Από τις προθέσεις του Προεδρικού και του Υπουργικού Συμβουλίου εξαρτάται πλέον κατά πόσον η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό θα ενταχθεί ή όχι στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, όχι μόνο τάσσεται υπέρ αυτής της προοπτικής αλλά όπως η ίδια ανέφερε στον «Φ», είχε συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας από τις αρχές Αυγούστου. «Έθεσα το θέμα αυτό προς συζήτηση, αρχικά με τον πρόεδρο του ΟΑΥ και αργότερα και στη διεύθυνση του οργανισμού στις 3 Αυγούστου.

Πήρα την απάντηση ότι ο ΟΑΥ είναι έτοιμος να εντάξει την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό στο ΓεΣΥ υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Υγείας θα παραχωρήσει τους λειτουργούς του οι οποίοι σήμερα τρέχουν αυτό το πρόγραμμα και ταυτόχρονα θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο λογισμικό του συστήματος».

Ως υπουργός Υγείας, είπε η κ. Κανάρη, «κρίνω τις προϋποθέσεις του ΟΑΥ ως δικαιολογημένες. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ο οργανισμός πρέπει να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό μηχανισμό ο οποίος θα εξυπηρετεί τους ασθενείς επί 24ώρου βάσης, διότι έχουμε και τα επείγοντα περιστατικά τα οποία χρήζουν άμεσης ανταπόκρισης».

Η υπουργός Υγείας προέβη στις σχετικές δηλώσεις μετά το επίσημο αίτημα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου για ένταξη του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό στο ΓεΣΥ και τις αναφορές των εκπροσώπων της ΟΣΑΚ στις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν πριν από έναν χρόνο και είχαν ως αποτέλεσμα το εν λόγω πρόγραμμα να παραμείνει εκτός ΓεΣΥ και υπό του υπουργείο Υγείας.

Στην πολιτική απόφαση, βάσει της οποίας το πρόγραμμα επιδοτούμενων ασθενών παρέμεινε στο υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στον «Φ» και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, τονίζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα του οργανισμού να εντάξει στο ΓεΣΥ την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό:

«Όταν ανέλαβα εγώ καθήκοντα ως πρόεδρος του ΟΑΥ ενημερώθηκα ότι υπήρχε πολιτική απόφαση το συγκεκριμένο σχέδιο να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας. Τον Φεβρουάριο του 2022, είχε, εξάλλου, σταλθεί και επίσημα επιστολή στον ΟΑΥ στην οποία γινόταν σαφής αναφορά στην πολιτική απόφαση που είχε ληφθεί». Ο ΟΑΥ, είπε, «δεν αρνείται να εφαρμόσει τη νομοθεσία σίγουρα. Χρειάζεται όμως ενίσχυση. Εάν μας παραχωρηθούν οι λειτουργοί του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι σήμερα απασχολούνται στον συγκεκριμένο τομέα, τότε σίγουρα εμείς μπορούμε να αναλάβουμε την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό όπως προνοεί και ο νόμος».

Από την αλληλογραφία μεταξύ ΟΑΥ και υπουργείου Υγείας, προκύπτει ότι ο οργανισμός από τις αρχές του 2022 και μετά από συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε δηλώσει την ετοιμότητα του να αναλάβει τον τομέα επιδοτούμενων ασθενών, υπό την προϋπόθεση ότι θα του παραχωρούνταν οι εκπαιδευμένοι λειτουργοί του υπουργείου Υγείας για κάποιο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του, με θέμα «Αποστολή ασθενών εκτός ΓεΣΥ – επιδοτούμενοι ασθενείς», ημερομηνίας 14 Φεβρουαρίου 2022, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ανέφερε, στη δεύτερη και τρίτη παράγραφο απευθυνόμενος στην γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ επιθυμούσε να έχει στη διάθεση του συγκεκριμένα στοιχεία για τους ασθενείς οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε νοσηλευτήρια του εξωτερικού και πρόσθετε:

«Λόγω του ό,τι μεταξύ άλλων, το εν λόγω θέμα συμπεριλήφθηκε στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, θα πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να μεταφερθεί η σχετική τεχνογνωσία στον οργανισμό, ούτως ώστε να αναλάβει την εν λόγω εργασία στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ώστε να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την επόμενη συνεδρίαση η οποία έχει καθοριστεί στις 15 Απριλίου 2022. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα αυτό, ο οργανισμός εισηγείται την προσωρινή απόσπαση μερικών από τους λειτουργούς του τομέα επιδοτούμενων ασθενών στον οργανισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργός Υγείας: Εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ μέσω του ΟΑΥ

Η απάντηση της γενικής διευθύντρια του υπουργείου Υγείας στάλθηκε στον ΟΑΥ στις 25 Φεβρουαρίου 2022. Στο δεύτερο σημείο της επιστολής της και συγκεκριμένα για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό η κ. Γιαννάκη ανέφερε:

