Τους λογαριασμούς τους προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν κράτος, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ ενώ οι χθεσινές συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, έκλεισαν με προγραμματισμό νέου ραντεβού για τον Οκτώβριο.

Ο ΟΚΥπΥ, έλαβε εντολή από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να διαχωρίσει τις μοναδικές και δημοσίου συμφέροντος υπηρεσίες που προσφέρει και να ετοιμάσει πλάνο για το ποιες υπηρεσίες πρέπει να καλύπτονται από το κράτος και ποιες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Η απόφαση αυτή στην ουσία βάζει τέρμα στις όποιες συζητήσεις για το κατά πόσο η στήριξη που λαμβάνει ο ΟΚΥπΥ από το κράτος θα επεκταθεί για άλλα δύο χρόνια ή όχι, καθώς με τον διαχωρισμό των υπηρεσιών το κράτος θα αναλάβει το κόστος που του αναλογεί χωρίς χρονοδιαγράμματα με ημερομηνία λήξης από τη στιγμή που ούτε και ο ΟΚΥπΥ θα σταματήσει να προσφέρει υπηρεσίες για λογαριασμό του κράτους.

Ο ΟΑΥ, πήρε το πράσινο φως για να προχωρήσει στην ένταξη νέων ΤΑΕΠ και νέων νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ αφού ενημερώθηκε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που έχει καταθέσει εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών και την ίδια ώρα μπήκε στην αναμονή μέχρι να είναι έτοιμος ο ΟΚΥπΥ να του παρουσιάσει τις υπηρεσίες τις οποίες κρίνει ότι πρέπει να καλύπτονται από το Ταμείο του ΓεΣΥ. Κατά τη σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά σε θέματα που αφορούν τον τομέα των φαρμάκων και τα κονδύλια που το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να δαπανά, κυρίως για την χορήγηση καινοτόμων θεραπειών που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε για άλλη μια φορά διαβεβαιώσεις για την βιωσιμότητα του ΓεΣΥ.

Η εικόνα μέχρι τις 5 το απόγευμα έδειχνε ότι μάλλον είχαν βρεθεί τρόποι για διευθέτηση των οικονομικών ζητημάτων του τομέα της υγείας και κυρίως των θεμάτων που αφορούν την βιωσιμότητα του δημόσιου τομέα της υγείας. Το σκηνικό όμως χάλασε όταν ο ΟΚΥπΥ σε επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων εξέφραζε την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του ΟΑΥ να αφαιρέσει το ποσοστό του 10% που περιλαμβανόταν στον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ και αντιστοιχούσε σε αποζημίωση για τις εξειδικευμένες και μοναδικές υπηρεσίες που προσφέρει στο πλαίσιο του συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στην προτελευταία του πρόταση προς τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ περιλάμβανε στην λίστα των ποιοτικών κριτηρίων που θα λαμβάνονται πλέον υπόψη, ξεχωριστό κριτήριο το οποίο θα έδινε μόνο στον ΟΚΥπΥ τη δυνατότητα να αυξήσει τα έσοδα του κατά 10% εξαιτίας των μοναδικών υπηρεσιών που προσφέρει. Μετά τις αντιδράσεις των ιδιωτών, ο ΟΑΥ αφαίρεσε το ποσοστό αυτό από τον γενικό του σχεδιασμό για την αποζημίωση των νοσοκομείων του ΓεΣΥ και το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού αποφάσισε ότι οι μοναδικές υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ θα καλυφθούν από ξεχωριστή συμφωνία που θα επιτευχθεί στη συνέχεια αφού μελετηθούν όλα τα δεδομένα. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε το κονδύλι που θα αφορά η νέα συμφωνία θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του ποσού που θα λάμβανε ο ΟΚΥπΥ εάν παρέμενε σε ισχύ μόνο το ποσοστό του 10% στο σχέδιο αποζημίωσης των νοσοκομείων. Η συγκεκριμένη απόφαση του ΟΑΥ μεταφέρθηκε χθες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την ηγεσία του οργανισμού κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό.

Το απόγευμα ο ΟΚΥπΥ τοποθετήθηκε ωστόσο δημόσια απαντώντας σε δηλώσεις που έγιναν από πλευράς του ΟΑΥ χθες το πρωί αναφέροντας: «Ο ΟΚΥπΥ δεν ήταν ενήμερος για την πρόθεση αφαίρεσης της πρόνοιας που αφορά τις μοναδικές παγκύπριες υπηρεσίες που προσφέρει, και το πληροφορήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η πρόταση αυτή δεν είναι αποδεκτή. Ενημερώνουμε ότι, ο οργανισμός θα διεκδικήσει ότι δικαιούται για τις υπηρεσίες που προσφέρει μέσα από διάλογο και επικοινωνία με τον αρμόδιο φορέα».