Η δυσκολία στη διευθέτηση ραντεβού με γιατρό, είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Γενικού Συστήματος Υγείας σε ό, τι αφορά το σύνολο των πολιτών, υποστήριξε, μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

«Καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων από ασθενείς οι οποίοι προσπαθούν να διευθετήσουν ραντεβού με κάποιο ειδικό γιατρό και τους παραπέμπουν σε ημερομηνίες μετά από δύο ή τρεις μήνες», είπε και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι αδιανόητο, αλλά μας προκαλεί και πολλές απορίες διότι ο μεγάλος χρόνος αναμονής παρατηρείται σε διάφορες ειδικότητες και όχι μόνο στις ειδικότητες στις οποίες δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός γιατρών, όπου το πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία λογική.

Ειδικά σε ειδικότητες στις οποίες έχουμε μεγάλο αριθμό γιατρών, δεν γίνεται να μην υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και να είναι οι λίστες όλων των γιατρών γεμάτες. Πρέπει να βρούμε τι φταίει. Μήπως αποκτήσαμε όλοι, ξαφνικά, τόσο επείγοντα προβλήματα υγείας;

Μήπως κάποια μέτρα που λαμβάνονται από τον ΟΑΥ υποχρεώνουν σε μείωση του αριθμού των ασθενών που βλέπουν οι γιατροί κάθε ημέρα; Μήπως οι γιατροί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και δεν οργανώνουν σωστά τον χρόνο τους, μήπως δεν απευθυνόμαστε εμείς ως πολίτες σε όλους τους γιατρούς και επιλέγουμε δύο τρείς που έχουν “όνομα” και μετά διαμαρτυρόμαστε ή ενδεχομένως να διαδραματίζουν ρόλο όλα αυτά και πρέπει να συγυριστούμε γενικώς;».

Το πρόβλημα αυτό, «το επισημαίνουμε στον ΟΑΥ, στο υπουργείο Υγείας, τα είπαμε και στη Βουλή, εδώ και περίπου έναν χρόνο. Από την επαφή μας με τους πολίτες καταλαβαίνουμε ότι αυτό, είναι ίσως το μοναδικό πρόβλημα που τους απασχολεί στο ΓεΣΥ και επιτέλους πρέπει να το λύσουμε. Υπάρχουν βεβαίως κι άλλα προβλήματα τα οποία, ωστόσο, είναι πιο εξειδικευμένα –ας μου επιτραπεί ο όρος– και δεν επηρεάζουν το σύνολο των δικαιούχων του συστήματος. Αυτό, επηρεάζει όλους».

Ως ΟΣΑΚ, «παρατηρούμε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα πρέπει να ληφθούν μέτρα, όχι μόνο από τον ΟΑΥ. Θεωρούμε ότι ευθύνη φέρει και ο ΟΚΥπΥ, διότι με τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και εξαιτίας του ό,τι οι υπηρεσίες στο δημόσιο προσφέρονται μόνο σε ώρες δημόσιας υπηρεσίας, δεν έγινε σωστή κατανομή του πληθυσμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επειδή κάποιοι θα μας πουν ότι στο δημόσιο λειτουργεί πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης σε εθελοντική βάση, εμείς θέλουμε να τους προλάβουμε και να πούμε ότι δεν γίνεται να λειτουργούμε υπό εθελοντική βάση, να μην έχουμε εξασφαλίσει το μερίδιο ασθενών που μας αναλογεί και στην πορεία να διαμαρτυρόμαστε και να διεκδικούμε με διάφορους τρόπους περισσότερα έσοδα από το Ταμείο του ΓεΣΥ. Επιτέλους, κάποιος πρέπει να αντιδράσει. Ο ΟΚΥπΥ χρειάζεται σαφώς στήριξη αλλά αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο το για το οποίο η ΟΣΑΚ, επίσης, έχει ισχυρή άποψη και όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθεί. Δεν μπορούμε, όμως, χάριν της ανάγκης για στήριξη του ΟΚΥπΥ να κλείνουμε τα μάτια σε ζητήματα που προκαλούν δυσλειτουργία σε ολόκληρο τον τομέα της υγείας και στην ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ».

«Ενδεικτική ήταν η περίπτωση πολίτη ο οποίος επικοινώνησε με το νοσοκομείο της Λευκωσίας στις 3 το απόγευμα για να διευθετήσει ραντεβού για μια ακτινοδιαγνωστική εξέταση και του είπαν ότι πρέπει να ξαναπάρει το πρωί γιατί μετά τις 2 δεν διευθετούν ραντεβού. Ο πολίτης εννοείται ότι αποτάθηκε σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο και εξυπηρετήθηκε. Ο ΟΚΥπΥ, εννοείται ότι έχασε την αποζημίωση από τον ΟΑΥ».

