Στον δημόσιο διάλογο μεταφέρθηκε η ανταλλαγή τοποθετήσεων μεταξύ ιδιωτικών νοσοκομείων και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας που αφορά στον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ.

Μετά από τα όσα λέχθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής Υγείας της Βουλής, χθες ΟΚΥπΥ και Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, τοποθετήθηκαν από ραδιοφώνου κατηγορώντας και οι δύο τον ΟΑΥ, με τον ΟΚΥπΥ να υποστηρίζει ότι με την πρόταση ευνοούνται οι ιδιώτες και τον ΠΑΣΙΝ να ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή η πρόταση του ΟΑΥ ευνοεί τον ΟΚΥπΥ.

Από πλευράς του, ο ΟΑΥ επίσημα και δημόσια δεν έχει τοποθετηθεί επί των όσων οι δύο πλευρές υποστηρίζουν. Αυτό όμως αναμένεται ότι θα γίνει κατά την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας η οποία, για ακόμα μια φορά, θα συζητήσει την πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής του.

Η αρχή έγινε, χθες, από τον πρόεδρο του ΠΑΣΙΝ, Μάριο Καραϊσκάκη, ο οποίος σχολίαζε το αποτέλεσμα της συνάντησης που ο σύνδεσμος τον οποίο εκπροσωπεί είχε με τον ΟΑΥ το απόγευμα της Δευτέρας.

Αναλύοντας τα σημεία της πρότασης του ΟΑΥ με τα οποία ο ΠΑΣΙΝ διαφωνεί, ο κ. Καραϊσκάκης αναφέρθηκε και στην πρόνοια του τελικού σχεδιασμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, βάσει της οποίας θα παρέχεται το δικαίωμα επιπρόσθετης αύξησης της αποζημίωσης μέχρι και κατά 10% για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών. «Αυτό το συγκεκριμένο σημείο ευνοεί μόνο τον ΟΚΥπΥ», είπε ο κ. Καραϊσκάκης και εξήγησε πως «στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αύξηση θα αφορά, εάν εφαρμοστεί, όλες τις υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΚΥπΥ και όχι μόνο τις υπηρεσίες που προσφέρει μόνο ο ΟΚΥπΥ και κανένα άλλο νοσοκομείο του ΓεΣΥ». Δηλαδή, είπε, «ο ΟΚΥπΥ θα παίρνει την αύξηση του 10% και εάν ένα νοσοκομείο ιδιωτικό κάνει μια επέμβαση για την οποία πληρώνεται €2.900 (την τιμή μονάδας), ένα δημόσιο νοσοκομείο θα την πληρώνεται €3.988, άρα η διαφορά είναι μεγάλη. Θεωρώ ότι ήταν πολιτική απόφαση να στηριχθεί με αυτό τον τρόπο ο ΟΚΥπΥ», υποστήριξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eκκλήσεις προς φυσιοθεραπευτές για ανάκληση της προαναγγελθείσας διαμαρτυρίας

Επιπρόσθετα, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, «να υπενθυμίσουμε ότι στον ΟΚΥπΥ δόθηκαν αρχικά πέντε χρόνια ως μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο θα λαμβάνει κρατική επιχορήγηση και τώρα μαθαίνουμε ότι θα δοθούν άλλα δύο με τρία χρόνια παράταση. Αν έδιναν και στα ιδιωτικά νοσοκομεία αυτή την επιχορήγηση, θα λέγαμε ότι, ναι υπάρχει ίση μεταχείριση, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται». Συνεχίζοντας ο κ. Καραϊσκάκης, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη πρόνοια της σχετικής πρότασης του ΟΑΥ ως «κόκκινη γραμμή» για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, λέγοντας ότι και κατά τη συνάντηση του ΠΑΣΙΝ με τον οργανισμό τη Δευτέρα, «τονίσαμε ότι απαιτούμε πλήρη διαφάνεια και ίση αντιμετώπιση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικό τομέα διότι τώρα υπάρχει διαφορετική μεταχείριση».

Τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ σχολίασε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ,, Χαράλαμπος Χαριλάου ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια προσφέρουν υπηρεσίες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι και ζημιογόνες και ακριβώς για αυτό τον λόγο δεν προσφέρονται από κανένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

