Δεν θέλει να επιβαρύνει το ταμείο του κράτους το υπουργείο Οικονομικών και εδώ και δύο μήνες, νομοσχέδιο που προβλέπει τη λειτουργία των ασθενοφόρων και την ίδρυση αρμόδιας Εθνικής Αρχής, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονου παρασκηνίου, με το υπουργείο Υγείας να προσπαθεί να πείσει, ότι μια εθνική Αρχή δεν είναι δυνατόν να υπάγεται σε έναν οργανισμό (ΟΚΥπΥ) ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες υγείας ως ίσος με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί άλλη μια στρέβλωση στο σύστημα.

Το χειρότερο είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο γράφει ήδη ιστορία δεκαετίας και βάλε, λόγω διαφωνιών που κατά καιρούς καταγράφονταν μεταξύ των εμπλεκομένων, έφθασε τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά εκεί, όπως πληροφορούμαστε, η πορεία του ανακόπηκε, κατόπιν γραπτού σημειώματος που κατατέθηκε στο Υπουργικό από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις, συναντήσεις, ανταλλαγή επιστολών και απόψεων μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων, με ή χωρίς την παρουσία των δύο υπουργών, αλλά μέχρι χθες τουλάχιστον, το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε καμία απάντηση στο υπουργείο Υγείας, το οποίο από το τέλος Αυγούστου έχει δώσει γραπτώς τις διευκρινίσεις που του είχαν ζητηθεί.

Αιτία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ενδεχομένως από Δευτέρας με την ένταξη κι άλλων ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ να αποτελέσει και την αφορμή για νέες στρεβλώσεις, το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας ακολουθώντας και τη θέση της πλειοψηφίας των φορέων που συμμετείχαν στην ετοιμασία του νομοσχεδίου, περιέλαβε πρόνοιες βάσει των οποίων η Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων θα υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και όχι στον ΟΚΥπΥ, όπως υποστήριζαν αυτοί που διαχρονικά διαφωνούσαν με τη συγκεκριμένη άποψη, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο οργανισμός.

Όπως άλλωστε είχε αναφέρει σε δηλώσεις της η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, πριν από περίπου έναν μήνα, «από τη στιγμή που θέλουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια να αυτονομηθούν, σημαίνει ότι είναι ήδη σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με τον ιδιωτικό τομέα. Άρα, όταν αυτή η Υπηρεσία των Ασθενοφόρων υπηρετεί και τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δεν μπορεί να υπάγεται στον ΟΚΥπΥ, διότι έτσι θα αδικούνται τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Στη βάση αυτή, εξάλλου, προχωρεί και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στους σχεδιασμούς του. Με αφορμή την ένταξη άλλων δύο ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, ο διευθυντής του οργανισμού ,Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στον «Φ»: «Αν την στιγμή που το ασθενοφόρο θα παραλάβει τον ασθενή, ο ασθενής είναι σε θέση να επικοινωνήσει, το ασθενοφόρο θα τον μεταφέρει στο ΤΑΕΠ της επιλογής του, δημόσιο ή ιδιωτικό. Εάν δεν είναι σε θέση να το πράξει, τότε πρέπει να μεταφέρεται στο πλησιέστερο ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ».

Ο ΟΚΥπΥ, όπως πληροφορούμαστε, αποζημιώνεται από τον ΟΑΥ, με ποσό περίπου €12 εκατ. ετησίως για τις υπηρεσίες ασθενοφόρων που προσφέρει στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Με το ποσό αυτό, σε μεγάλο βαθμό (όχι πλήρως), καλύπτει το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας ασθενοφόρων την οποία και στελεχώνει.

Με τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων υπό το υπουργείο Υγείας, θα μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας και το κόστος λειτουργίας αλλά και η αποζημίωση που καταβάλλεται από τον ΟΑΥ. Αναφέρεται επίσης, ότι πέραν μιας μικρής ομάδας εργαζομένων στην υπηρεσία ασθενοφόρων οι οποίοι υπέγραψαν συμβόλαιο εργασίας με τον ΟΚΥπΥ, οι υπόλοιποι είναι δημόσιοι υπάλληλοι αποσπασμένοι στον οργανισμό και ως εκ τούτου η μισθοδοσία τους επιβαρύνει έτσι κι αλλιώς το κρατικό ταμείο.

