιάσει το συμβάν. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι λόγω των δηλώσεων αυτών του Ιωνά Νικολάου, έπρεπε να αθωωθεί χωρίς το δικαστήριο να εξετάσει οτιδήποτε άλλο.

Το επεισόδιο στο ΤΕΠΑΚ συνέβη το απόγευμα της 5ης Μαΐου 2017, όταν 20 περίπου κουκουλοφόροι εισήλθαν με άγριες διαθέσεις σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Αριστερή Κίνηση – Θέλουμε Ομοσπονδία». Οι κουκουλοφόροι κρατώντας ρόπαλα και ρίχνοντας πέτρες στους παρευρισκόμενους, τραυμάτισαν πολίτες και προκάλεσαν αναστάτωση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο Παναγιώτης Κλεοβούλου ήταν στο σημείο χωρίς να φέρει κουκούλα, κινείτο ανάμεσα στους κουκουλοφόρους, ενώ σε κάποια στιγμή στάθηκε ατάραχος και με παγερό βλέμμα στη μέση των επιτιθέμενων. Σε κάποια στιγμή είπε στους κουκουλοφόρους «σταματήστε, φύγετε» και κατά την αποχώρησή τους έριξαν φυλλάδια του ΕΑΚ. Πέραν των πιο πάνω, ο κατηγορούμενος άρπαξε από το λαιμό έναν εκ των μαρτύρων κατηγορίας και τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο και στο κεφάλι.