Μετακινούνται ραντεβού γιατί γιατροί έχουν εξαντλήσει τις μονάδες

Για τον ΟΑΥ, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, «από τον Ιούλιο του 2021, μετά από συμφωνία με τον τότε υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, θέσαμε θέμα μελέτης και αναθεώρησης, εκεί που χρειάζεται, κάποιων περιορισμών που εφαρμόζονται και έχουν ως αποτέλεσμα να διακινούνται άσκοπα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς εντός του συστήματος και από γιατρό σε γιατρό για να εξασφαλίσουν ένα παραπεμπτικό για εξετάσεις ή μια συνταγή για φάρμακα. Δεν έγινε σχεδόν τίποτα.

Ο ΟΑΥ ενημέρωσε σε κάποια στιγμή τους γιατρούς να του υποβάλουν αιτήματα. Υποβλήθηκαν κάποια αιτήματα, αρκετά απορρίφθηκαν και η κατάσταση παραμένει η ίδια. Έστω και λίγο να μας βοηθήσει με το πρόβλημα του χρόνου αναμονής η αναθεώρηση των περιορισμών, το όφελος για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ θα είναι μεγάλο».

Περαιτέρω, «γιατροί και ΟΑΥ είναι σε συνεχή αντιπαράθεση εξαιτίας περιορισμών και κανόνων που εφαρμόζονται και αφορούν τις μονάδες, όπως τις ονομάζουν, που δικαιούνται να χρησιμοποιούν κάθε μήνα οι γιατροί. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μονάδες των γιατρών εξαντλούνται πολύ νωρίς μέσα στον μήνα, με αποτέλεσμα πολλά ραντεβού να μετακινούνται για τον επόμενο μήνα διότι οι γιατροί δεν αποζημιώνονται πλήρως όταν έχουν εξαντλήσει τις μονάδες που δικαιούνται. Είναι και αυτό ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε. Δεν λέμε να μην υπάρχουν περιορισμοί. Οι περιορισμοί χρειάζονται για να ελέγχεται στο σύστημα και οι πιθανές καταχρήσεις. Από την άλλη, όμως, αφού βλέπουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι περιορισμοί προκαλούν άλλες στρεβλώσεις. Δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα».

Ως ΟΣΑΚ, «έχουμε καταθέσει εισηγήσεις και στην Βουλή. Προσφάτως και μετά από πρωτοβουλία της υπουργού Υγείας, πραγματοποιήσαμε και μαζί της συνάντηση για το θέμα αυτό και οι θέσεις μας καταγράφηκαν και από την Υπουργό. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί. Ο ασθενής, όταν του παρουσιάζεται ένα πρόβλημα υγείας, θέλει να τον δει γιατρός την ώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ούτε μια εβδομάδα μετά, ούτε έναν μήνα μετά. Από τον ΟΑΥ είχαμε κάποιες πληροφορίες σε κάποια στιγμή ότι ενδεχομένως να δοθεί οδηγία στους γιατρούς να κρατούν κάθε μέρα ένα ή δύο ραντεβού ελεύθερα για τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό είναι ίσως μια λύση, αλλά δεν είναι αρκετή για να επιλυθεί το πρόβλημα».

«Στο τέλος, θα μας φταίξει το σύστημα»

Τέλος, «λέμε ότι κάνουν και οι δικαιούχοι κατάχρηση του συστήματος. Δεν λέμε ότι δεν κάνουν. Αντιθέτως και εμείς στην ΟΣΑΚ καθημερινά προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο που απευθύνεται κοντά μας ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ όταν τις χρειαζόμαστε και όχι με το παραμικρό απλά και μόνο επειδή δεν πληρώνουμε.

Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να λέμε ότι γίνονται καταχρήσεις και άρα δεν κάνουμε κάτι άλλο διότι φταίει η κατάχρηση για τον μεγάλο χρόνο αναμονής».

Αυτή τη στιγμή, «παρατηρούμε ότι οι πολίτες άρχισαν να τα βάζουν με το ΓεΣΥ επειδή δεν βρίσκουν, όπως λένε, γιατρό να τους εξυπηρετήσει σύντομα. Στο τέλος, θα μας φταίξει το σύστημα επειδή δεν προνοήσαμε να το βοηθήσουμε και δεν μεριμνήσαμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις».