Αφορμή για την έκθεση του επιτρόπου εποπτείας του ΓεΣΥ, αποτέλεσε παράπονο οροθετικής γυναίκας η οποία και δημόσια το 2021 είχε καταγγείλει γιατρούς του συστήματος οι οποίοι αρνήθηκαν να τις παρέχουν τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας που χρειαζόταν εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν φορέας του AIDS.

Η έρευνα που ακολούθησε από το γραφείο του επιτρόπου επεκτάθηκε τόσο στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας όσο και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο ενώ η ίδια η γυναίκα με επιστολή της είχε αποταθεί τότε, σε όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους αξιωματούχους και θεσμούς.

Μεταξύ πολλών άλλων, στη σχετική της επιστολή η γυναίκα ανέφερε: «Το τελευταίο διάστημα, έχοντας πρόβλημα υγείας που έχριζε άμεσης ιατρικής παρέμβασης, αποτάθηκα ιεραρχικά σε γιατρούς συμβεβλημένους στο ΓεΣΥ όπου με μεγάλη μου απογοήτευση επιβεβαίωσα και αντιμετώπισα στον μέγιστο βαθμό το στίγμα που δέχεται ένα οροθετικό άτομο. Γιατροί με πολυετή πείρα, εξέχουσες θέσεις σε συμβούλια του κλάδου, ιδιοκτήτες μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων αλλά και άλλοι που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, μου αρνήθηκαν κάποιας μορφής θεραπείας που είχα καθολικό δικαίωμα μέσω του συστήματος».

Το σχετικό παράπονο είχε φθάσει και στο γραφείο του επιτρόπου εποπτείας του ΓεΣΥ ο οποίος με τη σειρά του αποτάθηκε τόσο στον ΟΑΥ, όσο και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο ζητώντας απαντήσεις.

«Ανά τακτά χρονικά διαστήματα απεστάλησαν υπενθυμίσεις προς τον ΠΙΣ σχετικά με την αναμονή της ενημέρωσης τους για το θέμα. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η παραπονούμενη ενημερώθηκε από τον ΠΙΣ για ορισμό συγκεκριμένου ερευνώντα λειτουργού ενώ πριν την τελευταία μας υπενθύμιση προς τον ΠΙΣ, ενημερωθήκαμε από την παραπονούμενη ότι η έκθεση του ερευνώντος λειτουργού, είχε ολοκληρωθεί. (σ.σ. Η τελευταία επιστολή στάλθηκε στο τέλος Ιουνίου 2022), αναφέρει στην έκθεση του ο επίτροπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρα χωρίς τέλος στο ΓεΣΥ για τις αποζημιώσεις των νοσηλευτηρίων

Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, στην έκθεση παρατίθενται αποσπάσματα από την αλληλογραφία που είχε η παραπονούμενη με τον οργανισμό και όπως επισημαίνει ο επίτροπος, ο ΟΑΥ, το ανήγαγε σε θέμα συμπεριφοράς παρόχου υπηρεσιών υγείας χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ασθενής με AIDS έπεσε θύμα δυσμενούς διάκρισης και γιατροί αρνήθηκαν να την περιθάλψουν.

«Ο δε ΟΑΥ, που είναι ο άμεσα αρμόδιος οργανισμός, παραβλέποντας την διάκριση και τη μη ισότιμη μεταχείριση και πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ανήγαγε σε θέμα συμπεριφοράς παρόχου γιατρού υποστηρίζοντας ότι δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία ο έλεγχος της συμπεριφοράς των συμβεβλημένων παροχέων, αλλά ούτε και καθορίζεται υποχρέωση προς τους παροχείς για θέματα που άπτονται της συμπεριφοράς τους».

Από την αλληλογραφία μεταξύ ΟΑΥ και παραπονούμενης, προκύπτει ότι ο οργανισμός παρέπεμψε στον ΠΙΣ ο οποίος είναι το αρμόδιο σώμα για να ερευνήσει τέτοιου είδους ζητήματα μέσω της επιτροπής δεοντολογίας του συλλόγου.

Αναφορά, κάνει ο επίτροπος και στην απάντηση που έλαβε η γυναίκα από τη Νομική Υπηρεσία. «Εκείνο όμως που ενοχλεί ακόμα περισσότερο είναι το γεγονός ότι κανένας δεν έλαβε την αρμοδιότητα για τη διάκριση σε βάρος της ασθενούς. Η μεν Γενική Εισαγγελία, εισηγήθηκε να αποταθεί στους αρμόδιους οργανισμούς ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, καθώς όσα καταγράφονταν στην επιστολή της εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ», αναφέρει ο επίτροπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνδυνος για λίστες αναμονής σε χειρουργικές επεμβάσεις

«Η παρούσα έκθεση συντάχθηκε κατόπιν διερεύνησης παραπόνου αναφορικά με τη δυσκολία που αντιμετώπισε οροθετικό άτομο στην προσπάθεια του να λάβει φροντίδα υγείας από γιατρούς ενταγμένους στο ΓεΣΥ. Όμως, όπως φαίνεται, το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο» επισημαίνεται στην έκθεση και προστίθεται: «Στα πλαίσια λειτουργίας του ΓεΣΥ φαίνεται πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια πρόσβασης των οροθετικών ατόμων σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας την ίδια ώρα που είναι σαφής υποχρέωση του ΟΑΥ να μην επιτρέπει την οποιαδήποτε δυσμενή διάκριση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας  υγείας. Στην παρούσα έρευνα φαίνεται καθαρά ότι η παραπονούμενη δεν έτυχε της δέουσας αντιμετώπισης αλλά έτυχε διάκρισης».

Επιπρόσθετα αναφέρεται, «εμείς, δεν έχουμε λάβει οποιοδήποτε πόρισμα από τον ΠΙΣ αλλά ούτε και η ίδια η παραπονούμενη, που ως εκ των πραγμάτων έπρεπε να ενημερωθεί. Έτσι, παραμένουμε στο γεγονός της μη εξυπηρέτησης της αλλά και της ενδεχόμενης διάκρισης και μη ισότιμης μεταχείρισης».