«Επιπλέον, σας ενημερώνω ότι έχει ήδη ληφθεί πολιτική απόφαση προκειμένου να συνεχίσει το υπουργείο Υγείας να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, τουλάχιστον στην παρούσα φάση και μέχρι ο ΟΑΥ να είναι σε θέση να επιλύσει τη σωρεία άλλων προβλημάτων που έχουν προκύψει όσο αφορά καταχρήσεις, αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, διενέργεια εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, κάλυψη όλων των υπηρεσιών εντός Κύπρου κ.λπ. Σημειώνεται ότι το κόστος των εν λόγω αποστολών θα πρέπει να αποζημιώνεται από τον ΟΑΥ. Με βάση τα πιο πάνω το περιεχόμενο της δεύτερης και τρίτης παραγράφου είναι άνευ αντικειμένου».

Αναφέρεται ότι η επιστολή της γενικής διευθύντρια του υπουργείου Υγείας είναι μακροσκελής και σε αυτήν γίνεται αναφορά και στην υποχρέωση, βάσει νόμου, του ΟΑΥ να αναλάβει την αποστολή ασθενών που χρήζουν εξειδικευμένων εξετάσεων και επεμβάσεων στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκαθαρίζουν λογαριασμούς, κράτος, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ

Μετά και την ενημέρωση ότι το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό θα παρέμενε στο υπουργείο Υγείας, ο ΟΑΥ ανέλαβε να καταβάλλει μόνο το οφειλόμενο ποσό, όπως αυτό υπολογίζεται από το Υπουργείο χωρίς να συμμετέχει καθόλου στη λήψη αποφάσεων και χωρίς να ασκεί κανένα έλεγχο για τα ποσά που πληρώνει. Έλεγχος ασκείται από το υπουργείο Υγείας ή/και στο υπουργείο Υγείας από ανεξάρτητους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι για τους πρώτους έξι μήνες του 2023, ο ΟΑΥ κλήθηκε να καταβάλει στο υπουργείο Υγείας €12 εκατομμύρια.

Επιβάλλεται 24ωρη υπηρεσία εξυπηρέτησης

Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, επανέλαμβε την πάγια θέση της ΟΣΑΚ ότι «ο ΟΑΥ οφείλει βάσει νόμου να εντάξει την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό στο ΓεΣΥ». Τόνισε ότι «ο οργανισμός επιβάλλεται να αναπτύξει τον απαραίτητο μηχανισμό, να δημιουργήσει ομάδα 24ωρης ανταπόκρισης και να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει, μεταξύ άλλων, και τα επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν και χρήζουν εξυπηρέτησης από ιατρικά κέντρα του εξωτερικού».

Ως ΟΣΑΚ, «δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο. Απαιτούμε εφαρμογή της νομοθεσίας, αξιοκρατία και σωστές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες οι οποίοι χρήζουν εξειδικευμένων υπηρεσιών χωρίς να επικαλούμαστε οικονομική στενότητα ή εξοικονομήσεις. Η ανθρώπινη ζωή υπερέχει όλων. Περιμένουμε ότι η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό θα ενταχθεί επιτέλους στο ΓεΣΥ και οι πολίτες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται την ώρα που τις χρειάζονται χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να πρέπει να γνωρίζουν τον οποιονδήποτε για να σπρώξει το αίτημα τους. Μέχρι που να επιτευχθεί αυτό, θα είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές όλων, περιλαμβανομένου του ΟΑΥ και θα παρακολουθούμε πολύ στενά, όπως κάνουμε και τώρα τις αναφορές όλων των πολιτών στην ΟΣΑΚ, ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή το τι ακριβώς συμβαίνει και να παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Εξαρτάται τι θέλουμε

Ο τομέας επιδοτούμενων ασθενών του υπουργείου Υγείας, είναι γεγονός ότι έχει εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς μέχρι σήμερα. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν σκιές. Γιατί εδώ και χρόνια υπάρχουν. Ποιοι είναι οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν;

Ποιοι έχρηζαν άμεσης εξυπηρέτησης και ποιοι είναι εκείνοι των οποίων τα αιτήματα έχουν απορριφθεί ή καθυστέρησαν να εγκριθούν; Γιατί κάναμε το ΓεΣΥ και γιατί το ΓεΣΥ δεν μας προσφέρει ακόμα αυτές τις πολύτιμες υπηρεσίες; Γιατί δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία; Γιατί αφήνουμε ένα πρόγραμμα να τυγχάνει εκμετάλλευσης από κομματάρχες, βουλευτές, αξιωματούχους, υψηλόβαθμους δημόσιους υπάλληλους ή δημοσιογράφους; Όποιος αρνηθεί ότι σήμερα το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέσο εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, λέει ψέματα στους πολίτες.