Η τρίτη υπόθεση αφορά στην περίπτωση του Μιχάλη Κατσουνωτού, η οποία είναι και η πιο περίπλοκη.

Όλα ξεκίνησαν μετά από τις καταγγελίες της τότε διεύθυνσης των Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου, ότι ο τότε διοικητής της ΥΚΑΝ αναζητούσε στοιχεία για να τις πλήξει, γι’ αυτό και είχε επικοινωνία με βαρυποινίτη.

Στις 20 Ιουνίου του 2022, ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε ως ποινικό ανακριτή τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη για να εξετάσει τις καταγγελίες αυτές. Μετά τη λήψη καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους, η έρευνα ολοκληρώθηκε και στις 15 Σεπτεμβρίου, παραδόθηκε το πόρισμά του στον Γενικό Εισαγγελέα.

Στο πόρισμα επιρρίπτονταν ποινικές ευθύνες στον κ. Κατσουνωτό που δεν αφορούσαν όμως προσπάθειες για εξασφάλιση χρηματικού κέρδους. Στις 21 Δεκεμβρίου, η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη μελέτη και αποφάσισε πως, παρά τα ποινικά αδικήματα που υποδείχθηκαν από τον ποινικό ανακριτή, δεν θα προχωρήσει με ποινική δίωξη επικαλούμενη λόγους δημόσιου συμφέροντος. Στην ανακοίνωση αυτή έγινε λόγος για επαγγελματικά κίνητρα που θα μπορούσαν να ερευνηθούν πειθαρχικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άννα Προκοπίου:  Η βία να αντιμετωπιστεί ολιστικά – Πώς απαντά για Αριστοτέλους

Στη συνέχεια, στις 13 Ιανουαρίου, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως έλαβε από τη Νομική Υπηρεσία, το μαρτυρικό υλικό από τον φάκελο της υπόθεσης για να διερευνήσει κατά πόσον προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα εναντίον του συγκεκριμένου αξιωματικού.

Αρχικά η μελέτη έγινε από το νομικό τμήμα της Αστυνομίας. Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε με συγκεκριμένα συμπεράσματα. Στη συνέχεια διορίστηκε βοηθός αρχηγός για να διενεργήσει την πειθαρχική έρευνα αφού λήφθηκαν καταθέσεις από όλους που εμπλέκονται στην υπόθεση και αναφέρονται στο πόρισμα Αιμιλιανίδη. Οι πλείστοι υιοθέτησαν την αρχική τους κατάθεση. Το πόρισμα παραδόθηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας και στη συνέχεια στην υπουργό Δικαιοσύνης.

Ακολούθως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Άννα Αριστοτέλους ζήτησε και έδωσε στις 7 Ιουνίου συμπληρωματική κατάθεση. Αυτό έγινε αφού έδωσε την άδειά της η υπουργός Δικαιοσύνης. Το ίδιο έγινε και με την Αθηνά Δημητρίου αλλά και τον Μιχάλη Κατσουνωτό.

Αυτή τη στιγμή έχει στην ουσία ολοκληρωθεί η έρευνα και σύντομα το τελικό πόρισμα θα παραδοθεί στον Αρχηγό του Σώματος και ακολούθως θα καταλήξει στην πολιτική προϊστάμενο της Αστυνομίας η οποία θα κληθεί να λάβει αποφάσεις. Δεν αποκλείεται να προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα, οπόταν και αναμένεται να διοριστεί Πειθαρχική Επιτροπή όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς για εκδίκαση τυχόν υπόθεσης.