Στις σοβαρές εκκρεμότητας του τομέα της Υγείας, η ψήφιση νομοθεσιών που αφορούν τη λειτουργία νέων θεσμών, την ρύθμιση λειτουργίας χώρων παροχής υπηρεσιών Υγείας, την σωστή διαχείριση των επειγόντων περιστατικών αλλά και την αναβάθμιση των νοσοκομείων μέσω της μετεξέλιξης τους σε πανεπιστημιακά. Νομοθεσίες οι οποίες όταν εφαρμοστούν θα συμπληρώσουν σημαντικά κενά τα οποία σήμερα εντοπίζονται στην προσπάθεια για εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας. 

Αρκετά από τα σχετικά νομοσχέδια έχουν ήδη «ταλαπωρηθεί» από το πήγαινε – έλα στη Βουλή και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων/επηρεαζομένων ενώ ορισμένα άλλα έμειναν για κάποιο διάστημα στα συρτάρια εξαιτίας της πανδημίας η οποία ομολογουμένως απασχόλησε πλήρως το υπουργείο Υγείας για δύο σχεδόν χρόνια. 

Τον τελευταίο χρόνο και κυρίως τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην ετοιμασία αρκετών εκ των νομοσχεδίων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και σε κάποιες περιπτώσεις και η Βουλή έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην εξέταση τους αμέσως μετά την επαναλειτουργία της, μετά τις Προεδρικές Εκλογές, τον ερχόμενο Μάρτιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο συρτάρι μπήκε ο Συνήγορος του Ασθενή

«Στα πλαίσια αναβάθμισης του ρυθμιστικού ρόλου του υπουργείου Υγείας, έχει εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ετοιμασίας νέων αλλά και ολοκλήρωσης νομοθεσιών που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα», είπε η κ. Καλακούτα και εξήγησε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του θεσμού του «Συνηγόρου του Ασθενή», το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης κ.λπ. 

Σε ό,τι αφορά τον «Συνήγορο του Ασθενή», η κ. Καλακούτα εξήγησε ότι πρόκειται στην ουσία για τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών. «Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η εισαγωγή του ΓεΣΥ, έχουν κάνει αναγκαία την επικαιροποίηση της νομοθεσίας, για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, εντός και εκτός του Συστήματος. Το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει τροποποιητικό νομοσχέδιο, με το οποίο προτείνεται η εισαγωγή του ανεξάρτητου θεσμού του «Συνηγόρου του Ασθενή», η ίδρυση Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα στηρίζει το έργο και τις δράσεις του και η λειτουργία γραφείου που θα τον υποστηρίζει». Ταυτόχρονα, είπε, «προσαρμόζεται ο εποπτικός μηχανισμός παρακολούθησης της τήρησης της νομοθεσίας στο επίπεδο των νοσηλευτηρίων, ώστε να είναι συμβατός με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο σύστημα Υγείας του τόπου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος σχεδιασμός στην Υγεία-Αλλάζει ο ρόλος του υπουργείου

Αυτή τη στιγμή, είπε, «έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, το νομοσχέδιο έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου και αναμένεται να υποβληθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και θα προωθηθεί προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για εξέταση και ψήφιση του σε νόμο».

Δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο έχει προωθηθεί, αφορά την ίδρυση, λειτουργία, έλεγχο και εποπτεία των εξειδικευμένων κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης.

 Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου έχει τεθεί σε συζήτηση. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής όπως το υπουργείο Υγείας διαβουλευθεί με εκπροσώπους των ασθενών και των στεγών ευγηρίας, σε θέματα τα οποία αφορούν στη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που θα παρέχουν, αλλά και των μεταβατικών διατάξεων, για Κέντρα τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης», είπε η πρώτη λειτουργός Υγείας του υπουργείου Υγείας και εξήγησε ότι «η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών αποθεραπείας και αποκατάστασης θα διασφαλιστεί με τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής η οποία θα επιληφθεί της ετοιμασίας Κανονισμών εκδιδόμενων δυνάμει του Νόμου, τους οποίους θα εισηγηθεί προς τον υπουργό Υγείας». Οι Κανονισμοί θα διασφαλίζουν «κριτήρια λειτουργίας των Κέντρων, πρωτόκολλα παρακολούθησης και διαχείρισης των ασθενών, χρονοδιαγράμματα αποκατάστασης, οργανωμένο σύστημα απόλυσης και φροντίδας στο σπίτι. Σχετικές προσθήκες έχουν γίνει στο νομοσχέδιο. 

Αναφέρεται ότι η ανυπαρξία νομοθεσίας που να διέπει τη λειτουργία των Κέντρων αποκατάστασης έχει οδηγήσει τον ΟΑΥ σε λύση ανάγκης, αφού στο ΓεΣΥ έχουν ενταχθεί προς το παρόν μόνο Κέντρα τα οποία λειτουργούν υπό την άδεια λειτουργίας των νοσηλευτηρίων στα οποία εντάσσονται και όχι όλα τα κέντρα αποκατάστασης που λειτουργούν στο νησί. 

 Τρίτο νομοσχέδιο αφορά τη συνεργασίας των Πανεπιστημίων και ΟΚΥπΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.  Αφορά δηλαδή τη λειτουργία Πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Όπως είπε η κ. Καλακούτα, «το Νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της επιτροπής Υγείας της Βουλής, ο Πρόεδρος της οποίας ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να διαβουλευθεί ξανά με τους εμπλεκόμενους φορείς. Η διαβούλευση ανατέθηκε σε ιδιωτικό φορέα, ο οποίος την έχει ολοκληρώσει, διασφαλίζοντας συγκλίσεις σε αριθμό επίμαχων θεμάτων. Οι εισηγήσεις έχουν ενσωματωθεί και το αναθεωρημένο νομοσχέδιο βρίσκεται ξανά ενώπιον των άμεσα εμπλεκομένων για οριστικοποίηση, πριν σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο». 

 Τέταρτο νομοσχέδιο προνοεί για την αδειοδότηση, τον έλεγχο και την εποπτεία των παροχέων υπηρεσιών ασθενοφόρων και των ασθενοφόρων οχημάτων. «Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να καθορίσει σύστημα αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου των παροχέων υπηρεσιών ασθενοφόρου και των ασθενοφόρων οχημάτων, τα ελάχιστα επαγγελματικά προσόντα του προσωπικού που διευθύνει και στελεχώνει το ασθενοφόρο όχημα και η ρύθμιση της ίδρυσης, λειτουργίας και ελέγχου του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επειγουσών Κλήσεων. Το νομοσχέδιο έχει τύχει ξανά διαβούλευσης και διεξέρχεται διαδικασίας ολοκλήρωσης στο επίπεδο της διοίκησης του υπουργείου Υγείας».