«Ακούμε να λένε ότι ευνοείται ο ΟΚΥπΥ σε βάρος όλων των υπολοίπων παρόχων. Θα μπορούσαμε και εμείς να αναφερθούμε σε πολλά παραδείγματα για να αποδείξουμε το αντίθετο». Η πρόταση του ΟΑΥ, είπε, «λέει ότι προσφέρει δικαίωμα για επιπρόσθετη αύξηση στην αποζημίωση για εξειδικευμένες υπηρεσίες. Αυτές τις υπηρεσίες τις προσφέρει ο ΟΚΥπΥ αλλά δεν απαγορεύεται να τις προσφέρουν και οι υπόλοιποι. Τι εννοούμε δηλαδή, ότι επειδή τις προσφέρει ο ΟΚΥπΥ, θα τις προσφέρει χωρίς να αποζημιώνεται ανάλογα;». Πρόκειται είπε ο κ. Χαριλάου «για παράδειγμα για την κλινική για ασθενείς με AIDS, για τη μεταμοσχευτική κλινική, για το εργαστήριο ιστοσυμβατότητας για το κέντρο παιδιών και εφήβων, για τη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών. Είναι εκεί αυτές οι δομές μαζί με άλλες τόσες και προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Δεν πρέπει να μας δίνεται αποζημίωση για να καλύπτουμε το κενό που προκαλούν αυτές οι κοστοβόρες υπηρεσίες στον δικό μας προϋπολογισμό;». Ο ΟΚΥπΥ, είπε καταλήγοντας ο κ. Χαριλάου, «διεκδικεί αυτά που δικαιούται για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και να αποκτήσει την αυτονομία του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΣΑΚ: «Εγκληματούμε ως χώρα για κλινήρεις ασθενείς»

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της πρότασης του ΟΑΥ γενικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι «οι διαβουλεύσεις μας με τον ΟΑΥ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά κριτήρια που θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις των νοσοκομείων. Προχωρημένη είναι και η διαβούλευση μας για την βαρύτητα της τιμής μονάδας. Μας βρίσκει πολύ θετικούς, επίσης, η πρόνοια που αφορά τη διαπίστευση των νοσοκομείων, έχουμε ήδη αρχίσει αυτή τη διαδικασία από το νοσοκομείο Λευκωσίας, κάποιες κλινικές έχουν πάρει αυτή τη διαπίστευση και θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα μας νοσηλευτήρια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δεχθούμε να δίνεται η εντύπωση ότι ευνοείται ο ΟΚΥπΥ έναντι των υπολοίπων. Προσφέρουμε κάποιες επιπρόσθετες υπηρεσίες και για αυτές τις επιπρόσθετες υπηρεσίες πρέπει να αποζημιωνόμαστε».

Θα διαπραγματευτούν μέχρι να συμφωνήσουν

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του ΠΑΣΙΝ με τον ΟΑΥ, ο Μάριος Καραϊσκάκης ανέφερε ότι τέθηκαν προς συζήτηση τα διάφορα σημεία στην πρόταση του οργανισμού με τα οποία ο σύνδεσμος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων διαφωνεί. «Μας άκουσαν, καταγράφηκαν οι θέσεις μας και αναμένουμε ότι θα υπάρξουν κάποιες κινήσεις τώρα από τον οργανισμό», είπε. «Υπάρχουν σημεία στην πρόταση τα οποία μας προβληματίζουν πάρα πολύ και κάποια τα οποία μας προβληματίζουν λιγότερο. Ωστόσο, όλα αυτά πρέπει να τα διορθώσουμε για να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νέος τρόπος αποζημίωσης των νοσοκομείων».

Επειδή, είπε συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, «κάποιοι μπορεί να ανησυχούν, τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίζουμε τον διάλογο μέχρι που να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία. Κατά τη συνάντηση συμφωνήσαμε με τον ΟΑΥ ότι υπάρχουν διαφωνίες, αλλά σίγουρα θα βρούμε τον τρόπο για να συμφωνήσουμε. Αυτό είναι βασικό και το τονίζω. Αυτό συμφωνήσαμε και με τον πρόεδρο του ΟΑΥ και είπαμε ότι μπορεί να τσακωθούμε πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά θα συζητάμε μέχρι που να καταλήξουμε».

Οι όποιες διαφωνίες φαίνεται να καταγράφονται αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πάντως να πτοούν τον ΟΑΥ με τον διευθυντή του οργανισμού, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, να δηλώνει ότι ο νέος τρόπος αποζημίωσης των νοσοκομείων κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Κίνδυνος για στρεβλώσεις

Αρκετές από τις στρεβλώσεις που σήμερα παρουσιάζει το ΓεΣΥ οφείλονται στη σκληρή διαπραγμάτευση που προηγήθηκε των αποφάσεων, μεταξύ του ΟΑΥ και των παρόχων υπηρεσιών του συστήματος. Επειδή, κάποια από τα σημεία για τα οποία καταγράφονται διαφωνίες αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως να προδιαθέτουν από μόνα τους για μελλοντικές στρεβλώσεις, καλό θα ήταν και ο ΟΑΥ και τα νοσηλευτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι το ΓεΣΥ ανήκει στους ασθενείς/ δικαιούχους του και σε κανέναν επαγγελματία. Αν, για παράδειγμα, περιορίσουμε τον όγκο των χειρουργικών επεμβάσεων, ενδεχομένως να οδηγήσουμε σε λίστες αναμονής. Καλό θα ήταν να βλέπουμε ολόκληρη την εικόνα και όχι αποσπασματικά πριν καταλήξουμε σε αποφάσεις.