Με τη μεγάλη ομάδα των διαβητικών της Κύπρου, οι οποίοι σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα αριθμούν γύρω στις 115.000, συνεχίζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας την προσπάθεια του για ομαδοποίηση των χρόνιων ασθενών που στόχο έχει την αντιμετώπιση τους από το ΓεΣΥ με βάσει τις δικές τους εξειδικευμένες ανάγκες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου, «μετά τις ομάδες των καρκινοπαθών, των θαλασσαιμικών και των ατόμων με υπερλιπιδαιμία και την παραχώρηση διευκολύνσεων στους ασθενείς αυτούς, όπως για παράδειγμα η απευθείας πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, προχωρούμε τώρα στο επόμενο στάδιο το οποίο περιλαμβάνει τα άτομα με διαβήτη και τα άτομα που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση».

Στην περίπτωση των ατόμων με διαβήτη, είπε, «τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα. Για παράδειγμα, θα ενταχθούν όλα αυτά τα άτομα σε μια κατηγορία; Μήπως πρέπει να γίνει διαχωρισμός σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2; Μήπως πρέπει να έχουμε περισσότερες υποκατηγορίες; Αυτά τα ερωτήματα τα θέτουμε και θα προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε με τους γιατρούς μας αλλά και με τους εκπροσώπους των ασθενών, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μέτρα που θα διευκολύνουν πραγματικά αυτούς τους ασθενείς και θα καλύψουν πραγματικά τις ανάγκες τους. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να δώσουμε στους ασθενείς ότι πραγματικά χρειάζονται στη βάση των εξειδικευμένων τους αναγκών. Γι’ αυτό και βλέπουμε το ζήτημα με τόση λεπτομέρεια. Χρειάζονται πρόσβαση σε εξετάσεις, σε ειδικότητες, σε φάρμακα ή αναλώσιμα με διαφορετικό τρόπο από ότι τα εξασφαλίζουν τώρα; Όλα αυτά θα μπουν στο τραπέζι και αναλόγως θα αποφασιστούν λαμβάνοντας, βεβαίως, πάντοτε υπόψη και τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ».

Παρόμοια διαδικασία θα γίνει και για τα άτομα που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση. «Θα δούμε και εκεί τις ιδιαιτερότητες τους και τις ανάγκες τους σε συνεργασία πάντοτε με τους γιατρούς αλλά και τους ασθενείς και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις».

Η ομαδοποίηση των χρόνιων ασθενών, τόνισε η κ. Κυριακού, «κρίθηκε απαραίτητη αφού θεωρούμε πολύ σημαντική τη σωστή διαχείριση των ασθενών μας. Με τη διαδικασία που ακολουθείται, στους ασθενείς αυτούς, προστίθεται ειδική σήμανση την οποία βλέπουν οι προσωπικοί γιατροί και έτσι μπορούν να τους παρακολουθούν ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, όπως έγινε και στην περίπτωση των πρώτων τριών ομάδων, ο οργανισμός λαμβάνει κάποια επιπρόσθετα μέτρα για να τους παρέχει διευκολύνσεις ή την οποιαδήποτε άλλη ιδιαίτερη μεταχείριση ενδεχομένως να χρειάζονται ως ομάδα».

Μετά τις ομάδες διαβητικών και των ατόμων που υποβάλλονται εξωνεφρική κάθαρση, ο ΟΑΥ θα προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση κι άλλων ομάδων οι οποίες ακόμα δεν έχουν καθοριστεί.