Με ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Σωτήρης Αργυρού, που εκπροσώπησε τον πολίτη ο οποίος κόπηκε από αστυνομικός λόγω καταδίκης για τοποθέτηση βόμβας, αναφέρει ότι στους κανονισμούς για προσλήψεις, δεν υπάρχει πρόνοια που να απαγορεύει την πρόσληψη κάποιου με προηγούμενη καταδίκη η οποία παραγράφηκε.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε τον πολίτη λόγω λάθους του Συμβουλίου Προσλήψεων της Αστυνομίας, ο δικηγόρος αφού υποστηρίζει ότι τα δημοσιεύματα «παραποιούν την πραγματικότητα και προσβάλουν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα ενώ προσβάλουν την προσωπικότητα του εντολέα μας, τονίζει τα ακόλουθα:

Όντως ο εντολέας μας είχε προηγούμενη καταδίκη το 2013 ήτοι 11 και πλέον χρόνια προηγουμένως όταν ήταν σε νεαρή ηλικία, κάτω των 21 ετών, για ποινικά αδικήματα τα οποία αφορούσαν εκρηκτικές ύλες, για τα οποία τιμωρήθηκε με ποινές φυλάκισης με αναστολή.

Για τα αδικήματα αυτά αποκαταστάθηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου εντός δύο ετών από την ημερομηνία καταδίκης του. Το θέμα αυτό τέθηκε προς το Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο είναι η θέση μας, ορθά ερμήνευσε τη νομοθεσία και την εφάρμοσε αναλόγως, προστατεύοντας παράλληλα τα συνταγματικά δικαιώματα του εντολέα μας. Μεταξύ άλλων παραθέτουμε το πιο κάτω απόσπασμα από τα επιχειρήματα του εντολέα μας όπως παρατέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου:

«…Η εισήγηση μας είναι ότι είναι παράνομο και άδικο μια τέτοια προηγούμενη καταδίκη να κατατρέχει τον Αιτητή για το υπόλοιπο της ζωής του και αποτελεί εμπόδιο για την επαγγελματική του Σταδιοδρομία τη στιγμή που έχει αποκατασταθεί και έχει σήμερα λευκό ποινικό μητρώο. Είναι περαιτέρω η θέση μας ότι καταδικάζει για 2η φορά τον αιτητή αφού η ποινή που του επιβλήθηκε έχει παραγραφεί παραβιάζοντας τα Συνταγματικά του Δικαιώματα όπως το άρθρο 25 και άρθρο 12(2)».

Ο εντολέας μας για 13 και πλέον χρόνια δεν διέπραξε οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα και είναι σήμερα λευκού ποινικού μητρώου. Το Διοικητικό Δικαστήριο, εμμέσως πλην σαφώς, αποδέχθηκε την εισήγηση αυτή παρατηρώντας ότι στους σχετικούς κανονισμούς περί πρόσληψης στην Αστυνομία δεν υπάρχει πρόνοια για μη πρόσληψη προσώπων, τα οποία είχαν στο παρελθόν διαπράξει ποινικά αδικήματα που αποκαταστάθηκαν. Επομένως, εάν ο νομοθέτης ήθελε να περιλάβει έναν τέτοιο λόγο θα μπορούσε εύκολα να το είχε πράξει.

Είναι ξεκάθαρα η Διοίκηση που προέβη στην παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της χρηστής Διοίκησης και/ή καλόπιστης άσκησης της διακριτικής της ευχέρειας. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Δικαστήριο ορθά στήριξε την απόφαση του στην λανθασμένη και/ή πεπλανημένη ερμηνεία του σχετικού Νόμου, καταλήγει ο δικηγόρος του αιτητή.