Ακόμα μια δικαστική απόφαση έρχεται να αναδείξει το πόσο πάσχουν οι διαδικασίες αξιολόγησης και ανέλιξης στο αστυνομικό Σώμα. Ετυμηγορία του Διοικητικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου δικαίωσε μέλη της αστυνομικής Δύναμης, που προσέφυγαν κατά των προαγωγών 48 συναδέλφων τους στη θέση του λοχία με αναδρομική ισχύ τον Οκτώβριο του 2017.
Το τραγελαφικό είναι ότι οι εν λόγω προαγωγές απασχολούν από το 2013, προ δεκαετίας, δηλαδή. Οι επίδικες προαγωγές είχαν πέσει και στο παρελθόν με την Αστυνομία να κάνει εκ νέου αξιολόγηση το 2017 για να διορθώσει προηγούμενο λάθος που είχε αναδειχθεί με δικαστική απόφαση. Ωστόσο και η συγκεκριμένη διαδικασία –επίσης- έπασχε, βάσει της πρόσφατης ετυμηγορίας του Διοικητικού Δικαστηρίου.
Ο Δικαστής, Γιώργος Σεραφείμ, στην απόφασή του στις 30 Αυγούστου, εξετάζοντας το περιεχόμενο 11 προσφυγών κατά των επίδικων θέσεων, κατέληξε πως οι αξιολογήσεις για τους 48 λοχίες δεν έγιναν με τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία τρόπο. Εστιάζοντας σε έναν από τους εγειρόμενους λόγους των αιτητών, κατέληξε πως ενώ στην Επιτροπή Αξιολόγησης ορίστηκαν πέντε στελέχη της Αστυνομίας, εντούτοις μόνο οι τρεις εξ αυτών συμμετείχαν στη διαδικασία.
Σημειώνει, λοιπόν, πως «η απουσία δυο μελών τα οποία προβλέπονται από το Νόμο από τη σύνθεση της Επιτροπής κατά την οποία ετοιμάστηκε η Έκθεσή της και η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων σε καταλόγους, στοιχεία τα οποία διαδραματίστηκαν και επιμέτρησαν στην τελική απόφαση προαγωγής των ενδιαφερόμενων μερών, συνιστούν ουσιαστική διαδικαστική παρατυπία από την οποία πλήττεται το κύρος της τελικής απόφασης».
Ο δικηγόρος Γιώργος Καραπατάκης που χειρίζεται για χρόνια πανομοιότυπες υποθέσεις και εκπροσώπησε τέσσερις αιτητές στην προκειμένη, σε δηλώσεις του στον «Φ», σχολίασε: «Δυστυχώς τα όσα συμβαίνουν με τις προαγωγές στην Αστυνομία είναι απίστευτα και αδιανόητα για τον μέσο συνετό πολίτη. Δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται οι προαγωγές το 2013 γιατί έπασχε η σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης, να γίνεται επανεξέταση το 2017 και να πάσχει και πάλι η σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης. Πράγμα που είχε ως συνακόλουθο αποτέλεσμα να ακυρωθούν και πάλι οι προαγωγές που έγιναν μετά από επανεξέταση για τον ίδιο λόγο: Για πάσχουσα σύνθεση της επιτροπής, γιατί τα τρία μέλη της επιτροπής προέβησαν στον καταρτισμό της έκθεσης της επιτροπής αξιολόγησης και του καταλόγου των υποψηφίων, ενώ έπρεπε να συμμετάσχουν πέντε μέλη, όπως έγινε ακριβώς και στην προηγούμενη υπόθεση. Δυστυχώς, αυτά τα λάθη τα πληρώνει ο απλός φορολογούμενος και είναι κάτι το επαναλαμβανόμενο εδώ και αρκετά χρόνια».
Σημειώνεται ότι τα έξοδα της δίκης ανέρχονται σε περίπου 20.000 ευρώ, τα οποία θα επωμιστεί ο φορολογούμενος.
Υπενθυμίζεται ότι περί τα τέλη Αυγούστου εκδόθηκαν ακόμη δυο αποφάσεις από το Διοικητικό Δικαστήριο, με τις οποίες οι προσφεύγοντες πέτυχαν την ακύρωση πέντε προαγωγών στη θέση του Αστυνόμου Β΄, ενώ ακυρώθηκαν άλλες 49 στη θέση του υπαστυνόμου.