Μέχρι πέντε εισηγήσεις που θα στοχεύουν στην εφαρμογή μέτρων με τα οποία θα βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ζήτησε από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέτοντας ως προϋπόθεση, οι προτάσεις αυτές να μην αγγίζουν ούτε την φιλοσοφία, ούτε την αρχιτεκτονική του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη και ΠΙΣ, στην παρουσία της υπουργού Υγείας, κράτησε χθες γύρω στη μιάμιση ώρα και από το αποτέλεσμα της διαπιστώνεται ότι πλέον μπήκε οριστικά τέρμα στην όποια συζήτηση για συμμετοχή του ιατρικού συλλόγου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ έκαναν αναφορά στα διάφορα προβλήματα που οι γιατροί εντοπίζουν και σχετίζονται με την μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας. Πέραν από τα θέματα του ΓεΣΥ, που αφορούσαν κυρίως τις λίστες αναμονής, τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών και τον ελλιπή έλεγχο, αναφορά έγινε και σε ζητήματα που αφορούν τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω του ΓεΣΥ, από γιατρούς που συμμετείχαν στην συνάντηση, έγινε αναφορά στην ανάγκη για εκπαίδευση των γιατρών, για άσκηση ελέγχου στο ΓεΣΥ, στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί λειτουργούν εντός του συστήματος και στην ανάγκη για ετοιμασία όλων των απαραίτητων πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών οι οποίες ακόμα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Αναφορά έγινε και στα κενά που δημιουργούνται και αφορούν την ανυπαρξία νομοθεσίας για την λειτουργία διαφόρων δομών παροχής υπηρεσιών Υγείας ενώ σε ό,τι αφορά το αίτημα που αρκετές φορές μέχρι σήμερα ο ΠΙΣ έχει θέσει και δημόσια σχετικά με την συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, κάποιοι από τους γιατρούς οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη ξεκαθάρισαν ότι ρόλος του ιατρικού συλλόγου είναι η παροχή επιστημονικής συμβουλής προς τον οργανισμό. Όπως πληροφορούμαστε, ο ΠΙΣ επίσημα δεν έθεσε το σχετικό αίτημα του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού το παρασκήνιο λέει ότι και εντός του συλλόγου είχε ληφθεί σχετική απόφαση τις προηγούμενες ημέρες, μετά και από την στάση που είχε τηρήσει δημόσια η υπουργός Υγείας στο θέμα αυτό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού άκουσε όλα όσα είχαν να πουν οι γιατροί, τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνησή του, δεν προτίθενται να προχωρήσουν στην οποιαδήποτε αλλαγή η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα, ή την φιλοσοφία ή την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε το γεγονός ότι η συζήτηση θεμάτων τα οποία δεν αφορούν την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, δεν είναι ζητήματα προτεραιότητας για τον ίδιο.

Ζήτησε από τον ΠΙΣ να καθορίσει κατά προτεραιότητα, τις πρώτες τρεις με πέντε εισηγήσεις του, οι οποίες θα μελετηθούν στη συνέχεια, και έθεσε τις εισηγήσεις αυτές υπό τον τίτλο «βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να κατατεθούν από πλευράς του ΠΙΣ, τον οποίο η Κυβέρνηση θεωρεί εταίρο, εισηγήσεις που στόχο θα έχουν την βελτίωση του ΓεΣΥ. «Τέθηκαν διάφορα θέματα επί τάπητος», είπε και τόνισε ότι «πρέπει να αναβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αναμένουμε ότι θα έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι «θα δώσουμε έμπρακτες εισηγήσεις για την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών». Για το θέμα της συμμετοχής του ΠΙΣ στο δ.σ. του ΟΑΥ ανέφερε ότι «στόχος του ΠΙΣ δεν είναι να διεκδικεί θέσεις, είναι αυστηρά στην διεκδίκηση και θωράκιση του επιστημονικού ρόλου». Το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε, «δεν ήταν ένα από τα σημεία που έχουν συζητηθεί κατά τη συνάντηση».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η παρουσία κάποιων γιατρών

Στη χθεσινή συνάντηση του ΠΙΣ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμμετείχαν και γιατροί οι οποίοι στην προ ΓεΣΥ εποχή είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από τις θέσεις της ηγεσίας του συλλόγου έναντι του συστήματος.

Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών, είχαν δημόσια τοποθετηθεί υπέρ του ΓεΣΥ, της φιλοσοφίας και της εφαρμογής του.

Οι συγκεκριμένοι γιατροί τοποθετήθηκαν κατά τη συνάντηση και έθεσαν προς συζήτηση ζητήματα που αφορούν την βελτίωση των παρεχόμων υπηρεσιών. Το γεγονός ότι συμμετείχαν στη συνάντηση και οι γιατροί αυτοί, δίνει κάποιες θετικές ενδείξεις για τη συνέχεια. Η ενεργός συμμετοχή των γιατρών στα του ΓεΣΥ και η συνεργασία του ΠΙΣ με το υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ, ήταν πάντοτε επιβεβλημένη.