Κατά δύο χρόνια μείωσε το Εφετείο την ποινή που επέβαλε στον 54χρονο Ρώσο για την πρόκληση θανάτου του 27χρονου Παναγιώτη Χριστοφόρου το 2019, συνεπεία φρικτού δυστυχήματος.

Ο Ρώσος οδηγός είχε καταδικαστεί από το Μόνιμο Κακουργιοδικείου Λεμεσού σε εννιά χρόνια φυλάκιση αφού τον έκρινε ένοχο στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, στη βάση του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, στις 28.11.19 περί ώρα 00:38 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού λίγο πριν την έξοδο του χωριού Μουτταγιάκα, επεσυνέβη θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου, ηλικίας 27 ετών, πατέρα ενός ανηλίκου παιδιού. Ο εφεσείων οδηγούσε το αυτοκίνητό του μάρκας BMW και συγκρούστηκε στο πίσω μέρος του προπορευόμενου αυτοκινήτου μάρκας SUZUKI που οδηγούσε το θύμα.

Όπως διαπιστώθηκε, η αναλογία αλκοόλης στο αίμα του ήταν 246 χιλιοστά του γραμμαρίου αλκοόλης σε 100 χιλιοστά του λίτρου αίματος, ενώ το ανώτατο καθορισθέν όριο ανέρχεται στα 50 χιλιοστά, αναλογία η οποία θεωρείται πολύ ψηλή και έχει κατασταλτική δράση.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη λήψη χαπιών που δεν έπρεπε να καταναλώνονται με αλκοόλ, οδήγησαν, όπως ήταν η διαπίστωση του Κακουργιοδικείου, όπως ο 50χρονος να μην έχει τον έλεγχο του εαυτού του και να μην ήταν ικανός για οδήγηση.

Με μια σειρά από λόγους ο καταδικασθείς παραπονιόταν με την έφεσή του ότι η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν υπερβολική, ενώ ζητούσε αθώωση στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Το Εφετείο (Ποινική Διαδικασία) αφού ανέλυσε όλους τους λόγους έφεσης, έκρινε ότι στις περιπτώσεις των ακούσιων ανθρωποκτονιών εντοπίζεται στη νομολογία διακύμανση στην επιβολή ποινών και εξαρτάται από τα γεγονότα της κάθε υπόθεσης.

Έχοντας υπόψη τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης, αναφέρει το Εφετείο, καθώς και τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος της ανθρωποκτονίας ως έχουν περιγραφεί στην απόφαση μας για την καταδίκη, κρίνουμε ότι οι συνθήκες αυτές εντάσσονται στα πλαίσια και το εύρος των ποινών που η νομολογία έχει θέσει ως συνθήκες ακούσιας ανθρωποκτονίας.

«Με δεδομένο ότι η παρούσα υπόθεση αφορά ακούσια ανθρωποκτονία και λαμβάνοντας περαιτέρω υπόψη το σύνολο των μετριαστικών παραγόντων που αφορούν το πρόσωπο του εφεσείοντος αντικειμενικά κρινόμενα αυτά δεν αντανακλούν στην επιβληθείσα ποινή. Ως εκ των ανωτέρω, η ποινή των 9 ετών κρίνεται ως έκδηλα υπερβολική και αντικαθίσταται με ποινή φυλάκισης 7 ετών. Η έφεση κατά της καταδίκης απορρίπτεται. Η έφεση ως προς την ποινή επιτυγχάνει», καταλήγει το Εφετείο.