Οι ενστάσεις του υπουργείου Οικονομικών, αφορούν ακριβώς το κόστος λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων το οποίο, εάν η Αρχή υπαχθεί στον ΟΚΥπΥ, θα βαραίνει τον οργανισμό, αλλά αν υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, το κρατικό ταμείο.
Σημειώνεται ότι, επί του θέματος, ισχυρή άποψη έχει και ο ίδιος ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η υπηρεσία ασθενοφόρων πρέπει να παραμείνει υπό την δική του δικαιοδοσία. Εξάλλου, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» και μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ καταγράφονται διαφωνίες το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του σχεδιασμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας που αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν τα ασθενοφόρα κατά την μεταφορά των ασθενών στα διάφορα ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ.

Προβλέπεται και η αδειοδότηση ιδιωτικών ασθενοφόρων

Το επίμαχο νομοσχέδιο, δεν περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν μόνο τη λειτουργία των ασθενοφόρων που τώρα υπάγονται στον ΟΚΥπΥ αλλά και πρόνοιες οι οποίες προβλέπουν για την αδειοδότηση και λειτουργία και ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασθενοφόρων .
Αυτή τη στιγμή, τα ασθενοφόρα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτά που είναι πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα και μεταφέρουν επείγοντα περιστατικά και εκείνα που μεταφέρουν ασθενείς από το ένα νοσηλευτήριο στο άλλο ή άτομα που δεν κινδυνεύουν από τα σπίτια τους στα ΤΑΕΠ.
Με την αδειοδότηση ιδιωτικών ασθενοφόρων, όπως προβλέπεται, η μεταφορά των μη επειγόντων περιστατικών θα γίνεται από τους ιδιώτες.

Αυτός, άλλωστε, είναι ακόμα ένας λόγος, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους στο θέμα, για τον οποίο η Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων, η οποία θα είναι η αρμόδια για να αδειοδοτεί και να ελέγχει και τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, δεν πρέπει να υπάγεται στον ΟΚΥπΥ αλλά στο υπουργείο Υγείας ή να είναι ανεξάρτητη.

Ξεκάθαρη είναι η θέση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με τον κ. Μίλτο Μιλτιάδους, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, να δηλώνει στον «Φ» ότι «μια Εθνική Αρχή η οποία θα εξυπηρετεί ανάγκες και μεταφορές σε νοσηλευτήρια ιδιωτικά ή δημόσια, δεν μπορεί να υπάγεται σε έναν ημικρατικό ή άλλο οργανισμό, διότι στόχος της, εξ ορισμού, είναι να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού και να μεριμνά ώστε, ο ασθενής, ακόμα και όταν βρίσκεται στο ασθενοφόρο και είναι σε θέση να το πράξει, να έχει το δικαίωμα της επιλογής του νοσηλευτηρίου που θα τον περιθάλψει».

Παράλληλα, «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό πώς τα ασθενοφόρα θα λειτουργούν υπό τον ΟΚΥπΥ αλλά θα εξυπηρετούν ανεπηρέαστα και τους ασθενείς που θα επιθυμούν να μεταφερθούν σε ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσοκομείων. Επίσης, η Αρχή αυτή θα είναι αρμόδια και για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των ιδιωτικών ασθενοφόρων.

Ο ΟΚΥπΥ, θα αδειοδοτεί και θα ελέγχει ιδιωτικά ασθενοφόρα ή απλώς για άλλη μια φορά θα αφήσουμε τις μισές υπηρεσίες στο υπουργείο Υγείας και τις άλλες μισές θα τις δώσουμε σε άλλο οργανισμό; Η ευθύνη αυτή αφορά την Πολιτεία και, δυστυχώς, παρατηρούμε διάφορες μεθοδεύσεις το τελευταίο διάστημα που μας ανησυχούν, σε σχέση με την χρηματοδότηση της Υγείας κι ελπίζουμε αυτή να μην είναι άλλη μια τέτοια περίπτωση».

Παρέμβαση

Είναι δικαίωμα του ΟΚΥπΥ να διεκδικεί μονοπώλιο στη διαχείριση των ασθενοφόρων. Είναι, επίσης, κατανοητό ότι ο οργανισμός πρέπει να βρει τρόπους για να αυξήσει τα έσοδα του. Το αν μέχρι σήμερα άφησε κέρδος η υπηρεσία ασθενοφόρων ή όχι είναι κάτι που πρέπει να μας το πει ο ΟΚΥπΥ. Οι πληροφορίες λένε πως όχι. Από την άλλη, όταν θέλουμε να μιλάμε για Εθνική Αρχή πρέπει να κατανοούμε τι σημαίνει. Στην υπόλοιπη ΕΕ αλλά και διεθνώς οι Αρχές αυτές λειτουργούν είτε υπό τα υπουργεία Υγείας, είτε ως ανεξάρτητες.